Slavíme rok od zvolení P. Macha do Evropského parlamentu

Slavíme rok od zvolení P. Macha do Evropského parlamentu

Dnes je to přesně rok od voleb do EP, kdy Svobodní poprvé získali své první parlamentní zastoupení a Petr Mach se stal europoslancem. Do Evropského parlamentu kandidovala Strana svobodných občanů se dvěma zásadními body – bránit „euronesmyslům“ a prosadit změnu Smlouvy o fungování EU tak, aby členství v eurozóně bylo pro členské státy dobrovolné.

Volby do EP se na území České republiky konaly ve dnech 23.–24. května 2014. Na výsledky jsme si ale museli počkat do neděle 25. května 22.00 hod. – až se uzavřou všechny volební místnosti v zemích EU.

Petr Mach bilancuje:

"S přáteli a kolegy jsme založili v únoru 2009 Stranu svobodných občanů na „zelené louce“. Neměli jsme koho volit. Strany, které se hlásily k pravici, podporovaly Lisabonskou smlouvu a předávání dalších pravomocí na Brusel, zvyšovaly státní dluh a zvyšovaly daně. Neměli jsme koho volit, tak musela vzniknout Strana svobodných občanů.
V prvních volbách do Evropského parlamentu jsme s velmi skromnou a neucelenou volební kampaní získali asi 1 procento hlasů. Pak zabodovalo několik desítek Svobodných v obecních volbách, ale poprvé v celostátních volbách se nám podařilo překročit hranici 5 % nutnou pro vstup do parlamentu až v květnu 2014 ve volbách do Evropského parlamentu. Naším cílem je zvětšit svobodu a zvýšit životní úroveň lidí v České republice. Evropský parlament se stal nyní jedním z nástrojů pro tento náš cíl.
V Evropském parlamentu se řídím jednoduchým kritériem: Hlasuji pro návrhy, které zvyšují svobodu lidí, a pro návrhy, které rozšiřují pravomoci národního parlamentu. Naopak hlasuji proti návrhům, které zmenšují svobodu člověka a berou pravomoci národnímu parlamentu.
Evropský parlament není moje cílová stanice. Dlouhodobě chci zastupovat zájmy liberálně-konzervativních voličů v českém parlamentu, který má větší vliv na životy lidí než Evropský parlament. Než se Svobodným podaří uspět ve volbách do sněmovny, budu zodpovědně a co nejlépe hájit zájmy svých voličů v Evropském parlamentu."

V pátek 22. května zhodnotil své roční působení v EP před novináři – viz zpráva z akce zde. Předložil jim také téměř 140stránkový dokument o svých aktivitách v uplynulém roce, ukázal i kravatu lotyšského předsednictví (o které se také zmiňuje v dokumentu a nechyběl ani dort s typickým předvolebním logem – zakázanou žárovkou.

 

V Praze 24. května 2015

Kateřina Kašparová, tisková mluvčí europoslance P. Macha
e-mail: kasparova@svobodni.cz
mobil: 736 530 384
 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31