Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

PILC: Rezervy povodňové solidarity

PILC: Rezervy povodňové solidarity

Rezervy povodňové solidarity? Zahoďte komerční pojištění! Pojišťovny – zkrachujte! Stát je jedna velká pojišťovna! Stát se o vás postará!

Premiér Petr Nečas řekl, že vláda počítá s vytvořením rezervy povodňové solidarity. Do rezervy povodňové solidarity by každý daňový poplatník přispěl částkou 100Kč měsíčně.

Petr Nečas používá slova „solidarita“ úplně stejně jako socialisti. Kdyby označoval věci pravými jmény, mluvil by o povodňové dani.

Solidarita je chvályhodná, obdivuhodná záležitost založená na dobrovolnosti. Pokud budete mít v daňovém přiznání kolonku „Rezerva povodňové solidarity“, pod tím otázku: Chcete přispět do státní Rezervy povodňové solidarity částkou 1200Kč? ano/ne , potom se jedná o dobrovolnost a solidaritu. Pokud tu stovku měsíčně odevzdáte státu na daních, už se nejedná o solidaritu. Daně neplatíte dobrovolně, ale pod hrozbou násilí ze strany státu. Už si nemůžete vybrat, jestli tu stovku měsíčně dáte nebo ne.

Takové dva tři dny po skončení řádění přírodního živlu jsou ideální čas na utáhnutí šroubu. Lidé přirozeně soucítí s poškozenými (dobrovolně poskytují pomoc) a tato doba je ideální pro přednesení návrhu na zavedení další daně, tentokrát povodňové. Marketing funguje, myšlenka je prodána perfektně: říkejme tomu Rezerva povodňové solidarity.

Petru Nečasovi krvácí srdce a chce být solidární, chce konat dobro. Nebude ale solidární sám za sebe a ze svého. Zaplatíme to my všichni. Mohl by si někdo v tuto dobu dovolit s touto věcí nesouhlasit?

Druhou problematickou záležitostí je to, že se stát cpe do pojišťovnictví. Pokud všichni odevzdají relativně malou částku aby někdo poškozený mohl dostat pomoc, je to jakési pojištění. Potom bychom se ale mohli bavit o tom, k čemu máme stát, co je úlohou státu. Stát tady není od toho, aby provozoval pojišťovnu. Stát je tady od toho, aby zajistil pravidla stejná pro všechny (zákony), která budou vymahatelná (policie, soudy). Stát je tady od toho, aby zajistil bezpečnost svých občanů (policie, armáda). V souhrnu: stát je tady od toho, aby ochránil svobodu jednotlivců. Zákony a jejich vymahatelnost by se měly snažit hájit svobodu jednotlivce.

Uvedený návrh posiluje moc státu, posiluje jeho zasahování do ekonomiky (pojišťovnictví). Je v rozporu s pravicovými hodnotami, s hodnotami liberalismu. Tento návrh by proto měl znepokojovat Občanskou demokratickou stranu, pokud se tedy ODS považuje za pravicovou. Nevím, jestli by se tato pomoc státu vztahovala na každý soukromý dům, nebo třeba jen na komunikace a mosty. V principu je ale zasahování státu v této záležitosti škodlivé, ať už se jedná o jakýkoli majetek. Podporuje totiž morální hazard, neefektivní nakládání s omezenými zdroji. Pokud bude stát fungovat jako pojišťovna, nebude se chovat tak efektivně jako pojišťovna soukromá, komerční. Soukromá pojišťovna totiž pracuje se soukromými penězi konkrétních vlastníků, kteří si efektivní nakládání se svými penězi ohlídají. Pokud ne, je to jejich problém. Státní pojišťovna nic takového neřeší, pracuje s penězi eráru. Z cizího krev neteče. Podívejte se, jak funguje většina státních organizací a podniků a porovnejte jejich efektivitu se soukromým sektorem. Soukromá pojišťovna by prostě některé stavby v některých lokalitách nepojistila. To by ovlivnilo chování a rozhodování majitelů: investovat – neinvestovat – opravovat – neopravovat – odejít jinam? Stejně tak investor plánující výstavbu se už předem může dohodnout s pojišťovnou, kde mu pojišťovna investici pojistí a kde nepojistí. Může se týkat výstavby domu, komunikace, mostu. Pojišťovna také třeba může říci: most pojistíme, ale musí mít takové a takové parametry. To všechno zvládne soukromá pojišťovna lépe (efektivněji) než pojišťovna státní. Pochybuje snad o tom někdo? Neefektivním nakládáním s omezenými zdroji trpí celá společnost. Pokud tady bude stát fungovat jako pojišťovna a každý daňový poplatník přispěje ročně částkou třeba 1200Kč, přesně o tuto částku nakoupí daňový poplatník méně jiného zboží. Poklesne ekonomoka v jiných oblastech. Dalším neefektivním nakládáním s omezenými zdroji je jednámí majitele nemovitosti: zrekonstruuju dům v záplavové oblasti, nebo tam postavím nový, protože kdyby něco, tak stát se o mě postará. Je to oslabování osobní odpovědnosti za svoje jednání. V případě soukromé pojišťovny by to bylo trochu jinak. Neefektivním nakládáním s omezenými zdroji naše společnost jako celek nezbohatne.

Dalším aspektem posilování moci a vlivu státu je posilování moci a vlivu politiků a úředníků. Tím roste korupční potenciál (moc korumpuje). Tato vláda se přitom oháněla tím, že chce bojovat proti korupci. Proti korupci však lze bojovat pouze zmenšením moci a vlivu státu.

Jindřich Plic je členem Svobodných. Vyšlo na blogu idnes.cz

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Nejnovější video

0:13 Chartu 77 tvořili lidé, kteří byli v pozici kritizující socialistický systém za nedodržování lidských a občanských práv. Chartisté nenavrhovali změnit systém, šlo jim o korekci. Nešlo tedy o politickou opozici, přesto byli ostrakizovaní a pronásledovaní, protože komunisté věřili, že Charta vnáší do společnosti znejistění, nesoulad a disharmonii. Lišíte se v tomto směru od svých předchůdců, ke kterým se hlásíte?

7:09 Chartisté za socialismu se rekrutovali z řad bývalých komunistů, obecně levice. Jaké ideové kořeny máte vy?

12:22 Ve své Chartě 24 akcentujete právo na svobodu projevu a informací, zaručované článkem 11 hlavy II. Svoboda projevu má mít v demokracii plná a neomezená?

25:03 Podobně jako zmíněný článek v Chartě 24 kritizujete i postoj státu k jiným článkům, konkrétně 16 hlavy II, 21 hlavy III, 8 hlavy II – není to spíše kritika neústavnosti Vlády ČR a byrokracie zahrnující státní zastupitelství, tajnou službu, policii, nejrůznější úřady a instituce a to i v oblasti médií, školství, zdravotnictví, hospodářském sektoru?

27:35 Pokud vám systém vyhoví a napraví, budete asi slavit. Co budete dělat v případě, že systém bude reagovat podrážděně nebo dokonce podobně jako za socialismu, tedy budete vystavení perzekuci?

37:43 Máte nějakou reflexi z horních politických pater? Co říká vaší Chartě 24 parlamentní opozice?

47:21 Založíte také nadaci jako Charta 77 a bude i vás sponzorovat George Soros?

https://svobodni.cz/stanoviska-strany…

Libor Vondráček, předseda strany Svobodných, jeden z autorů Charty 24.

Otázky připravil a kladl Alexandr Vojta

Oblíbené štítky

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31