RICHTERMOC: Státní dluhopisy nejsou pro občany ani dobrou ani bezpečnou investicí

RICHTERMOC: Státní dluhopisy nejsou pro občany ani dobrou ani bezpečnou investicí

Ve čtvrtek 15. září 2011 představil ministr financí Kalousek plán projektu Spořících státních dluhopisů. Záměr ministerstva, který ministr se svými spolupracovníky prezentoval na tiskové konferenci, hovoří sám za sebe. Doslova řekl: „Naším cílem je nabídnout občanům bezpečnou investici pro jejich úspory a zároveň neplatit úrokové výnosy ze státního dluhu pouze velkým finančním skupinám, ale právě i drobným investorům. Spojíme hospodaření státu s výhodným spořením pro občany, kteří se tak budou mít na pozoru před těmi politiky, kteří by kvůli populistickým slibům dovedli stát do platební neschopnosti.“

Dluhopisy hodlá ministr financí prodávat drobným investorům, jimiž mohou být tuzemské i zahraniční fyzické osoby, občanská sdružení, nadace nebo nadační fondy, církve nebo náboženské společnosti či obecně prospěšné společnosti. Ministerstvo navíc uvádí, že dluhopis mohou nakoupit i děti (sic!), a to prostřednictvím svých zákonných zástupců.

Právě věty páně Kalouska pronesené na zmíněné tiskové konferenci, stojí za bližší pozornost a já osobně si je vykládám takto: Občane, svěř státu své těžce ušetřené peníze. Já, Kalousek Ti slibuji, že po odečtení srážkové daně z příjmů a inflace dostaneš zpět méně, než jsi na počátku investoval. Amen.

Kdo věří Kalouskovi, kupuje státní dluhopisy

V době, kdy je občanům čím dál více jasné, že stát je nejhorším hospodářem (notoricky známý je případ zbankrotovaného Řecka a ostatních států ze společenství PIIGS), se nám pan Kalousek snaží nalhat pravý opak. Tvrdí, že stát je schopen spravovat úspory střadatelů lépe, než soukromé subjekty. Není to ovšem pravda. Spojit hospodaření státu s výhodným spořením pro občany se snažili už od 50. let minulého století aplikovat komunisté. Tehdy jim k demagogii typu podobnému Kalouskovu posloužila Česká státní spořitelna a její vkladní knížky se státem garantovaným úrokem od 2 do 4%. Úkolem této instituce bylo shromáždit úspory občanů ČR tak, aby mohly být použity pro potřeby centrálně plánované ekonomiky. Všichni dnes víme, jak neslavně to komunistické hospodaření dopadlo. Zdá se mi, že cíl ministerstva financí je dnes podobný. Radí občanům, aby investovali své úspory do státního dluhu a vydělali více, než v bance. Opak je bohužel pravdou – investice do státního dluhu není ani výnosná ani bezpečná! Kdyby tomu tak skutečně bylo, pak by občané Řecka a dalších ohrožených zemí chtěli masivně skupovat dluhopisy svých států, což se ovšem neděje.

Příjmem současného státu jsou především daně a půjčky

Zkušený investor si jistě položí všetečnou otázku. Odkud se vezmou výnosy, které pokryjí moji investici i úrok z ní? Kde ten pan ministr vezme všechny peníze na splátku úroků, jež jsou vyšší než u komerčních bank a investorů? Prosperuje země tak, že si to může dovolit? Vydělává vůbec tolik? Obávám se, že v případě ČR to není pravda. Zdrojem příjmů našeho státu jsou buď daně, dividendy ze státních nebo státem ovládaných firem (např. ČEZ), prodej státního majetku nebo další půjčky. Myslím, že každému je již zřejmé, že dividendy ze státních firem nezadržitelně klesají, prodávat již není co a jedinou cestou, jak financovat potřeby státu, je zvyšování daní nebo další půjčky. A k tomu pan Kalousek celou dobu směřuje. Proto budeme od roku 2012 platit téměř nejvyšší DPH v Evropě a ministerstvo financí nám nabídne skvělé podmínky pro investice do státních dluhopisů. Jak prosté.

Mějme se na pozoru před politiky, kteří nás chtějí dál zadlužit

V jednom ale musím s panem Kalouskem souhlasit. Dejme si pozor na politiky, kteří jsou ochotni kvůli svým populistickým slibům dále zadlužovat naší zemi a tím ji přivést k bankrotu. Donuťme je ke slušnému chování právě tím, že si nekoupíme žádný Kalouskův dluhopis a v příštích volbách striktně odmítneme politiku dalšího zvyšování daní.

Richard Richtermoc je členem Svobodných

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31