Svobodní navrhují EVROPSKOU DOHODU

Svobodní navrhují EVROPSKOU DOHODU

Strana svobodných občanů vyzývá senátory, aby nehlasovali pro Lisabonskou smlouvu, která je jednoznačně nevýhodná pro Českou republiku a její občany.

Strana svobodných občanů (Svobodní) chce ukázat všem senátorům i běžným občanům, že Lisabonská smlouva (LS) je jednoznačně nevýhodná a nesrozumitelná. Proto pořádá pod názvem „Čteme Lisabonskou smlouvu za Vás“ veřejné čtení tohoto dokumentu v krajských městech po celé ČR. Začátek byl 19.4. v Praze 1 na náměstí Republiky.

Odmítnutí LS v Irsku a nedokončená ratifikace v dalších zemích EU dává příležitost jednat o novém, lepším smluvním uspořádání mezi zeměmi EU. Svobodní mají jiné představy o evropské budoucnosti, než zastánci LS, proto předkládají k široké diskusi alternativní podobu smluvního uspořádání EU. Celý text EVROPSKÉ DOHODY je zde.

Co Svobodným vadí na Lisabonské smlouvě:

1. EU vydává směrnice, které musejí členské státy převádět do podoby zákonů. Lisabonská smlouva snižuje hlas ČR při jednání Rady ministrů EU na polovinu, zatímco hlas Německa zdvojnásobuje. Schválením LS bychom se vzdali podmínek, které Češi schválili v referendu o přistoupení, a častěji bychom museli schvalovat zákony, které pro nás nejsou výhodné.
2. Lisabonská smlouva zvyšuje okruh oblastí, kde už si nebudeme moci rozhodovat sami, ale budeme moci být přehlasováni. Např. v oblasti energetiky může dosud EU vydávat směrnice, jen když se na nich shodnou všichni. To má LS změnit a i v této oblasti bychom mohli být přehlasováni a EU by nám mohla diktovat např. nové požadavky na stavbu větrných elektráren.
3. Lisabonská smlouva předá Evropské unii mnoho nových pravomocí na úkor ČR. EU tak bude moci určovat azylovou politiku nebo hospodářskou politiku ČR. Chceme, aby o těchto věcech mohli i nadále rozhodovat občané ve volbách a aby za nás o těchto důležitých věcech nerozhodovali jiní.
4. Lisabonská smlouva Evropské unii umožní přepisovat tuto LS i bez další ratifikace v členských státech. Dosud musejí být návrhy na předání nových pravomocí unii předloženy k ratifikaci všem členským státům. To má LS také změnit. Schválení LS znamená dát de facto EU bianco šek k dalšímu rozšiřování pravomocí.

Srovnání – zleva:
Česká ústava-smlouva NATO-návrh EVROPSKÉ DOHODY-Lisabonská smlouva 508 stran

Kateřina Bouda Kašparová
mediální zástupce Strany svobodných občanů

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31