Svobodní odsuzují Sčítání lidu

Svobodní odsuzují Sčítání lidu

Strana svobodných občanů považuje Sčítání lidu za vyhazování peněz daňových poplatníků a za zbytečné zasahování státu do soukromí lidí. Svobodní proto mají pochopení pro všechny občanské iniciativy, které Sčítání odmítají. Plně tak podporují iniciativu www.nechcisecist.cz, kterou během pouhých 2 dnů podpořilo přes 1000 lidí, a další rychle přibývají.

Považuji sčítání lidu, domů a bytů jen za další šikanu státu. Chtějí-li úřady, podnikatelé či charitativní spolky znát detailně, jak lidé bydlí, ať si zaplatí výběrový průzkum, který je bude stát pár desítek tisíc. Není nutné se ptát všech deseti milionů lidí za 2500 milionů korun.“ prohlásil Petr Mach, předseda Svobodných.

Nařízení Evropské unie č. 763/2008, které nás ke shromažďování údajů nutí, neříká nic o tom, že by muselo dojít k drahému plošnému sečtení všech obyvatel. Naopak přímo nabízí možnost získání dat z registrů či výběrového šetření, které by bylo řádově levnější.“ připomíná místopředseda Smetka.

Svobodní jsou přesvědčeni, že stát data zjištěná při sčítání lidu nepotřebuje. Reklamy se občanům snaží vnutit pocit, že jen díky sčítání bude k dispozici právě to potřebné množství míst ve školkách. Sčítání však probíhá každých 10 let bez valného efektu. Jen svobodné tržní prostředí dokáže zajistit potřebné množství služeb, vyplývá z programu strany.

Svobodní se proto zasadí o to, aby už další Sčítání Česká republika nikdy neorganizovala.

Petr Mach a Radim Smetka
www.svobodni.cz
5.3.2011

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31