Factum: Podpora Svobodných roste a blíží se 2 %

Factum: Podpora Svobodných roste a blíží se 2 %

Podle červencového průzkumu stranických preferencí společnosti Factum Invenio roste voličská podpora Strany svobodných občanů a blíží se dvěma procentům.

Oproti předchozím výsledkům stoupá podpora malých stran, jako jsou Pravý blok, Strana svobodných občanů a jiné. Žádná z nich by ovšem stále nepřekročila hranici 2,0 %. Celkem by ve volbách „propadlo“ 12,5 % hlasů, odevzdaných dohromady všem stranám pod pětiprocentní hranicí,“ uvádí se v tiskové zprávě společnosti Factum Invenio.

Svobodní se tak postupně přibližují 5% hranici potřebné pro vstup do Poslanecké sněmovny. Svobodní vznikli v roce 2009, kdy kandidovali neúspěšně do Evropského parlamentu, když získali 29 tisíc (1,3 %) hlasů. Ve volbách do Poslanecké sněmovny na jaře 2010 získali 39 tisíc (0,7 %)  hlasů. Poprvé Svobodní uspěli v obecních volbách na podzim 2010, kdy získali mandáty v Sokolově, Chebu, Chrudimi, Moravském Krumlově a dalších obcích.

Předseda Svobodných Petr Mach odmítá, že by hlas pro Svobodné byl tzv. propadlým hlasem: „Za promarněné hlasy považuji v minulých volbách spíš hlasy pro Věci Veřejné a ODS.“

„Každá strana musí mít nejprve pod 5 %, než přesvědčí dost lidí, aby se dostala do sněmovny.“

Petr Mach
www.svobodni.cz
31.7.2011

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31