PÁNEK: Euroskeptiky budeme šikanovat, jak to jenom půjde

PÁNEK: Euroskeptiky budeme šikanovat, jak to jenom půjde

Server Deutsche Wirtschafts Nachrichten upozornil na návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o statutu a financování evropských politických stran a evropských politických nadací (pdf v češtině zde).

Skupina vedená rakouským europoslancem Hannesem Swobodou (nomen omen) chce tímto návrhem zabránit tomu, aby v evropském parlamentu zasedali „extrémně pravicové a xenofobní“ strany. V současnosti je v EP zastoupeno 13 poslaneckých klubů složených z mnoha evropských stran, které inkasují celkem 31 miliónů euro.

Tento návrh by mohl určité strany z toho financování vyřadit. Čtěme např. důvod č. 10:

Zejména je nezbytné, aby evropské politické strany a jejich přidružené evropské politické nadace uctívaly hodnoty, na nichž je založena Evropská unie, a které jsou uvedeny v článku 2 Smlouvy o Evropské unii a v Listině základních práv Evropské unie.

Článek 22, odst. 1 stanoví, že to bude právě Evropský parlament, který bude na evropskost dohlížet:

Jestliže Evropský parlament shledá, že v souladu s čl. 7 odst. 2 evropská politická strana nebo evropská politická nadace nedodržela hodnoty, na kterých je Unie založena, nebo že byla pravomocně odsouzena za nezákonnou činnost poškozující finanční zájmy Unie dle definice v čl. 93 odst. 1 písm. e) finančního nařízení, nebo že evropská politická strana nedodržela minimální pravidla vnitrostranické demokracie, jak to vyžaduje čl. 4 odst. 2, může být dotyčná evropská politická strana nebo evropská politická nadace vyškrtnuta z rejstříku, může pozbýt svého statusu v souladu s článkem 11, a jakékoli dosud platné rozhodnutí o financování z prostředků Unie, které obdržela podle tohoto nařízení, může být staženo a jakákoli dosud platná dohoda o takovém financování ukončena a veškeré finanční prostředky Unie budou vráceny, včetně nevyužitých prostředků Unie z předchozích let.

Ve Smlouvě o EU se dočteme, že těmito hodnotami jsou:

Unie je založena na hodnotách úcty k lidské důstojnosti, svobody, demokracie, rovnosti, právního státu a dodržování lidských práv, včetně práv příslušníků menšin. Tyto hodnoty jsou společné členským státům ve společnosti vyznačující se pluralismem, nepřípustností diskriminace, tolerancí, spravedlností, solidaritou a rovností žen a mužů.

To vesměs nejsou věci, se kterými by se dalo nesouhlasit, ale v rukou Evropského parlamentu se svoboda mění na zákazy, demokracie se mění na eurokracii nevolených komunistů v Berlaymontu, rovnost se mění na pozitivní diskriminaci a upřednostňování eurohujerů, právní stát se mění ve flagrantní porušování primárního práva EU.

Listina základních práv EU je k přečtení zde. Z hlediska Svobodných je to text plný levicové hrůzy a samozřejmě už jenom požadavkem na vystoupení z EU se protivíme hned několika článkům dané Listiny. Máme za to, že Listina základních práv a svobod (zákon č. 2/93 Sb.) ochraňuje práva občanů naší země mnohem lépe. Logicky vyplývá, že žádná euroskeptická strana nemůže tyto hodnoty uctívat a ze strany Evropského parlamentu se tak bude jednat o bezprecedentní financování europropagandy.

Vzpomeňme si, že opoziční politik Nigel Farage dostal nejvyšší možnou pokutu za kritikupředsedy Evropské rady Hermana Van Rompuye. Svobodu slova tady nemáme proto, abychom si mohli povídat o počasí. Svobodu slova tady máme proto, abychom mohli říkat kontroverzní věci a věci, které neradi slyší v Bruselu.

Martin Pánek je členem ReV Svobodných

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31