Svobodní k rozhodnutí Ústavního soudu ve věci předčasných voleb

Svobodní k rozhodnutí Ústavního soudu ve věci předčasných voleb

Rozhodnutí Ústavního soudu o pozastavení voleb uvrhlo politický systém České republiky do zmatku a dost možná do vážné ústavní krize. Nikdo neví, kdy budou volby a jestli budou kandidovat strany, které podaly kandidátní listiny s kandidáty, kteří jsou na nich zapsáni.

Pro ústavní zákon o zkrácení volebního období hlasovala drtivá většina poslanců a senátorů, podepsal jej prezident republiky. Šlo o ústavní zákon, který byl schválen za všeobecného souhlasu politické reprezentace a který otevřel cestu k demokratické volbě. Rozhodnutí Ústavního soudu je proto na pováženou.

Svobodní apelují na Ústavní soud, aby rozhodl s konečnou platností o legálnosti či nelegálnosti předčasných voleb bez zbytečného otálení, v řádu dnů, nikoliv v řádu týdnů, aby v případě, že uzná ústavní zákon o konání předčasných voleb jako legální, mohly volby doběhnout a aby tak způsobené škody byly minimální.

„Tak jako ostatní strany, i Svobodní musí nyní vyčkat. Budeme se dále snažit oslovovat voliče, budeme rozdávat lidem již vyrobené tiskoviny ale další naplánované výdaje na kampaň pozastavíme,“ uvedl předseda Svobodných Petr Mach.

 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31