Svobodní odmítají povinné spoření do fondů

Svobodní odmítají povinné spoření do fondů

Svobodní nesouhlasí s rodícím se plánem vlády zvýšit DPH a zavést povinné spoření lidí na důchod do fondů.

Rodící se plán vlády lze shrnou následovně: Kus dnešní platby do České správy sociálního zabezpečení půjde do fondů a peníze, které v České správě sociálního zabezpečení budou chybět (protože budou ve fondech), nahradí zvýšení DPH.  

Povinné posílání peněz do fondů nás neposune ani o krůček ke svobodě a racionalitě,“ uvedl předseda Svobodných ekonom Petr Mach. „Nebude to nic jiného než přesměrování veřejných peněz ve prospěch penzijních fondů a obyčejné zvýšení daní zabalené do slova Penzijní reforma,“ dodal Mach. „Naprosto nepřijatelná je myšlenka zřízení státního fondu, který by za peníze občanů kupoval státní dluhopisy. Stát by měl naopak začít hospodařit bez dluhů místo hledání triků jak dlužit sám sobě a přenášet problém státního dluhu na budoucí generace.

Svobodní naopak žádají více svobody a dobrovolnosti v důchodovém zajištění a odmítají „reformu“ ve prospěch fondů. „Nechceme zavádění nových povinností a nových daní. Lidem je třeba snížit povinné odvody, aby s ušetřenými penězi naložili podle vlastního uvážení. Někdo by si místo posílání peněz do fondů třeba raději koupil nemovitost nebo vychovával děti,“ uvedl Mach.

Více o problematice důchodů v Politickém programu Svobodných

Petr Mach
7.1.2011
www.svobodni.cz

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31