Svobodní odmítají znárodnění bilancí zdravotních pojišťoven

Svobodní odmítají znárodnění bilancí zdravotních pojišťoven

Svobodní odmítají návrh Ministerstva zdravotnictví přerozdělit ve prospěch VZP hospodářské výsledky ostatních zdravotních pojišťoven, které je de facto znárodněním (viz HN).  

Stát tím naznačuje, jak bude jednou podobně znárodňovat výnosy penzijních fondů,“ komentoval návrh ministra Hegera předseda Svobodných, ekonom Petr Mach.   

Sebrat soukromým zdravotním pojišťovnám přebytky hospodaření a přerozdělit je ve prospěch VZP je zoufalý krok, který stejně nepomůže vyřešit problém, který stát způsobil zvýšením DPH na zdravotní materiál a ustoupením požadavkům lékařských odborů ohledně platů. Zvýšení DPH si vyžádá trvalé, každoroční dodatečné náklady pojišťoven ve výši cca 10 miliard. Jednorázové sebrání peněz zdravotním pojišťovnám vyřeší pouze kousek problému, a to jen pro jeden rok.  

Toto konstatování nemění  nic na tom, že současný model přerozdělování zdravotní daně zvané nesprávně zdravotní pojištění mezi zdravotní pojišťovny, které si nemohou konkurovat ani pojistnou sazbou ani objemem zdravotní péče, je špatný a musí být změněn. (více viz zdravotní program Svobodných).  

Petr Mach
6.11.2011

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31