Rozhodnutí Evropského soudu o zákazu diskriminace zničí pojistný trh

Rozhodnutí Evropského soudu o zákazu diskriminace zničí pojistný trh

Rozhodnutí Evropského soudního dvora o zákazu brát pohlaví jako jeden z faktorů při určování pojistek zničí pojistný trh .

Evropský soud rozhodl, že rozlišování dle pohlaví v pojišťovnictví je diskriminací zakázanou směrnicí EU 113/2004. Toto rozhodnutí jen potvrzuje, že evropská směrnice o zákazu diskriminace je scestná a že soudci Evropského soudního dvora nemají smysl pro rozhodování na základě zdravého rozumu.

Rozhodnutí spíš poškodí ty, které má chránit. Pohlaví s menší šancí na pojistné plnění (ženy u havarijních pojistek, muži u penzijního připojištění) opustí pojišťovací trh, protože se jim nevyplatí platit vyšší („unisex“) pojistné, pakliže mají menší pravděpodobnost nehody, resp. menší naději dožít se vysokého věku. De facto tak ztratí možnost pojistit se.

Pokud by Česká republika nebyla členem EU, jednak by mohla odstranit ze svého právního řádu tuto škodlivou směrnici a jednak by nepodléhala jurisdikci Evropského soudního dvora. Antidiskriminační směrnice by měla být spolu se směrnicemi o zvýhodňování biopaliv a solárních elektráren mezi prvními, které bude třeba odstranit z českého prvávního řádu po opuštění Evropské unie.

Petr Mach
předseda Svobodných

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31