Majitel čajovny: Proč mám obavy z EET

Majitel čajovny: Proč mám obavy z EET

Již roky provozuji malou čajovnu. Budoval jsem ji vlastními silami, od výmalby, přes pokládku podlahy až po pověšení obrázku na zeď.

Měl jsem omezený rozpočet a schválený úvěr na 100tis Kč. Nemohl jsem si tím pádem dovolit řemeslníky, kteří by za mě práci udělali.

První roky byly kruté, sotva jsem finančně vyšel. Nevzdával jsem to, práce mě baví natolik, že jsem měl sílu jít dál a pokračovat. Po pár letech jsem se teprve dostal do povědomí lidí natolik, že jsem si mohl, díky vyšším tržbám, dovolit brigádníky na víkendy.

Z příchodu a realizace EET mám pochopitelně obavy, jako většina mých kolegů z oboru. Integrovat EET všem OSVČ je dle mého názoru téměř technicky nemožné. Ne všechny oblasti, kde lidé provozují své živnosti jsou dnes pokryty internetovou sítí. Již jen samotný nákup potřebné techniky nám způsobí obrovskou finanční zátěž. Nemůžeme si jednorázově dovolit investici ve výši 7-10tis za potřebnou kasu, tiskárnu atd. Dále v naší čajovně není možné připojení k internetu, je zde velmi špatný signál mobilních sítí – jsme umístěni v suterénu. Pokud by se to nějak technicky podařilo, pravidelná měsíční platba za internetové připojení – cca 500,- měsíc nám způsobí velkou zátěž. Jak máme fungovat v případě výpadku této sítě? Jako většina drobných provozoven, i my bojujeme s prostorem. Na samotném barovém pultíku proto máme vystavené zboží k prodeji, abychom zvýšili šanci k větším tržbám. Každý sebemenší prostor je využitý. Vskutku nevím, kam umístit další přístroje typu kasa, tiskárna, modem. Mě osobně velice uráží, že nás současná levicová vláda pokládá za zloděje. Poctivě celé roky platím daně ze všeho, co utržím. Zajistil jsem sám sobě vlastními silami pracovní místo. Nic po státu nepožaduji, jen dobré podmínky k podnikání a snížení byrokracie. EET je krokem k jejímu zvýšení a navíc online napojení na úřad působí velmi represivně, což ubírá na pocitu, že žijeme ve svobodné a vyspělé zemi. Totalitních represálií jsme si již užili dostatek! EET nemá žádný stát západní Evropy. Ptejme se proč a inspirujme se. Více ztratíme, než získáme. Zvýší se byrokratická zátěž těm nejdrobnějším, navýší se počty úředníků, kontrolorů. Vzroste korupce! Odhaduji, že 100-150tis živnostníků ukončí příchodem EET svou činnost. Těchto 100-150tis naštvaných a rozmrzelých lidí bude na úřadech práce, místo aby svými silami dál zajišťovali oblastní obslužnost! V důsledku to bude znamenat vyšší výdaje na sociálních dávkách.

Nastavme politiku vlády tak, aby  pomáhala a usnadňovala podnikání těm nejmenším a ohlídejme ty velké, protože u nich se točí velké peníze. Navíc, my malí jsme páteří ekonomiky a páteř je třeba opatrovat.

 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31