Petici proti LS podepsalo již více než 5 tisíc lidí z 15 zemí

Petici proti LS podepsalo již více než 5 tisíc lidí z 15 zemí

K dnešnímu dni podepsalo PETICI OBČANŮ STÁTŮ EVROPSKÉ UNIE PROTI PŘIJETÍ LISABONSKÉ SMLOUVY na adrese www.petice.eu již 5 112 lidí z těchto zemí: Česká republika,  Bulharsko, Francie, Itálie, Irsko, Maďarsko, Německo, Nizozemí, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Švédsko, Španělsko a Velká Británie.

„V neděli 24. května v 18 hodin máme již 5 112 signatářů pod peticí z celkem z 15 zemí. To je skvělý prozatímní výsledek, když si uvědomíme, že se petice šíří pouze mailovou poštou, bez jakékoli mediální podpory. Na základě této mezinárodní iniciativy se s námi spojují jednotlivci i organizace z uvedených zemí za účelem společného postupu na Evropské úrovni,“ říká organizátor petice František Matějka a současně kandidát Strany svobodných občanů (Svobodní) do Evropského parlamentu.
„Po naprostém fiasku Evropské ústavy v referendu ve Francii už politici v EU nenašli dostatek odvahy k férové argumentaci a k uskutečnění referend v jednotlivých státech. Přitom Lisabonská smlouva, která je jen mírně upravenou původní zamítnutou Evropskou ústavou, naprosto mění pravidla hry v EU i jednotlivých členských zemích. Brusel ji ani nenechal přeložit oficiálně do všech národních jazyků. O Lisabonu se prostě mělo s občany férově mluvit, ne jen servírovat jako hotovou věc,“ dodává Matějka.

Uvedená petice byla spuštěna 3. května 2009. Je to vůbec POPRVÉ, co mají všichni občané EU možnost vyjádřit se k tomuto zásadnímu dokumentu NA JEDNOM MÍSTĚ! Text dokumentu je přeložen do všech národních jazyků členských států EU, jako projev úcty a skutečné rovnosti jednotlivých států EU v takto důležité věci. Petice se po Evropě šíří především cestou e-mailů. Postupně se informace o této nové spontánní mezinárodní akci začínají objevovat i v médiích.

Na petici upozornil v živém vysílání zpravodajské televize Z1 také leader eurokandidátky Svobodných Jiří Payne.

Petice připomíná, že Lisabonská smlouva (LS) dává EU nové pravomoci na úkor členských států. Bere členům samostatnou zahraniční, hospodářskou, sociální a energetickou politiku a mnohé další. Státy ztratí kontrolu nad sazbami nepřímých daní.

LS Radě EU umožňuje, aby dále zvětšovala počet oblastí, kde rozhoduje Brusel. A to BEZ schválení parlamenty či občany jednotlivých členských států, jako tomu bylo dosud!
LS zvětšuje nadvládu nevolených byrokratů: závazná rozhodnutí např. o obchodních normách budou moci vydávat pouze úředníci Evropské komise.

LS zmenšuje váhu hlasu zástupců menších zemí v Radě ministrů a zvyšuje váhu hlasu zemí velkých. Tři ze čtyř velkých zemí (Německo, Francie, Itálie a Velká Británie) mohou kdykoli zablokovat jakékoli záměry Evropské komise! Naopak jim stačí sehnat podporu 11 libovolně malých států, aby prosadily, co potřebují – stačí 55% států s 65% obyvatel, oproti dnešku, kdy má každý stát právo veta.
V řadě důležitých oblastí likviduje suverenitu menších zemí a činí z nich závislé území pod správou vyšší moci. Členské státy již nebudou mít komisaře v každé komisi, čímž ztratí velkou část vlivu na rozhodování Unie.

Odmítnutí LS v Irsku a nedokončená ratifikace v dalších zemích EU (NEJSME POSLEDNÍ!) dává příležitost jednat o novém, lepším smluvním uspořádání mezi zeměmi EU. Svobodní proto předkládají k široké diskusi alternativní podobu smluvního uspořádání EU – EVROPSKOU DOHODU.

Kateřina Bouda Kašparová
mediální zástupce Strany svobodných občanů

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Jiří Payne

Jiří Payne

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31