Liška: S humorem o vážných věcech v EU

Liška: S humorem o vážných věcech v EU

V Ostrově proběhla přednáška Mgr. Libora Vondráčka, který se intenzivně zabývá právem EU a vazbami na právo ČR. Sluší se přiznat, že je to zároveň předseda jedné z euroskeptických stran, která se na našem politickém kolbišti vyskytuje pěknou řádku let. I přesto dodržel slovo a přednáška byla věcná bez politické či ideologické agitace a hlavně pro laickou veřejnost.

Účastníci, kteří přijeli až z Chebu či Chomutova, a přesto zaplatili dobrovolné vstupné se například dozvěděli, jaká je vůbec historie vzniku EU a jak se proměňovala náplň jejího fungování. Dále bylo vysvětleno, jaké jsou například rozdíly mezi směrnicemi a nařízeními i jak jsou implementovány do našeho práva. V základních obrysech byly zmíněny základní orgány a instituce i jejich kompetence. Pro někoho mohlo být novinkou, že různých projektů jako je ERASMUS, Evropský hospodářský prostor či Schengenský prostor mohou být součástí i státy bez plného členství v EU a nemalých nákladů s tím spojených.

Zajímavou vložkou bylo promítání scének ze satirických pořadů, které si v německých či britských televizích berou na paškál fungování EU. Překvapením pak bylo vysvětlení, že německá satira nemá za cíl podpořit rozvolňování EU, ale naopak má motivovat veřejné mínění k podpoře ještě většího utužování například formou zrušením práva veta jednotlivých států. V základních obrysech byly zmíněny hlavní orgány a instituce i jejich kompetence. Víte, že řadový europoslanec nemůže přímo navrhovat body projednávání, nebo podobu navrhovaných usnesení tak, jak to známe z našeho národního demokratického parlamentu? Ale europarlament není jediný takový. Podobně to funguje například v KLDR. Navzdory podobným vtípkům o realistickém vidění EU a naší české pozici svědčí i to, že nikdo z těch, co se zapojili do závěrečné diskuse, neviděl jako reálnou možnost opustit EU způsobem, kterým to provedla Velká Británie.

Jsem přesvědčen, že podobná přednáška by slušela každé střední škole podstatně více, než návštěvy některých politiků, kteří našim studentům podsouvají, že správné je se cítit především občanem EU a teprve pak občanem ČR.

Miloslav Liška

Články vyjadřují osobní názor autora a nejsou oficiálním stanoviskem strany, pokud není uvedeno jinak.

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Mgr. Libor Vondráček

Mgr. Libor Vondráček

právník a předseda Svobodných

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31