Dopady LS na podnikatele budou alarmující

Dopady LS na podnikatele budou alarmující

„Přijetím Lisabonské smlouvy (LS) zanikne konkurence mezi státy EU a podnikatelské prostředí se stane snad ještě horším, než jsme znali z dob RVHP a sovětské okupace,“ varoval známý ekonom Pavel Kohout na odborném ekonomickém semináři Dopady podpisu LS na podnikání a podnikatele.
Seminář pořádalo (ve čtvrtek 14.5.) Středočeské krajské sdružení Strany svobodných občanů společně s Hospodářskou komorou v Mladé Boleslavi v prostorách zámku ve Vinařicích u Mladé Boleslavi. Přednášeli předseda Svobodných Ing. Petr Mach, PhD., významný ekonom Ing. Pavel Kohout a poradce prezidenta republiky a leader kandidátky Svobodných do Evropského parlamentu RNDr. Jiří Payne.

Mach varoval před hrozím zvýšením daní: „Protože se v EU stále silněji ozývají hlasy o škodlivosti daňové konkurence, může být v budoucnu přepsáno to, co si prozatím vymohly menší státy (zatím platí právo veta). Kam by to po přijetí LS mohlo zajít, je nasnadě, když si uvědomíme výši daní v Německu a dalších zemích původní E15. Tam je pravidlem přes 40% daňové zátěže, zatímco u nově přijatých států jen kolem 15-20%. Vyrovnání daní na stejnou hladinu by pro nás znamenalo obrovské břemeno pro podnikatelskou sféru.“

Mach také připomněl, že LS by změnila systém hlasování mezi 27 ministry v Radě Evropy. Zatímco hlas německého ministra vzroste po přijetí LS na dvojnásobek, hlas českého klesne o polovinu! Tomuto hlasování bude podléhat například energetická politika.
„LS má dát pod záminkou zrychlení práce Radě Evropy větší pravomoci rozhodovat i o tom, co nyní sama, bez souhlasu parlamentů členských států, rozhodnout nemůže. Je v ní uvedena šílená věta Evropská rada bude určovat hlavní směry politiky členských států. Takže opravdu může v budoucnu rozhodovat i o výši daní, bude-li po tom poptávka u Německa či Francie. Těm totiž k přehlasování stačí dohoda již jen se dvěma dalšími státy díky pozměněnému hlasovacímu systému,“ řekl mj. Petr Mach.

V současné době Evropská komise mající již 30 tisíc zaměstnanců předkládá neustále nové a nové legislativní návrhy a nejde bez ní již prakticky nic udělat. Její novely a nejrůznější příkazy a regulace rostou jako houby po dešti. Po vstupu do EU jsme museli přijmout 26 tisíc novel.

„Co se rozhodne EU dostat, to dostane. Existuje studie o možnosti zdvojnásobení příspěvků jednotlivých zemí, v našem případě je to z 31 na 62 miliard Kč ročně. To bude daň za náklady na zavedení LS. EU není federace, je to horší. Tu by aspoň šlo měnit volbami. Musejí proto vzniknou v EP opoziční strany, které se zaměří na to, jak úředníkům sebrat moc,“ upozornil mj. Jiří Payne.

Kateřina Bouda Kašparová
mediální zástupce Strany svobodných občanů

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31