MACH: rozhovor – Byli jsme před EU, budeme i po ní

MACH: rozhovor – Byli jsme před EU, budeme i po ní

Rozhovor s předsedou Strany svobodných občanů Petrem Machem o demonstraci proti vztyčení vlajky Evropské Unie nad Pražským hradem a vystoupení z EU.

Proč Svobodní vůbec organizovali akci proti spuštění vlajky EU na Pražském hradě?

Protestovali jsme proti dvěma činům prezidenta Miloše Zemana: Jednak proti sundání české vlajky z 1. nádvoří Pražského hradu a jejímu nahrazení tzv. evropskou vlajkou, a jednak proti ratifikaci změny Smlouvy o fungování EU – změny, která umožňuje vznik ESM, tzv. eurovalu. To je podle nás strašně nebezpečná změna fungování eurozóny, která způsobí obrovské vzájemné zadlužení a následné nevraživosti mezi jednotlivými evropskými národy. Nás se to bohužel týká, protože nemáme výjimku z eura.

Můžete přiblížit průběh akce?

Policie uzavřela prakticky celé Hradčanské náměstí, asi čtyři stovky členů a příznivců Svobodných a dalších odpůrců vyvěšení evropské vlajky na Hradě se proto sešli na okraji náměstí a v okolí sochy TGM. Oznámil jsem přítomným, že česká vlajka byla sundána v noci. Místopředseda Svobodných Jiří Payne přečetl dopis, kterým prezidenta Zemana žádáme, aby nám sundanou českou vlajku vydal – jednou bychom ji tam chtěli vrátit. Pana Barrosa a vyvěšování evropské vlajky jsme doprovázeli provoláváním hanby. Hlavním heslem shromáždění bylo „Byli jsme před EU, budeme i po ní“. Na konci lidé podepisovali petici za vypsání referenda o vystoupení České republiky z Evropské unie.

Nejde jenom o pouhý symbol, který na podstatě věci, to znamená na našem vztahu k EU, stejně nic nemění?

Vlajka je symbol, ale ratifikace ESM má dalekosáhlé důsledky. Nám ale vadí i ten symbol, stejně jako nám v osmdesátých letech vadily rudé prapory – které taky byly jen symbolem. Nám modrá vlajka s hvězdičkami nesymbolizuje mír a volný obchod. Symbolizuje neefektivní a korupční přerozdělování a dotace, zákazy nazývat marmeládu marmeládou a pomazánkové máslo pomazánkovým máslem, symbolizuje bankrotující eurozónu, předraženou solární elektřinu a zákazy žárovek.

Ochrana státní symboliky, národních tradic – to je spíše ideologická výbava konzervativních stran. Jak to jde dohromady s tím, že se hlásíte ke klasickému liberalismu?

Ta modrá vlajka symbolizuje vše neliberální. Na Hradě, který je sídlem hlavy státu a symbolem státnosti, má být česká vlajka jako státní symbol. Může tam být dočasně vlajka mezinárodní organizace, pokud přijede na návštěvu její představitel. Modrá vlajka s hvězdičkami není ani oficiálním symbolem EU, protože to společně s evropskou ústavou v referendu zamítli voliči ve Francii a Nizozemí. Nechápu proto vztyčení tohoto neformálního symbolu se všemi poctami namísto české vlajky. Je mi z toho na nic.

V souvislosti s vyvěšením vlajky EU se objevily i různé historické reminiscence na německý Protektorát Čechy a Morava, nebo na dobu naší závislosti na komunistickém Sovětském svazu. Cítíte nějakou podobnou reminiscenci?

Na prvním nádvoří vždy visely české, respektive československé státní vlajky. Cizí vlajka tam byla vyvěšena jen za Protektorátu. Smutné je, že nyní to prezident Zeman dělá dobrovolně. Tehdy to bylo pod vojenským nátlakem.

Svobodní jsou jediná strana, která prosazuje náš odchod z EU. Jaké vás k tomu vedou důvody?

Evropská unie se výrazně změnila od našeho vstupu, a to k horšímu. Socialistický způsob řízení ekonomiky, který je podstatou fungování EU vede k hospodářské stagnaci. Ubývá příznivců našeho členství v Evropské unii a je tedy nanejvýš správné, zeptat se po deseti letech lidí znovu. Proto chceme referendum, ve kterém se všichni budou moci vyjádřit, zda si přejí či nepřejí vystoupení z EU.

Je vůbec takový odchod politicky reálný, a nebyly by náklady v takovém případě vyšší, než náklady plynoucí z našeho členství?

Jde o to, jak dlouho bude ještě Evropská unie existovat. Kdyby měla trvat třeba jen rok nebo dva, pak by bylo třeba lepší počkat. EU však může existovat třeba 40 let. Bojím se navíc obrovských nákladů rozpadu EU. Když vystoupíme před živelným rozpadem, vyjdeme z toho lépe.

Mohla by se Evropská unie ještě změnit tak, aby byla akceptovatelná i pro vás?

Tak jako bylo marné věřit v gorbačovskou reformu Sovětského svazu nebo dubčekovskou reformu KSČ zevnitř, považuji za marné věřit v zahradilovskou nebo cameronovskou reformu EU zevnitř. Evropská unie je nereformovatelná, zejména poté, co Mirek Topolánek dopustil omezení hlasovacích práv České republiky a přesun dalších pravomocí na Brusel, když přispěli ke schválení Lisabonské smlouvy. Tehdy jsem řekl, že bude-li tento dokument schválen, budu považovat za jediné východisko vystoupení z Evropské unie. Další vývoj mě v tom jen utvrdil.

Ptal se: Dušan Šrámek. Psáno pro Pravý Břeh.cz 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31