Předseda EP Buzek se vyhnul Svobodným před Strakovou akademií

Předseda EP Buzek se vyhnul Svobodným před Strakovou akademií

Na tři desítky členů Svobodných se sešly s transparenty a vlajkami před Úřadem vlády, aby protestovali proti vměšování představitelů Evropské unie do procesu ratifikace Lisabonské Smlouvy v ČR.

Přijíždějícího předsedu EP Jerzyho Buzka vítali nápisem „Our President makes the decision, not you“ / „O ratifikaci rozhodne český prezident, ne Vy“.

Petr Mach chtěl také předat osobní dopis, ale pan Buzek vjel do úřadu vlády zadním vchodem, takže předseda Svobodných poslal dopis standardní cestou.

„Je výlučně na České republice, jestli ratifikuje Lisabonskou smlouvu či nikoliv. Dle Ústavy České republiky je to Prezident republiky, kdo ratifikuje mezinárodní smlouvu, nikoliv premiér či parlament. Vaše schůzka s premiérem Fischerem jakož i nedávné setkání předsedy Evropské komise José Manuela Barrosa s předsedou ODS Mirkem Topolánkem působí velmi nepatřičně (Pan Topolánek dokonce po schůzce s panem Barrosem tlumočil hrozby, že by Česká republika mohla být připravena o post komisaře, kdyby brzy neratifikovala Lisabonskou smlouvu.)

Proto si Vás dovoluji požádat, aby byly rozptýleny možné pachutě nevhodných výroků, abyste jasně prohlásil, že

1)         Neexistuje žádný právní podklad pro jakýkoliv trest České republiky za to, kdyby neratifikovala Lisabonskou smlouvu
2)         Jako předseda Evropského parlamentu respektujete ratifikační procedury České republiky a že EU jako taková není smluvní stranou Lisabonské smlouvy, je jejím pouhým subjektem,“

píše se mimo jiné v dopise ( plné znění dopisu zde ).

Svobodní odmítají Lisabonskou smlouvu dlouhodobě a jsou přesvědčeni, že nepřípustným nátlakem na prezidenta suverénní země Václava Klause sami představitelé EU a jednotlivých vlád pošlapávají základní principy demokracie.

Tiskové oddělení Svobodných
František Matějka
mobil: +420 777 077 158
email: tiskove@svobodni.cz

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31