Mach: Svobodní půjdou do voleb znovu

Mach: Svobodní půjdou do voleb znovu

Strana svobodných občanů vznikla v únoru letošního roku jako pravicová strana zklamaných lidí, kteří už neměli koho volit. V historicky prvních volbách po svém vzniku oslovila Strana svobodných občanů 30 tisíc voličů – napříč republikou. Těchto 1,26 % hlasů je relativní úspěch. Není to sice důvod k oslavě, ale ani k rezignaci. Za získané hlasy jsme ze státního rozpočtu získali téměř 900 tisíc korun, které využijeme na další oslovování voličů. Rozhodně tedy budeme kandidovat v předčasných volbách do Sněmovny.

Naším soupeřem ve volbách je Velká koalice ODS a ČSSD – koalice, která společnými silami včera schválila Lisabonskou smlouvu, dnes šrotovné a zítra schválí antidiskriminační zákon.

Tento soupeř byl a je důvodem našeho vzniku – ODS a ČSSD se programově natolik sblížily, že je těžké rozeznat jednu od druhé. Jedna sice chce regulační poplatky ve zdravotnictví a druhá ne, obě ale chtějí regulované zdravotnictví. Jedna prosadila rovnou daň, která nebyla vůbec rovná, druhá chce progresivní zdanění, obě ale chtějí vysoké výdaje státu a deficitní rozpočet. Jedni jsou modří, druzí oranžoví, obě strany ale plýtvají penězi daňových poplatníků na zbytečné úřady, vládní billboardové kampaně či lyžařská mistrovství.

Důvod naší existence zůstává: Nikdo jiný zde nehájí klasické pravicové principy, na kterých je naše strana založena.

Co dál?
O strategii dalšího postupu rozhodne Republikový výbor. Republikový výbor svolám jako předseda na 21. června. Výboru předložím jménem Republikového předsednictva několik důležitých dokumentů – Pravidla primárek pro volby do Poslanecké sněmovny, Směrnici pro zřizování místních poboček, které budou důležité zejména příští rok pro komunální a senátní volby, a Hospodářský řád, který umožní samostatné hospodaření krajských sdružení – včera též Republikové předsednictvo rozhodlo o přerozdělení 10 Kč z 30 Kč za každý získaný hlas krajským sdružením k jejich samostatnému hospodaření.

Pokoušíme se nyní hledat další strany, které mají s námi shodné programové cíle a východiska – v takovém případě by šlo uzavřít volební spojenectví, které by zvýšilo šance na vstup do Sněmovny. Jednám s nimi neprodleně, vážně a seriozně. Pokud ale nenajdeme nikoho s obdobným programem, založeným na svobodě jednotlivce, odpovědnosti a spravedlnosti, měli bychom být připraveni kandidovat samostatně. Republikové předsednictvo poučené z chyb, kterých jsme se dopustili v našich historicky prvních volbách, tvrdě pracuje s klíčovými spolupracovníky a novými experty na nové strategii pro volby do Sněmovny.

Má se volič bát, že jeho hlas pro Svobodné propadne?
Troufám si tvrdit, že ztraceným hlasem bude spíš hlas pro ODS nebo ČSSD – oni mají pohodlnou většinu a hlas jednoho konkrétního voliče na tom nic nezmění. Hlas pro ODS nebo ČSSD nezmění nic na tom, že volby dopadnou plichtou mezi oběma a že opět vyústí ve Velkou koalici.

Naopak hlas pro Stranu svobodných občanů je hlasem naděje, že pravice bude mít většinu.

Autor: Petr Mach,
předseda Svobodných

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31