K atentátu Anderse Breivika

K atentátu Anderse Breivika

Atentát Anderse Breivika na členy mládežnické organizace vládnoucí levicové strany v Norsku nás asi šokoval všechny – nejen rozsahem zabíjení, ale tím, že se vrah částečně hlásí k ideovým kořenům klasické pravice. Ve svém pamfletu cituje George Orwella, Margaret Thatcherovou, Ronalda Reagana, Winstona Churchilla, Václava Klause, ale hlásí se také k Edmundu Burkemu, Ayn Randové, Adamu Smithovi, cituje Rogera Scrutona, F. A. Hayeka. Média už nepíší o tom, že stejně tak se ve svém prohlášení inspiruje Fidelem Castrem či Mahmúdem Ahmadínežádem a že místo volného trhu obhajuje populační sociální inženýrství a masové znárodňování nadnárodních korporací.

Soudný člověk ví, že osoby, které norský atentátník zmiňuje, nenesou odpovědnost za jeho zvrácené jednání.

Konzervativní myslitelé a myslitelé klasického liberalismu (vč. libertariánů, objektivistů apod.) zmiňovaní atentátníkem hlásají přesný opak nejhrubšího pošlapávání práva na život.

V důsledné obhajobě svobody a práva jednotlivce na svůj život a majetek je potřeba neúnavně pokračovat právě proto, že se neustále objevují lidé, kteří jej ve větší či menší míře pošlapávají, ať již se sami hlásí k jakékoliv ideologii.

Petr Mach
www.svobodni.cz
26.7.2011

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31