Ministerstvo zahraničí by mělo žádat po Radičové vysvětlení

Ministerstvo zahraničí by mělo žádat po Radičové vysvětlení

Ministerstvo zahraničí by mělo požádat slovenskou stranu o vysvětlení výroků premiérky Ivety Radičové. Ta v souvislosti s tím, že se Česká republika nepřipojila k Fiskálnímu paktu, uvedla:

Opět se [Česká republika] přidala na stranu Velké Británie. Obávám se, že trošku dostane po nose, trošku moc. Že to není dobré geopolitické rozhodnutí,“ uvedla předsedkyně slovenské vlády Iveta Radičová. (zdroj)

  • Má snad slovenská premiérka informace, které ji vedou k domněnce, že bude Česká republika za své svrchované rozhodnutí potrestána? Kdo by nás měl potrestat? Co přesně znamená slovensky v přeneseném významu „dostat po nose“? 
  • Co znamená narážka „opět“? Lze snad některé události z poslední doby vnímat jako trest pro Českou republiku za neochotu podepsat v r. 2009 Lisabonskou smlouvu nebo za jiné kroky České republiky?
  • Žádalo by ministerstvo zahraničních věcí vysvětlení po Německu, kdyby byl zazněl stejný výrok od kancléřky Merkelové? Předpokládáme, že ano – měli bychom tedy nyní žádat od slovenské vlády vysvětlení.

Tyto otázky jsou klíčové pro budoucnost České republiky v Evropské unii. Naše vláda by výrok premiérky Slovenské republiky neměla brát na lehkou váhu a měla by žádat vysvětlení.

Výrok Radičové by měl zajímat i slovenské občany: Shodila Radičová loni vládu a prosadila smlouvu o eurovalu, protože jí bylo vyhrožováno, že by dostala po nose?

Petr Mach
www.svobodni.cz
2.3.2012

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31