Poprvé jednal Republikový výbor

Poprvé jednal Republikový výbor

V Praze se 28. března poprvé sešel Republikový výbor Strany svobodných občanů (Svobodní). Schválil dokumenty potřebné pro samotné fungování strany (vlastní jednací řád, statuty komisí apod.). Nejvíce času věnovali členové samozřejmě nadcházejícím volbám.

Předseda strany Petr Mach seznámil přítomné členy s průběhem dosavadních jednání o možnostech koaliční spolupráce před volbami do Evropského parlamentu (EP). Žádné rozhovory nedospěly dle jeho slov k dohodě o společném postupu.

Republikový výbor (RV) projednal kandidátní listinu pro volby do EP, jak její pořadí určili členové a registrovaní příznivci strany v primárních volbách. Primárky proběhly v březnu formou internetového hlasování a byly tak vůbec prvními otevřenými primárkami v ČR a zřejmě i v celé Evropě. Republikový výbor dle stanov strany odpovídá za kandidátní listinu a v odůvodněných závažných případech může pořadí změnit či doplnit kandidáty nové, a to na konec, až za pořadí kandidátů vzešlé z primárek. 1 kandidát odstoupil a RV doplnil 2 nové kandidáty. Celkem se v eurovolbách o hlasy voličů utká 29 Svobodných kandidátů. Finální kandidátka je v samostatné zprávě (následující).

Republikový výbor dále zřídil celkem 15 odborných komisí, které svým zaměřením odpovídají výborům v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. „Naším záměrem je, aby byly i určitým zrcadlem jednotlivým ministrům,“ řekl Mach. Odborná komise je poradním orgánem strany, vede odbornou diskusi, zpracovává pro orgány strany odborné podklady, stanoviska a návrhy a informuje o nich průběžně vedení strany. „Komise jsou něco jako akademická půda,“ přiblížil leader eurokandidátky Svobodných Jiří Payne.

KOMPLETNÍ SEZNAM odborných komisí Svobodných:
1. pro hospodářskou politiku
2. pro rozpočtovou a daňovou politiku
3. pro dopravu
4. legislativně-právní
5. pro obranu
6. bezpečnostní
7. pro sociální politiku
8. pro zdravotnictví
9. pro veřejnou správu
10. pro vědu, vzdělání
11. pro kulturu a sport
12. pro životní prostředí
13. zemědělskou komisi
14. pro zahraniční politiku a EU
15. pro informační technologie

Kateřina Bouda Kašparová
mediální zástupce Strany svobodných občanů
mobil: 777 600 033, e-mail: kasparova@svobodni.cz
 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31