Odpůrci Lisabonu se sejdou před irskou ambasádou

Odpůrci Lisabonu se sejdou před irskou ambasádou

Občanská iniciativa D.O.S.T. ve spolupráci s 23 dalšími organizacemi pořádá cyklus tří veřejných shromáždění s názvem „Svoboda pro Irsko“ na podporu irské suverenity ku příležitosti opakovaného referenda k Lisabonská smlouvě. První shromáždění se uskuteční ve čtvrtek 17. září od 18 hodin před velvyslanectvím Irské republiky. Druhé setkání proběhne na témže místě přesně za týden, tedy ve čtvrtek 24. září od 18 hodin. Závěrečná akce s názvem „Pochod na Hrad“ bude v sobotu 3. října od 15 hodin.

Občanská iniciativa D.O.S.T. ve spolupráci s 23 dalšími organizacemi pořádá cyklus tří veřejných shromáždění s názvem „Svoboda pro Irsko“ na podporu irské suverenity ku příležitosti opakovaného referenda k Lisabonská smlouvě.

První shromáždění se uskuteční ve čtvrtek 17. září od 18 hodin před velvyslanectvím Irské republiky. Druhé setkání proběhne na témže místě přesně za týden, tedy ve čtvrtek 24. září od 18 hodin. Závěrečná akce s názvem „Pochod na Hrad“ bude v sobotu 3. října od 15 hodin.

Pochod na Hrad má završit sérii akcí a připomenout slavný pochod studentů na Hrad v únoru 1948. Pořadatelé pochodu tímto způsobem chtějí prezidenta Václava Klause, který je známým odpůrcem Lisabonu, podpořit v tom, aby smlouvu nepodepsal.

Mezi 23 subjektů podporujících happeningy patří například Strana svobodných občanů prezidentova exporadce Petra Macha, Suverenita bývalé europoslankyně Jany Bobošíkové či Nezávislí demokraté někdejšího europoslance Vladimíra Železného.

Dále například protipotratové Hnutí Pro život, které tímto vyjadřuje solidaritu prolife hnutí v Irsku, jež je rovněž proti Lisabonu. Shromáždění podpořila i mládežnická Mladá občanská platforma či divadlo Ta Fantastika, jehož jménem před ambasádou vystoupí jeho ředitel Petr Kratochvíl. Protilisabonské akci vyjádřil své sympatie i herec Michal Pavlata.

„Všechny zúčastněné subjekty podobně jako v případě kampaně v Irsku spojuje odpor k další centralizaci v EU. Jsou zde zastoupené organizace, které se v pohledu na jiné politické otázky rozcházejí. Ale to, že jsme se dokázali shodnout na tom, že nechceme, aby 90 procent zákonů platných v zemích EU pocházelo z Bruselu a český lid prostřednictvím svého parlamentu již téměř o ničem nerozhodoval, považuji za velmi pozitivní,“ sdělil za pořadatele z iniciativy D.O.S.T. Michal Semín.

Zaštítit svou účastí některé ze setkání přislíbili europoslanci Hynek Fajmon a Ivo Strejček, dále senátor Jiří Oberfalzer, který koordinuje nová podání senátorů ohledně Lisabonu k Ústavnímu soudu. Kromě nich podpořili akci senátoři Petr Pakosta a Jiří Liška, poslanci Eva Dundáčková, Jan Schwippel, Alena Páralová a Juraj Raninec.

Iniciativa D.O.S.T. odeslala otevřený dopis irskému lidu, který obdržela téměř všechna celostátní i lokální irská média. „Náš národ má s ´předáváním rozhodování´ do cizích rukou staleté neblahé zkušenosti, a proto zaznívá i u nás silný hlas proti Lisabonské smlouvě. Nám však bohužel nebylo vinou zrádné vlády a parlamentu umožněno, abychom svůj nesouhlas vyjádřili v referendu. O to více upínáme své zraky k Irsku, které se pro nás stalo posledním ostrovem svobody,“ píše se v dopise.

Akce v Praze mají podporu známého irského protilisabonského hnutí Cóir, které reagovalo na dopis, a zdravici zaslal i věhlasný irský protibruselský aktivista Anthony Coughlan, díky němuž se vlastně v Irsku koná lidové hlasování.

Coughlan se totiž angažoval v případu „Crotty“ z roku 1987 u irského Nejvyššího soudu, který vedl k tomu, že o předávání suverenity na úroveň EU musí v Irsku probíhat referenda. Coughlan je taktéž autorem hlavní publikace zaměřené proti euroústavě „Řekneme ano či ne evropské ústavě“, kterou vydal think tank prezidenta Václava Klause Centrum pro ekonomiku a politiku. Coughlanova zdravice bude během shromáždění přečtena.

„Byl jsem proti evropské ústavě a jsem i proti jejímu klonu se jménem Lisabonská smlouva. Soustředění moci do jednoho byrokratického centra evropským státům nikdy nic dobrého nepřineslo a nic dobrého nepřinese,“ řekl europoslanec Fajmon.

„Považuji za skandální, že přestože se Irové jednou vyjádřili proti další centralizaci unie v loňském referendu, musejí nyní skládat reparát. Tím Brusel říká, že správná je pouze jedna odpověď. To podle mě není demokratické,“ uvedl Fajmonův kolega Strejček.

„Podle Zákona o Ústavním soudu se prezident dopustí velezrady, pokud koná proti svrchovanosti, územní celistvosti anebo proti demokratickému řádu. Jeho nechuť podepsat Lisabonskou smlouvu tuto skutkovou podstatu nenaplňuje. Podle mě nese znaky velezrady spíše podpis Lisabonu, protože povede k podstatnému omezení naší svrchovanosti,“ řekl senátor Oberfalzer, který se zúčastní Pochodu na Hrad.

„Já doufám, že pan prezident sám sebe nepopře a smlouvu nepodepíše. Je si jistě vědom toho, že vlastní ratifikace není žádnou formalitou. Komory parlamentu pouze dávají svůj souhlas či nesouhlas s ratifikací. Konečná odpovědnost se všemi jejími důsledky leží v rukou prezidenta,“ dodal Oberfalzer.

zdroj: EURO (publikováno na http://www.euro.cz/detail.jsp?id=17924)

Svobodní dodávají:

Pokud Vám není lhostejné, že lidé, kteří včera neodhlasovali rozpuštění sněmovny a nevypustili si svůj rybník (přestože ještě den před tím to považovali za jediné možné řešení), souhlasili v nedávné době s odevzdáním výsostných pravomocí České republiky do rukou Bruselu prostřednictvím Lisabonské smlouvy, přijďte nás podpořit!

Všichni členové a příznivci Svobodných jsou srdečně zváni.  Stranická trička a transparenty vítány. Na akci promluví ke shromážděným mj. předseda Svobodných Petr Mach

Více: www.svobodaproirsko.cz, www.nelisabonu.cz a www.petice.eu

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31