Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

HEINCL: Přílišné jistoty demotivují

HEINCL: Přílišné jistoty demotivují

Jako celoživotní aktivní sportovec vím, že sportovní týmy jsou nejvíce motivovány v boji o titul, nebo o udržení v soutěži. Družstva ve středu tabulky hrají v poklidu a moc se nesnaží, protože prakticky není o co hrát. Totéž platí i v ekonomickém životě. Pokud bude mít občan zajištěný solidní příjem bez ohledu na kvalitu a množství odváděné práce, jeho výkon většinou znatelně poklesne. Taktéž firma se zajištěným odbytem a s malou nebo dokonce žádnou konkurencí se brzy spokojí se současným stavem a zákazníci jí začnou být na obtíž. Pamětníci reálně socialistických časů to mohou potvrdit. Dá se tedy říci, že nadměrné sociální jistoty občanů, prosazované hlavně levicí, nakonec poškodí celou ekonomiku a ta postupně přestane být v globálním měřítku konkurence schopná. Když jsem občas přemýšlel o negativních důsledcích přílišných sociálních jistot, vždy mě napadaly jen ekonomické souvislosti. Celá věc má však také nezanedbatelný morální dopad. Nedávno jsem v rádiu poslouchal diskusi s evangelíky a jedna paní vyjádřila morální aspekt věci téměř geniálně. Cituji: „Život nás občas musí srazit na kolena, abychom se museli pracně zvedat. Dovedete si představit, jaký bychom byli sajrajt, kdyby se nám vše stále dařilo?“

Z toho pro mě vyplývá následující závěr. Každý musí být pod určitým tlakem. To znamená, že si bude uvědomovat, že kvalita jeho života závisí především na něm samém. Pomáhat se nemá plošně, protože si většina lidí neváží toho, co dostane bezplatně a je tím demoralizována. Pomáhat se má jen opravdu potřebným, kteří si z objektivních důvodů nemohou pomoci sami a nemají ani blízké lidi, kteří by jim pomohli. Přílišné sociální jistoty poškozují celou společnost jak ekonomicky, tak i morálně.

Jiří Heincl je členem Strany svobodných občanů

 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Nejnovější video

0:13 Chartu 77 tvořili lidé, kteří byli v pozici kritizující socialistický systém za nedodržování lidských a občanských práv. Chartisté nenavrhovali změnit systém, šlo jim o korekci. Nešlo tedy o politickou opozici, přesto byli ostrakizovaní a pronásledovaní, protože komunisté věřili, že Charta vnáší do společnosti znejistění, nesoulad a disharmonii. Lišíte se v tomto směru od svých předchůdců, ke kterým se hlásíte?

7:09 Chartisté za socialismu se rekrutovali z řad bývalých komunistů, obecně levice. Jaké ideové kořeny máte vy?

12:22 Ve své Chartě 24 akcentujete právo na svobodu projevu a informací, zaručované článkem 11 hlavy II. Svoboda projevu má mít v demokracii plná a neomezená?

25:03 Podobně jako zmíněný článek v Chartě 24 kritizujete i postoj státu k jiným článkům, konkrétně 16 hlavy II, 21 hlavy III, 8 hlavy II – není to spíše kritika neústavnosti Vlády ČR a byrokracie zahrnující státní zastupitelství, tajnou službu, policii, nejrůznější úřady a instituce a to i v oblasti médií, školství, zdravotnictví, hospodářském sektoru?

27:35 Pokud vám systém vyhoví a napraví, budete asi slavit. Co budete dělat v případě, že systém bude reagovat podrážděně nebo dokonce podobně jako za socialismu, tedy budete vystavení perzekuci?

37:43 Máte nějakou reflexi z horních politických pater? Co říká vaší Chartě 24 parlamentní opozice?

47:21 Založíte také nadaci jako Charta 77 a bude i vás sponzorovat George Soros?

https://svobodni.cz/stanoviska-strany…

Libor Vondráček, předseda strany Svobodných, jeden z autorů Charty 24.

Otázky připravil a kladl Alexandr Vojta

Oblíbené štítky

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31