Svobodní chtějí příjemný a levnější Zlín

Svobodní chtějí příjemný a levnější Zlín

Své plány nastínil v rozhovoru Jiří Procházka, lídr kandidátky Svobodných pro Zlín.

Proč jste se rozhodl kandidovat na primátora města právě za Svobodné a čeho byste chtěl v politice dosáhnout?

Správa veřejných věcí z úrovně města není prováděna ve prospěch občanů  v jejich zájmu. Bohužel i dosluhujícíc koaliace, přes většinu, kterou měla v roce 2010, zůstala v řešení problémů ve městě tak na třetině cesty. A to jsem jim zpočátku držel palce.
Za Svobodné kandiduji, poněvadž jde o stranu se skvělým programem, který preferuje svobodu občanů před otravováním ze strany EU, státu a obcí. Svobodu v rozhodování o svém životě, svobodu v nakládání s majetkem, a zároveň odpovědnost za své jednání.

Co považujete za největší přednost a výhodu Zlína? 

Největší předností Zlína je stále ještě přetrvávající „baťovský duch“. I když se pomalu vytrácí… Dále pak hrdost občanů Zlína na své město.

Kdybyste se dostal do zastupitelstva města Zlína a mohl prosadit jen jednu změnu, která by to byla?

Ve spolupráci s okolními obcemi bych vyměnil statutární orgány společnosti VaK Zlín a následně snížil cenu vodného a stočného o 9-10%.

Tématem minulých voleb byla stavba Kongresového centra, dnes, po čtyřech letech, můžeme zhodnotit jeho
fungování. Myslíte si, že jeho stavba byla dobrým rozhodnutím? 

Kongresové centrum je sice svým způsobem pěkné, ale upřednostnil bych investice do přepravního terminálu dráhy/autobusy/MHD a rekontrukce nádražní budovy. Dále bychom investovali více do infrastruktury (silnice, chodníky, parkoviště, rozvody tepla a vody). 

V programu mají zlínští Svobodní snížení daní a poplatků. Nebudou tyto peníze v rozpočtu města chybět?  

Nebudou, adekvátně tomu snížíme zbytné výdaje (na provoz magistrátu a na činnosti, které nejsou posláním obce/města). Navíc námi navrhované snížení představuje jen zlomek rozpočtu. Hlavním příjmem rozpočtu jsou příjmy z rozpočtového určení daní (od ministerstva financí).

O které daně a poplatky se jedná? 

Jedná se o daň z nemovitosti, kterou bychom snížili na třetinu (zákonem dané minimum), dále bychom změnili i poplatek za psa ze současných 1 000 Kč, resp. 1 500 Kč na jednotný registrační  poplatek 200 Kč, na polovinu bychom snížili poplatky za zábor plochy, prvních 90 minut na městských parkovištích by bylo zdarma, delší parkování by bylo zpoplatněno.
O ceně za vodu jsem se už zmínil. Dále bychom trvali na otevřeném výběrovém řízení na svoz odpadů. Jeho cílem by mělo být snížení této položky v rodinných rozpočtech.

Tématem letošních voleb je také vyřešení situace okolo drahé vody ve Zlíně. Strany se předhánějí ve slibech, že její cenu sníží. Jak byste postupoval vy, pokud byste se stal primátorem města Zlína?

Jako primátor bych postupoval tak, jak jsem uvedl v odpovědi na třetí otázku. Zajímavé je, že se skutečně ostatní strany předhánějí v těchto slibech, ale v minulém období s tím některé neudělaly v podstatě nic. A to měly tu moc. Alianci voda Zlínu jsem podepsal jako jeden ze 4 signatářů (z celkem 14 kandidujících subjektů). Takže občané při volbě zastupitelů by měli zohlednit, kdo dříve sliboval a nesplnil – ten asi nebude sliby plnit ani nyní.

Co byste závěrem popřál zlínským občanům?

Správnou a šťastnou ruku při volbách všem občanům Zlína. Těm pravicově orientovaným bych chtěl sdělit, že nemusí být dále zklamaní z působení tzv. pravice v Nečasově vládě, jsou zde jako alternativa právě Svobodní (Strana svobodných občanů), subjekt č. 14 pro volby do zastupitelstva města Zlína. 

Program Svobodných ve Zlíně najdete zde

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31