Podhradský: Digitální (de)generace

Podhradský: Digitální (de)generace

Piráti a celá naše současná vláda opakovaně selhává v digitalizaci státní správy. Obdobně na tom ale byla i vláda minulá a bude na tom stejně i vláda budoucí, dokud se přístup k digitalizaci od základu nezmění.

V průběhu digitalizace státní správy se často setkáváme s touhou převést existující procesy a právní normy do digitální podoby, čímž by měl vzniknout jakýsi efektivnější a modernější systém. Avšak tato snaha naráží na fundamentální nepochopení celé problematiky. Je totiž zásadní rozdíl mezi jazykem programovacím a jazykem právním. A ten, kdo tyto rozdíly nezná, tak jakákoliv jeho sebelepší snaha je odsouzena k neúspěchu.

Prvním a zásadním rozdílem je, že jazyk programovací je přesný a deterministický, zatímco jazyk právní má svou míru interpretace a je často náchylný k subjektivním výkladům. Právní normy jsou formulovány s ohledem na pokrytí různých situací a jsou psány spíše obecně, zatímco kód programu musí mít každou funkci a parametr jasně definovanou. Digitalizace tedy vždy musí jít ruku v ruce s legislativní změnou procesu, který se digitalizuje. Bez toho to nejde.

Další problém je rozdíl mezi zákonem, normou či vyhláškou a zavedenou praxí. Například ve zdravotnictví se běžně porušuje zákoník práce. Všichni o tom ví, ale kdyby se zdravotnictví „digitalizovalo“ a měly se dodržovat všechny zákony, normy a předpisy, tak celý systém zkolabuje do dvou dnů. Při digitalizaci je tedy nezbytné nejen překládat právní normy do kódu, ale zároveň i upravit procesy tak, aby zohledňovaly reálnou praxi a byly schopny pracovat v digitálním prostředí.

Dokud si tyto zásadní rozdíly současná či jiná vláda neuvědomí, tak celý proces digitalizace povede ke spoustě konfliktům a selháním, jak vidíme poslední dobou velmi často (např. digitalizace stavebního řízení, občanka, vydávání léků, přijímačky na střední školy atd.).

Digitalizaci bychom měli chápat jako takový očistný proces v naší legislativní džungli. Musíme ořezat vše nepodstatné a s digitalizací zároveň reformovat jednotlivé procesy. Jedině tak bude jednou Česká republika moderním a fungujícím státem.

Třeba s pomocí Svobodných.

Jiří Podhradský

Články vyjadřují osobní názor autora a nejsou oficiálním stanoviskem strany, pokud není uvedeno jinak.

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Jiří Podhradský

Jiří Podhradský

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31