Jahoda & Novotný: (Ne)Calais praktiky a přístav v ohrožení

Jahoda & Novotný: (Ne)Calais praktiky a přístav v ohrožení

Již i v našich médiích probleskly informace o problémech ve francouzském přístavním městě Calais, které spojuje kanálem La Manche Velkou Británii s Francií. Strach, který čeští řidiči mají při průjezdu z francouzského Calais, se skloňuje napříč médii a nejsou to ojedinělé případy a příběhy.

V kostce, řidiči, kteří čekají na nalodění na trajekty, zažívají noční můru v podobě doslova náporu imigrantů, kteří se snaží dostat za každou cenu do Velké Británie. Již dávno jsem se o tomto doslechl a příběhy zmiňují jedno. Imigranti byli dokonce ochotní i rozřezat plachty u krytých návěsů a nepozorovaně vlézt shora dovnitř. Nic netušící řidiči převezli imigranty do Doveru, kde je odklonila celní správa a šli pod rentgen. Ten je prohlédl a nalezl nechtěné.

Problém je také v porušení celního prostoru nákladního auta. Řidič si musí kontrolovat, že je návěs správně zaplombován, a má potvrzeno, že skutečně veze daný náklad tam a tam. Ještě horší než porušená plomba je skutečné převážení nelegálních imigrantů. Když si nezkontroluje, že má porušenou plombu nebo plachtu, a vypadá to, jako by je převážel, tak mu hrozí tisíce liber pokuty.

Imigranti přešli od nepozorovaných vniknutí do návěsů až k otevřeným útokům na řidiče. Kamiony jsou ničeny a řidiči se oprávněně obávají.

Řidič je sám, na opuštěné silnici, nemá doprovod, ani nemá pepřový sprej (!). Vláda Velké Británie zakazuje jakkoli se bránit. Kam směřují, nesmí mít jakékoliv obrané prostředky. Řidič je na pospas osudu. Řidič musí bránit především zboží, ale také svůj život. Zkuste se vcítit do kůže toho řidiče, když víte, že policie je v nedohlednu a je přítmí. Musíte neustále hlídat neporušený nákladní prostor, aby vás nepodezřívali z pašování lidí.

Ptejme se sami sebe. Je vůbec morální útočit takto na řidiče? Kde je hranice mezi uprchlictvím a nelegální imigrací? Pokud skutečně prchám před občanskou válkou nebo diktátorem, nestačila by mi i Francie nebo klidně i Makedonie? Nebo i sousední stabilní země?

Problém v nelegální imigraci je, že neexistuje dostatečně emancipovaná LEGÁLNÍ imigrační politika s jasnými pravidly. Tato pravidla by vyřadila problémové ekonomické migranty. Pokud se pokusíte nelegálně překročit hranice Austrálie, ztrácíte nárok na legální cestu žádosti o azyl. Pro bojovníky Islámského státu pochopitelně existuje jen a pouze stopka!

Všude se skloňují lidská práva. A co lidská práva řidičů kamionů? A co jejich lidské svobody? Třeba právo bránit svěřený náklad a své zdraví!

Problém je dále v absenci obranných mechanismů, kterých by řidiči mohli využít při sebeobraně. Ptám se, házeli českoslovenští uprchlíci trubky po rakouských kamionech? Za další, vnucovali jsme husitství v zemích, kam Češi prchali před komunismem?

Francouzská policie MUSÍ zajistit bezpečí a pořádek řidičů! Zde máme konkrétní lidi v konkrétních situacích, kteří trpí. Vlády vymýšlí jednu blbost za druhou. Kamery nás sledují. Mýtné brány daní. Radary zase sledují. Ale ty, kteří se snaží nelegálně překračovat hranice, ty jen vykážeme dál od vozu?

Ing. Josef Novotný a Miroslav Jahoda

Autoři článku jsou členy Strany svobodných občanů a ve svých článcích se zabývají dopravou a zahraniční politikou.

Na následujícím videu lze spatřit, jak se imigranti snaží nelegálně překročit hranice s Anglií pomocí vniknutí do kamionu.
 

 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31