ŠTILLIP: Poslanci si snížili platy a už chtějí úplatky

ŠTILLIP: Poslanci si snížili platy a už chtějí úplatky

Poslanci tento týden přijali zákon – úsporný balíček, který není vůbec úsporný, naopak zatíží příští rok ještě více naší ekonomiku. Zdraží se benzín a nafta kvůli vyšší spotřební dani, sníží se peněžitá pomoc v mateřství, atd.  Ale o tom nechci psát.

Chci upozornit na populistické snížení platů zákonodárců, soudců. Toto snížení nepřinese žádné významné úspory ve státním rozpočtu. Naopak to povede k tomu, že si zástupci moci zákonodárné i výkonné budou říkat o úplatky, nebudou nezávislí.  A to chceme? Nedělám si iluze, že nyní jsou nezávislí či neberou úplatky. Je potřeba, aby si široká veřejnost uvědomila, že pouze naprostá výměna současné politické garnitury, která se zde uhnízdila dvacet let po pádu komunismu, povede ke zlepšení této situace. Současná politika, moc výkonná i státní správa jsou prorostlé korupcí a zločinem. Je potřeba přestat občanům České republiky lhát. Musíme jim sdělit, jak špatně na tom v prorůstání politiky, klientelismu a protekce jsme a jak to skutečně chodí. Dnešní Šustrové a Dolejšové číhají na každém rohu. Tato kauza je jen malým důkazem toho prohnilého. Jsou tu mnohem větší kauzy jako Gripeny, Omnipol, ČSA, ČEZ, že současní páni politici?

Také proto Svobodní navrhují zeštíhlení státu, snížení daní a zmenšení jejich nesmyslného přerozdělování, stejně jako skutečné a ne jen vládnoucí garniturou předstírané zprůhlednění veřejných zakázek. Prostě nezbytně nutné a žádoucí významné omezení prostoru pro takovou korupci, jakou nám nyní nejen TOP09 a KSČM předvedli. A pokud by reportéři  MfDnes  vytrvali, nachytali by se i jiní nenažránci z jiných stran. Z těch, co nám slibují, jak tu politiku budou dělat pro všechen lid. A už nám to takhle předvádějí 20 let.

Petr ŠTILLIP je členem ReV a předsedou krajského sdružení Svobodných v Plzeňském kraji

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31