Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

P. Mach předal předsedovi vlády zásadní návrh, který zabrání dalšímu přehlasování ČR v EU

P. Mach předal předsedovi vlády zásadní návrh, který zabrání dalšímu přehlasování ČR v EU

Europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach dnes předal premiéru Sobotkovi velmi zásadní informaci-návod, jak lze zajistit, aby ČR nebyla napříště přehlasovaná v Radě ministrů EU. Stalo se tak při osobním setkání v Poslanecké sněmovně.

Česká republika se tak může příště vyhnout kvótám, které vláda i veřejnost jednoznačně odmítá. Jde o způsob hlasování – na základě Lisabonské smlouvy platí (bohužel) nová pravidla, podle kterých na přehlasování stačí 55 % států reprezentujících 65 % populace. To Německu a jeho spojencům snadno umožnilo přehlasovat malé středoevropské státy.

V Lisabonské smlouvě ovšem zůstala klauzule, podle které, ačkoliv už platí nová pravidla pro hlasování, si může členský stát až do konce března 2017 vyžádat hlasování „postaru“ (článek 3 Protokolu č. 36). Podle tohoto starého způsobu hlasování je hlas České republiky větší a hlas Německa menší, takže ČR bude moci návrh na zavedení trvalého mechanismu přerozdělování žadatelů o azyl zablokovat.

Petr Mach dnes proto předsedu vlády vyzval, aby toho ČR příště využila. Stačí, aby český ministr na zasedání Rady požádal o hlasování postaru s odkazem na článek 3 Protokolu č. 36, který je součástí primárního práva EU. Pak bude snadnější najít spojence k zablokování návrhu Komise.

Znovu dnes také premiéra vyzval, aby prostřednictvím vlády a jménem ČR podal k Tribunálu Soudního dvora EU žalobu na neplatnost právního aktu Rady EU, jímž došlo k přijetí povinné relokace uprchlíků, z důvodu zneužití pravomoci dle čl. 263 SFEU. „Jsem přesvědčen, že právní akt Rady EU je rozporný se zásadami subsidiarity a proporcionality, kterými jsou unijní orgány vázány (čl. 5, odst. 3, odst. 4 SEU).  Unie může vykonávat svou pravomoc jen takovým způsobem a jen do té míry, jak je to nezbytné k dosažení potřebného cíle (zásada proporcionality). Unií vytyčeného cíle lze však nepochybně dosáhnout jiným, méně invazivním způsobem, např. finanční pomocí,“ sdělil P. Mach předsedovi vlády s tím, že taková žaloba musí být podána do dvou měsíců od přijetí rozhodnutí Radou.

Dopis předaný předsedovi vlády

V Praze dne 9. října 2015

Kateřina Kašparová, tisková mluvčí Svobodných
e-mail: kasparova@svobodni.cz
mobil: 736 530 384
 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Nejnovější video

Lidé mi říkají, že chtějí z EU vystoupit, říká Libor Vondráček, předseda Svobodných. Od občanů prý na ulicích českých měst slýchá především stížnosti na Green Deal a na rostoucí životní náklady. Proč je Libor Vondráček proti přijetí Ukrajiny nebo Turecka do EU? Co mu vadí na Petru Fialovi a způsobu, jakým český premiér hájí národní zájmy v Bruselu? Jak si nyní EU může sáhnout na peníze přímo z kapes jednotlivých lidí? A na jaké nebezpečí se v EU po migrační krizi z roku 2015 zapomnělo? Podívejte se na celou epizodu.

Oblíbené štítky

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31