Svobodní a Soukromníci společně už také v Olomouckém a Moravskoslezském kraji

Svobodní a Soukromníci společně už také v Olomouckém a Moravskoslezském kraji

Svobodní a Soukromníci: Šance na změnu má už deset krajů: Nově byly podepsány koaliční dohody v Olomouci a Ostravě

Volit ty, kdo zastaví nesmyslné přerozdělování peněz a nechá místo úředníků rozhodovat starosty měst a obcí. Takovou možnost mají nově obyvatelé také v Olomouckém a Moravskoslezském kraj. I tam se totiž dohodly na spolupráci Strana svobodných občanů a Strana soukromníků České republiky. Počet regionů, kde do toho jdou Svobodní a Soukromníci společně, tak vzrostl na deset.

„Říjnové krajské volby se týkají 13 regionů, z toho v deseti z nich jsme spojili síly se Soukromníky. Lidé tak mají možnost dát svůj hlas těm, kdo přispějí k tomu, aby tu kraje byly pro své občany. Výsledky průzkumů ukazují, že náš program lidi opravdu zaujal,“ říká europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach. Ve zbývajících třech krajích společné kandidátky uzavřeny nebudou, zástupci obou stran zde zvolili jiný postup.

Koalice Svobodní a Soukromníci (SaS) tak jde do krajských voleb v krajích Pardubickém, Zlínském, Středočeském, Jihomoravském, Královéhradeckém, Ústeckém, Karlovarském, Libereckém, Olomouckém a Moravskoslezském. Přestože podrobné programy si připravují jednotlivé koalice, napříč regiony rezonují obdobná témata. Terčem velké kritiky je například systém přerozdělování peněz určených na rozvoj obcí či podporu sportu a kultury, neefektivní hospodaření a narůstající byrokracie.

„Dobrý program je jedna věc. Tou další, neméně důležitou, pak jsou lidé, kteří ho budou schopni prosazovat. Na našich společných kandidátkách jsou tak lidé, kteří dobře znají problémy i potenciál místa, kde žijí – ať už jde o starosty, zastupitele, podnikatele, folkloristy či v neposlední řadě sportovce,“ vysvětluje předseda Soukromníků Petr Bajer. Na kandidátkách v krajích se budou rovnoměrně střídat zástupci obou stran, volba lídra je v kompetenci krajských koalic.

Tam, kde koalice Svobodní a Soukromníci vznikly už dříve, se prakticky ihned staly pro voliče věrohodnou alternativou. Vyplývá to z průběžných výzkumů společnosti SANEP. V tom zatím posledním by například koalice SaS ve Zlínském kraji volilo 11,7 procenta lidí, na 6,2 procenta pak vystoupaly preference v Pardubickém kraji. Královéhradecký a Středočeský mají shodně 5,9 procenta, jih Moravy pak 5,2 procenta.

V Karlovarském kraji má zatím koalice 4,9 procenta a v Ústeckém 3,9 procenta. Z výzkumů je navíc patrné, že preference postupně rostou ve všech regionech, kde fungují koalice. Pevné místo na pomyslných volebních mapách dávají koalicím SaS také údaje zveřejněné společností Phoenix Research on-line. Podle ní jsou Svobodní a Soukromníci dokonce černým koněm voleb v Jihomoravském a Zlínském kraji.

28. června 2016

TZ ve formátu PDF ke stažení zde

 

Kateřina Kašparová
tisková mluvčí Svobodných

e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31