Svobodní v médiích: o EU, kvótách a dotacích i zprávy z regionů

Svobodní v médiích: o EU, kvótách a dotacích i zprávy z regionů

7. 12. vydala ČTK zprávu Žaloba kvůli kvótám je brutální diktát Bruselu, tvrdí OkamuraSvobodní uvedli, že vyhrožování soudem, pokutami nebo odebíráním dotací patří k osvědčeným taktikám zastrašování a ukazují na to, jací jsou představitelé unie totalitáři a pokrytci. „Přerozdělování lidí proti jejich vůli připomíná obchod s lidmi a na něm se Česká republika nesmí podílet,“ sdělil jejich předseda Tomáš Pajonk.

Zprávu převzala i další média, například TýdenDeník.czKurzy.czČeská justice

7. 12. zveřejnily Eurozprávy.cz článek Nechci se nechat ponižovat. Uráží mě to jako občana. Politiky naštvala žaloba EK kvůli uprchlíkůmRozhodnutí Bruselu se nelíbí ani Svobodným.„Evropská komise posílá Česko, Polsko a Maďarsko k unijnímu soudu kvůli jejich postoji k přerozdělování žadatelů o azyl podle kvót. Česká vláda by neměla ustupovat před případným rozhodnutím, ale měla by bránit naši samostatnou imigrační politiku,“ tvrdí Svobodní.

„Vyhrožování soudem, pokutami nebo odebíráním dotací patří k osvědčeným taktikám zastrašování a ukazují na to, jací jsou představitelé EU ve skutečnosti totalitáři a pokrytci. Svobodní mají pro evropskou komisi jediný vzkaz: Možnost o sobě rozhodovat nevyměníme za vaše dotace. Přerozdělování lidí proti jejich vůli připomíná obchod s lidmi a na něm se Česká republika nesmí podílet,“ uvedla strana v prohlášení.

Svobodní jsou podle svých slov přesvědčeni, že násilné přerozdělování migrantů je překročením pravomocí EU a vyzývají premiéra a prezidenta Miloše Zemana, aby v Evropské radě přednesli tento postoj a zásadní nesouhlas s takovou politikou. „Česká vláda by neměla ustupovat i před případným rozhodnutím unijního soudu, ale měla by bránit naši samostatnou imigrační politiku,“ dodávají Svobodní.

7. 12. zveřejnil týdeník Faktor S na str. 15 článek Daněmi k prosperitěNa hru upozornil bývalý europoslanec a euroskeptik Petr Mach. „Evropská unie za vaše peníze dala vyrobit počítačovou hru, která má děti vyškolit v oblasti daní. Hra má algoritmus nastaven tak, že čím dává hráč-premiér více peněz na byrokracii a čím více rozděluje dotací, tím jsou lidé šťastnější a tím více vybere na daních. Z dětí tedy mají vyrůst noví horliví přerozdělovači peněz daňových poplatníků a byrokracie v Bruselu bude šťastná. Goebbels hadr,“ uvádí.

Faktor S dal hru k otestování Martinu Urzovi, anarchokapitalistovi a programátorovi. „Pět minut jsem proklikával tutoriál. Pak jsem dostal zdevastovanou zemi s obrovským dluhem. Tak jsem zrušil daně a v ten moment prohrál. Dál už mě to vůbec nepustilo,“ popisuje své herní zkušenosti.

Jiří Payne byl ve středu 13. 12. hostem pořadu ČRo Plus Pro a protiV pořadu mj. zmínil: „Obávám se, že půjdeme stejnou cestou jako Slovensko, tedy že budeme švejkovat. Přijmeme 16 uprchlíků a budeme tvrdit, že splňujeme podmínky.“ Podle něj je nutné protestovat proti celému principu kvót. „Ten je špatně postavený a nedomyšlený. Česká republika opakovaně říkala, že je třeba chránit hranici a řešit situaci za hranicemi.“

Článek a celý pořad si pusťte zde: http://www.rozhlas.cz/plus/proaproti/_zprava/obavam-se-ze-budeme-o-kvotach-svejkovat-rika-o-babisove-misi-v-bruselu-europoslanec-payne–1775143

Místopředsedové v médiích

8. 12. zveřejnily Eurozprávy.cz článek Kdo podvádí české občany? Někdo musí nést politickou odpovědnost, zlobí se politikMístopředseda Svobodných Jiří Payne, který v září letošního roku nahradil v europarlamentu Petra Macha, kritizuje prezidenta Miloše Zemana a nového premiéra Andreje Babiše. Podle něj se občanům pokouší namluvit něco, co není vůbec pravda.

„Miloš Zeman spolu s Andrejem Babišem se nám pokoušejí namluvit, že směřují k vytvoření menšinové vlády. Buď mají nečisté úmysly, nebo si zapomněli prostudovat pár knih o demokracii,“ rýpnul si do nich český europoslanec.

Zdůrazňuje základní poučku. „Menšinová vláda se opírá o předem domluvenou podporu v parlamentu, která se ale navenek neprojevuje tím, že by koaliční partner měl své zástupce ve vládě. Proto se takové uspořádání nazývá tichou koalicí,“ vysvětluje na sociálních sítích.

9. 12.  zveřejnil server Neviditelný pes článek Jiřího Payna EVROPA: DotaceNeexistují spravedlivé dotace, neexistují férové dotace, neexistuje spravedlivý systém přidělování dotací. Každá dotace ničí spravedlivé a férové podmínky, poškozuje prostředí férové konkurence a poškozuje slušné a férové občany či slušně podnikající firmy. Každá dotace odporuje dobrým mravům a cílem by mělo být minimalizovat rozsah dotací. Každá dotace vytváří prostor pro korupci a sama ve své podstatě je určitou formou „legální“ korupce. Dobré skutky se mají dělat za vlastní peníze, nesmí je dělat z veřejných peněz ani stát, ani státu podobná instituce, jako je Evropská unie.

Dotační politika vychází z předpokladu, že vzdálený udělovatel dotací ví, co je dobré a co je zlé. Jenomže povinností každého politika, i na té nejnižší úrovni, a imperativem každého podnikatele je stanovit si své vlastní priority. Platí, že na čím vyšší úrovni jsou dotace udělovány, tím méně jsou efektivní a tím méně kontrolovatelné a méně odpovídají místním prioritám.

Vyšlo i na serveru Pravý prostor a Svobodný svět.

10. 12. server Ostrava online zveřejnil článek Aloise Sečkára Téma: Zbraně v České republice nechcemeZvlášť znepokojující je to v kontextu legislativních opatření Evropské unie, která přes odpor téměř všech našich europoslanců i naší vlády silou prosazuje směrnici, která možnosti držení zbraní velmi omezuje. U nás problematiku komplexním způsobem řeší vynikající zákon č. 119/2002 Sb. , o střelných zbraních a střelivu. Je třeba usilovat o jeho zachování a rázně odmítnout snahy o jeho omezení vedené falešným přesvědčením, že méně zbraní mezi lidmi znamená větší bezpečnost. Tento přístup nahrává pouze zločincům a teroristům. Nebo je to snad záměr, protože odzbrojené obyvatelstvo lze lépe kontrolovat?

Na závěr mi dovolte citovat George Orwella: „Puška visící na zdi dělníkova příbytku nebo farmářovy chýše je symbolem demokracie. A je naším úkolem dohlédnout, aby tam zůstala.“

Vyšlo i na serveru Pravý prostor.

Server Pravý prostor zveřejnil 11. 12. článek Jiřího Zapletala Imunita: Člověk nebo nadčlověk?Překvapivě o imunitě se hovoří vždy před volbami. Jak je špatná, jak je nutné ji změnit. Každý se bije v prsa, že když on bude poslancem, ji změní. Když někdo přijde s obviněním kandidáta – je to samozřejmě kampaň a po volbách nemá dotyčný s vydáním žádný problém. A minutu po zvolení se ti samí nestydí v televizi veřejně říci – máme zase imunitu, policie je zbytečně aktivní, uvidíme… a potutelně se usměje – má totiž složky.

Domnívám se, že institut imunity bychom nemuseli vůbec mít. Proč? Protože každý má mít právo svobodně říci co chce a kdy chce a nebýt za to popotahován orgány činnými v trestním řízení. To že někoho o své vlastní vůli vědomě urazí a dotyčný mu následně dá přes h..ústa či zažaluje u soudu je součástí této svobody – odpovědnost. Když někdo uráží přeživší z koncentračních táborů nebo jejich potomky hlásáním, že holocaust nikdy nebyl, je projevem jeho malosti a hlouposti. Není to však důvod plýtvat penězi daňových poplatníků na stíhání těchto osob.

Prezidentské volby

12. 12. zveřejnily Eurozprávy.cz Zeman zaskočil Svobodné, prý se chová zvláštně. Strana ho ve volbách podpořit nechceDo prezidentských voleb zbývá měsíc a politické strany, které nenasadily vlastní kandidáty, teď zvažují, zda někomu vyjádří podporu. Nejinak je tomu u Svobodných, kteří letos utržili debakl v parlamentních volbách. Strana získala jen 79 229 hlasů tedy asi 1,56 procenta.

Republikový výbor Svobodných se na svém jednání zabýval nadcházející prezidentskou volbou. „Republikový výbor schválil usnesení: Svobodní vyjadřují údiv nad vznikající aliancí SPD s eurofederalistou Milošem Zemanem,“ informovala strana v oficiálním prohlášení.

Poukázala také na zvláštní vztahy mezi Zemanem a hnutím Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. „SPD se sama označuje za euroskeptickou stranu. Je tedy zvláštní, že si padá do náruče s člověkem, který se označuje za eurofederalistu, otevřeně podporuje rychlé přijetí eura a vyvěsil jako první prezident v historii nad Pražský hrad vlajku EU,“ řekl místopředseda Svobodných a europoslanec Jiří Payne. Narážel tak na fakt, že prezident o víkendu vystoupil na sněmu SPD s projevem.

Sami Svobodní v prezidentské volbě svého kandidáta nepostavili. „Rozhodli se však jednat o možné podpoře s Mirkem Topolánkem, Jiřím Hynkem a Petrem Hannigem,“ dodala strana.

Různé

9. 12. zveřejnil server Plzeň.cz vyjádření Václava Duška Neberte Rusům vlajku a hymnu, vyzývá olympijský výbor Dušek ze svobodných“Rusy jsem nikdy nijak zvlášť rád neměl, ale to co s nimi dělá Mezinárodní olympijský výbor je přes čáru,” reaguje člen republikového výboru Strany svobodných občanů z Plzeňského kraje Václav Dušek na vyloučení Ruska ze zimních olympijských her v Pchjongčchangu. Ruští sportovci mohou startovat jen pod neutrální vlajkou, pokud prokážou, že nebyli zapleteni do systematického dopingu v zemi.

Člen republikového výboru svobodných souhlasí s tím, že mají být Rusové pod drobnohledem. “Ať odevzdávají vzorky i několikrát za den. Ale hlavně jim neberte hymnu a vlajku. Takové rozhodnutí je ostuda Mezinárodního olympijského výboru,” myslí si Václav Dušek.

12. 12. zveřejnil server a2larm.cz článek Podvodníci z krajní pravice míří za Okamurou do PrahyNa pozvání Tomia Okamury se v Praze sejdou špičky evropské populistické pravice. Antifašisté chystají nenásilnou blokádu.

Evropa národů a svobody má momentálně v europarlamentu pouze třicet sedm poslanců, takže její vliv na politiku Evropské unie zůstává marginální. Nacionalistická frakce se navzdory bombastické rétorice o „osvobozování Evropy“ od počátku potýká s existenčními potížemi. Le Pen s Wildersem oznámili její založení hned po volbách v květnu 2014, ale vzápětí museli přiznat, že nemají žádné další členy. Spolupráci odmítli kromě dánských i finských nacionalistů dokonce i čeští Svobodní.

13. 12. zveřejnil Deník Referendum článek Petra Dvořáková: ZabijákData z minulý týden zveřejněné Výroční zprávy o stavu ve věcech drog v České republice příliš nepřekvapují. Nejvíce se u nás umírá na alkohol a více lidí baští legální psychoaktivní léky než ilegální drogy.

Jak ale vyplynulo z předvolebního dotazníku pro politické strany sestaveného magazínem Legalizace, legalizaci rekreačního konopí u nás nadále prosazují pouze Zelení, Piráti a Svobodní. Jediným novým a úsměvným zjištěním plynoucím z dotazníku budiž nám alespoň Bělobrádkovo přiznání, že marihuanu sám vyzkoušel, ba dokonce šlukoval.

Inu, Vobořil měl tedy zřejmě pravdu i s odhadem legalizačního intervalu deseti až patnácti let. Žijeme holt v zemi, kde politici slibují snížit daň na pivo, případně jsou sami známí zálibou ve zpíjení se, ale konopí se nadále bojí.

Dění v regionech

Zlín

8. 12. zveřejnil iDNES.cz článek Kraj investuje do nemocnic přes půl miliardy korun, zlínská musí počkatPodle Svobodných, kteří jsou na kraji v opozici, by ale mohlo jít do investic až 25 procent z výdajů. A klidně i na úkor dotací různým spolkům a organizacím.

„Upřednostnili bychom investice do majetku kraje, který slouží všem, před ‚dobře vyhozenými penězi‘ do programů s minimálním dopadem a maximálně vznešenými názvy,“ sdělil zastupitel Svobodných Tomáš Pajonk , jemuž se také nelíbí, že zhruba třetina výdajů jde na provoz kraje.

Vyšlo i v tištěné podobě Mladé fronty DNES na str. 17, na serveru rádia Impuls  na serveru 24zpravy.com.

Zubří

Server iDNES.cz uveřejnil 11. 12. článek V Zubří se schyluje ke třetímu referendu kvůli stavbě wellness centra: Kuriózní situace nejspíš nastane v Zubří na Vsetínsku, kde občané v říjnovém referendu odsouhlasili stavbu velkého areálu s bazény a wellness centrem. Odpůrci záměru totiž podali stížnost a Krajský soud v Ostravě nyní rozhodl o neplatnosti hlasování.

„Soud zohlednil chybné posuzování neplatných hlasů, řada obálek byla nezapečetěných. Druhým důvodem pro neuznání referenda byla nerovnost v kampani. Například na webu města se totiž objevovaly jen argumenty pro stavbu, naše postoje tam zveřejněny nebyly,“ upozornil Martin Novák, který záměr dlouhodobě kritizuje. Vadí mu vysoké náklady a obává se přílišného zadlužení města.

Článek vyšel i v tištěné Mladé frontě DNES a na serveru radia Impuls.

O aktivitě Martina Nováka v uplynulém týdnu informoval i Valašský deník v článku Platnost referenda o bazénech zrušil soud.

Martin Novák byl také 12. 12. hostem Českého rozhlasu v pořadu Co vy na to? Záznam bohužel zatím nebyl uvolněn.

Chrudim

12. 12. zveřejnily Chrudimské noviny článek Šťastné a veselé jednání zastupitelstvaNásledovala přednáška šéfky Finančního odboru MěÚ Chrudim Hany Vránové o rozpočtovém opatření, respektive rozpočtu na rok 2018. K rozpočtu řekl pár slov opoziční zastupitel Josef Káles (Svobodní) a František Pilný (Nez. za ANO 2011). Oba radnici poděkovali, protože snižování zadluženosti města především Kálesovým svobodným uším lahodí.

12. 12. napsal server Noviny Chrudim text Další půlmilionová dotace katolické církvi byla prozatím uložena k ledu. Nepomohlo ani Židkovo emotivní vystoupení„Kdyby neexistovaly restituce, tak se dá o dotaci diskutovat. Nebo kdyby přišel nějaký vstřícný krok ze strany církve. Například mohla prodat nějakému developerovi nebo městu část svých pozemků v okolí Chrudimě a za takto získané peníze opravit střechu hlavního kostela a další zanedbané památky. Takhle se to ale stále více zamotává a město utápí v záměrech katolické církve poměrně hodně peněz. Starosta sice operuje tím, že je kostel Nanebevzetí Panny Marie největší pamětihodností v Chrudimi, stále tu jsou však restituce a ne nijak malé, takže by si to církev měla platit sama. A neříkám to jen já, ale i lidé, s nimiž hovořím,“ řekl ještě před schůzí městský zastupitel Petr Lichtenberg (Svobodní).

12. 12. zveřejnil Chrudimský deník článek Chrudimský rozpočet si výrazně polepšilOpoziční zastupitel Josef Káles (Svobodní) poděkoval vedení města za tématický seminář, na němž se všichni zastupitelé mohli s rozpočtem předem seznámit. „Byť mám i řadu dílčích výhrad, pro rozpočet jako pro celek svou ruku zvednu. Na hospodaření města oceňuji zejména trend postupného snižování celkového zadlužení, po kterém jsme vždy hlasitě volali,“ doplnil Josef Káles.

Pardubický a Chrudimský deník zveřejnily 13. 12. na str. 3 článek Rozpočet je vyšší, dluhy města klesají.

Moravské Budějovice

12. 12. zveřejnil Třebíčský deník článek Poplatek za odpad je i za prázdný byt. Výjimka neprošlaVlastníš u nás nemovitost, máš tu trvalý pobyt, plať popelnici, i když v té nemovitosti nebydlíš. Tak by se dalo shrnout pondělní rozhodnutí zastupitelů v Moravských Budějovicích.

Předkládanou výjimku zpochybnil i Petr Stejskal (Svobodní). „Musí to být legrační divadlo, když jdou úředníci na kontrolu. Ti lidé pro ně vytvoří pro tu chvíli Potěmkinovu vesnici,“ řekl.

Každá výjimka podle něj plodí další výjimky a vzniká nebezpečný precedent. „Spousta lidí dokáže výborně kalkulovat a zneužívat. V tom jsou Češi šikovní,“ dodal Stejskal.

(ler, dap)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31