MACH: Promarněný hlas: pro ODS nebo pro Svobodné?

MACH: Promarněný hlas: pro ODS nebo pro Svobodné?

Mnoho lidí říká, že nebude volit malou pravicovou stranu, aby nenapomohlo vládě levice. Prý budou se skřípěním zubů raději volit ODS. Tím ale také mohou promarnit hlas.

Může hlas pro malou pravicovou stranu (jako je Strana svobodných občanů, která ve volbách do EP získala 1,26% hlasů) způsobit vládu levice v naší zemi, pokud malá pravicová strana nedostane přes 5% hlasů a nedostane se do Sněmovny? Může hlas pro Svobodné být promarněným hlasem?

Jak vyplývá ze všech relevantních průzkumů veřejného mínění, jasnou šanci dostat se do Sněmovny mají čtyři strany: ODS (preference 28,3%), ČSSD (preference 28,2%), KSČM (preference 12,8%) a KDU-ČSL (preference 6,2%). 24,5% dotazovaných uvedlo jinou odpověď (jinou stranu, „neví“ nebo „žádnou“) (http://stem.cz/clanek/1830).

Pokud by volby dopadly podle tohoto modelu, získaly by ODS a ČSSD po 79 mandátech, KSČM 31 mandátů a KDU-ČSL 11 mandátů.

Pravicová vláda tak nebude možná (ODS a KDU-ČSL 90 mandátů), ani kdyby hlas pro malou pravicovou stranu šel na úkor volby ODS.

Levicová vláda je možná, pokud by spolupracovaly ať zjevnou koalici nebo tolerancí ČSSD a KSČM (110 mandátů).

Protože vláda s podporou KSČM je polticky nepřijatelná, je pravděpodobným výsledkem voleb Velká koalice (ODS a ČSSD 158 mandátů).

Jedinou možností, jak zabránit velké koalici je hlasovat pro malou pravicovou stranu (jako jsou Svobodní). Pokud se Svobodní do Sněmovny nedostanou, šance na pravicovou vládu to nezmění. Pokud se Svobodní do Sněmovny dostanou a počet mandátů pro pravici by byl přes 100, pak je šance na pravicovou vládu.

Hlas pro Svobodné tedy nemusí být promarněným hlasem. Hlas pro Svobodné je hlasem naděje, že pravicová vláda v České republice bude možná.

Občan by neměl svoji volbu překombinovat. Hlas voliče, který by kvůli liberálně-ekonomickému programu raději volil Svobodné, ale z pragmatických důvodů se rozhodne volit ODS, bude jen hlasem zvyšujícím počet mandátů velké koalice.

Autor: Petr Mach,
předseda Svobodných

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31