Král: Už jedenáctkrát soudy zrušily koronavirová opatření! Kdo za to ponese zodpovědnost?

Král: Už jedenáctkrát soudy zrušily koronavirová opatření! Kdo za to ponese zodpovědnost?

Už jedenáctkrát soudy zrušily koronavirová opatření ministerstva zdravotnictví. Dohromady už tuzemské soudy opatření kvůli koronaviru rušily v­ šestnácti případech. Jen do začátku tohoto měsíce vyplatilo ministerstvo zdravotnictví na náhradách protistraně soudních sporů 300 tisíc korun. I Svobodní dopředu upozorňovali, že k tomu dojde, protože kdo byl poškozen nezákonným opatřením státu, má přirozeně nárok na odškodné. Kolik to bude státní rozpočet stát a kdo za to ponese zodpovědnost?

Resort přitom k vyhlašování řady restrikcí přistupoval s tím, že počítá s jejich neúspěchem u soudu. To veřejně potvrdil dokonce i ­dnes již bývalý ministr Petr Arenberger (za­ ANO). „Nejspíš to dopadne v náš neprospěch, jak už jsme zvyklí. Jsme si toho vědomi, ale chtěli jsme to alespoň oddálit, uvažujeme jako lékaři a ne jako právníci,“ prohlásil, když obhajoval zákaz setkávání více lidí.

„Vzhledem k tomu, že ministerstvo hradí náklady protistraně z eráru, zjevně si s touto stránkou věci neláme hlavu,“ říká právník Petr Suchomel.

Navrhujeme ministerské Waterloo už nikdy neopakovat. Náš návrh je v budoucnu postupovat vždy přesně podle zákona a nejít za jeho hranu. Veškerá případná opatření chceme důkladně odůvodňovat, jak k tomu vyzývají soudy. Pokud je občan kvůli pandemii omezován, pak si zcela jistě důkladné odůvodnění zaslouží a stát by mu ho měl poskytnout. Stát zároveň nikdy nesmí občany omezovat v rozporu se zákonem. Je úkolem právních expertů ve službách státu, aby toto bylo zajištěno. A zavádění vědomě protiústavních opatření? Něco takového je naprosto nepředstavitelné a může způsobit rozklad právního státu. Takové jsou naše základní východiska. A u toho všeho důsledně naslouchat všem odborníkům a mít otevřenou mysl. To jsou jasná, jednoduchá a čitelná východiska. Ve prospěch občanů.

David Král, místopředseda Krajského předsednictva Praha

Články vyjadřují osobní názor autora a nejsou oficiálním stanoviskem strany, pokud není uvedeno jinak.

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31