Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Petr Slanina: Předvolební střípky z Velké Británie

Petr Slanina: Předvolební střípky z Velké Británie

O prodlouženém květnovém víkendu jsem se po dlouhé době vrátil do Londýna, kde jsem kdysi pracoval. V následujících řádcích se dovolím podělit se čtenáři o několik zajímavostí z Velké Británie, které mě nejvíce překvapily.

1. Při cestě z letiště jsem uviděl 1. předvolební billboard strany The United Kingdom Independent Party (UKIP), který hlásal samostatnost Británie v otázkách přistěhovalectví. Až při odjezdu jsem si uvědomil, že to byl vůbec jediný billboard, který jsem za 4 dny viděl. Nechápu, proč si naši zem necháváme zaplnit obrovským množstvím reklamních billboardů.

2. Večer jsem se začet do britských novin London Evening Standard. Překvapila mě hned úvodní zpráva, že v předvolebních průzkumech vede UKIP před Labouristy i Konzervativci. Pokud by strana UKIP skutečně vyhrála eurovolby, bylo by to obrovské překvapení a pravděpodobně by následovaly velké změny pro Británii a snad i v EU.

 3. Druhý den jsem si šel do banky vyměnit staré britské dvacetilibrové bankovky, které již v obchodech nebrali. Když jsem se zeptal bankovního úředníka, do kdy bude možné další bankovky vyměnit, odpověděl mi s naprostým sebevědomím, že „forever“ – navždy. Chtěl bych, aby takové národní sebevědomí měli všichni občané České republiky.

4. S přítelkyní nás překvapilo, kdo vlastně je vyobrazen na britských bankovkách. Na přední straně je vždy královna Elizabeth II. Na zadních stranách jsou: Elizabeth Fry, Charles Darwin, Adam Smith, James Watt a Matthew Buolton – tedy, reformátorka vězeňského systému, vědec-biolog, ekonom, inženýr-vynálezce a výrobce. Je to krásná směsice vynikajících lidí, což je v naprostém kontrastu s euro bankovkami.

5.  Další překvapení na mě čekalo, když jsem si Londýn procházel. Za šest let se Londýn výrazným způsobem proměnil. Objevily se nové moderní výškové budovy a při pohledu na město bylo vidět velké množství stavebních jeřábů. Tak velké množství jeřábů na jednom místě jsem snad viděl pouze v Dublinu v roce 2005. V tu chvíli mě bylo líto českého stavebnictví, jehož výroba již šestým rokem nepřetržitě klesá.

6. Potěšilo mě, že na hlavních sídlech moci – na Buckinghamském paláci, v Downing Street i na budově parlamentu visí pouze vlajka Spojeného království Velké Británie a Severního Irska nikoliv vlajka EU. Kdo z europolitiků nám nedávno tvrdil, že Pražský hrad je poslední sídlo moci v EU, kde ještě nevisí vlajka EU?

V Praze 12. května 2014
Petr Slanina
člen Strany svobodných občanů

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Nejnovější video

0:13 Chartu 77 tvořili lidé, kteří byli v pozici kritizující socialistický systém za nedodržování lidských a občanských práv. Chartisté nenavrhovali změnit systém, šlo jim o korekci. Nešlo tedy o politickou opozici, přesto byli ostrakizovaní a pronásledovaní, protože komunisté věřili, že Charta vnáší do společnosti znejistění, nesoulad a disharmonii. Lišíte se v tomto směru od svých předchůdců, ke kterým se hlásíte?

7:09 Chartisté za socialismu se rekrutovali z řad bývalých komunistů, obecně levice. Jaké ideové kořeny máte vy?

12:22 Ve své Chartě 24 akcentujete právo na svobodu projevu a informací, zaručované článkem 11 hlavy II. Svoboda projevu má mít v demokracii plná a neomezená?

25:03 Podobně jako zmíněný článek v Chartě 24 kritizujete i postoj státu k jiným článkům, konkrétně 16 hlavy II, 21 hlavy III, 8 hlavy II – není to spíše kritika neústavnosti Vlády ČR a byrokracie zahrnující státní zastupitelství, tajnou službu, policii, nejrůznější úřady a instituce a to i v oblasti médií, školství, zdravotnictví, hospodářském sektoru?

27:35 Pokud vám systém vyhoví a napraví, budete asi slavit. Co budete dělat v případě, že systém bude reagovat podrážděně nebo dokonce podobně jako za socialismu, tedy budete vystavení perzekuci?

37:43 Máte nějakou reflexi z horních politických pater? Co říká vaší Chartě 24 parlamentní opozice?

47:21 Založíte také nadaci jako Charta 77 a bude i vás sponzorovat George Soros?

https://svobodni.cz/stanoviska-strany…

Libor Vondráček, předseda strany Svobodných, jeden z autorů Charty 24.

Otázky připravil a kladl Alexandr Vojta

Oblíbené štítky

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31