„Dobrá zahraniční politika zlepší životní úroveň všem,“ říká kandidát Svobodných do Senátu Jiří Payne

„Dobrá zahraniční politika zlepší životní úroveň všem,“ říká kandidát Svobodných do Senátu Jiří Payne

RNDr. Jiří Payne, místopředseda Svobodných, kandiduje do Senátu Parlamentu ČR v Praze 10.

Proč kandidujete do Senátu? Co je vaším hlavním cílem, na co se zaměříte? Jaké oblasti se budete věnovat – v jakém výboru chcete pracovat?

Rád bych působil v zahraničním výboru. Česká zahraniční politika je velmi zmatená, namísto proklamací bychom měli více pracovat, přemýšlet a získávat důvěru kvalitními myšlenkami. Před lety bývala autorita zahraničního výboru velká, nyní skoro není vidět. Dobrá zahraniční politika je přímý příspěvek k zaměstnanosti a ke zlepšení životní úrovně pro všechny. V některých zemích to je nejprestižnější zaměření, u nás se tomu zatím moc nerozumí.

Potřebujeme vůbec Senát? Není v tak malé zemi, jako je ČR, poněkud nadbytečný?

Senát stále ještě nenašel své místo. Nejpodstatnější úlohou horní komory je veřejná politická rozprava. Namísto politické činnosti toho Senát tráví čas pozměňováním zákonů. To by vůbec neměl dělat. Pokud je v zákoně chyba nebo nepřesnost, má se vrátit vládě, aby jej přepsala. Protože se politická rozprava nikde nevede, občané pociťují, že je jim politika odcizená.

Navíc – Svobodní prosazují Lidové veto – pokud by se povedlo ho zakotvit, nebyla by to dostatečná „pojistka“ proti špatnému rozhodnutí třeba i poslanců?

Českou politiku zachvátil tzv. demokratický centralismus – to byla komunistická představa, že občané si někoho zvolí a pak už musí jen poslouchat. Ten zvolený má právo vládnout, rozkazovat, vychovávat, regulovat. Jenže demokracie má fungovat jinak. Ti zvolení smějí ze svého programu uskutečnit pouze to, o čem dokáží přesvědčit veřejnost. Když se neumějí chovat demokraticky a schválí něco, s čím veřejnost nesouhlasí a lidovým vetem jim to zamítne, měli by takoví politikové odejít.

Kandidujete za Prahu 10 – jak byste hlasoval v těchto referendech, které se budou konat (schválilo zastupitelstvo 22. 8.)? Témata referend budou:
– výstavba radnice (má stát skoro 800 mil.);

– omezení hazardu;
– rozšíření sociálních služeb;
– pokračování privatizace bytů;
– výstavba parkovacích domů
.

Senátor nesmí zasahovat do pravomocí samosprávy, takže bych pouze hlasoval.

S budováním radnice bych nesouhlasil, cena odpovídá asi tak radnici s pozlacenými podlahami, ale měl jsem v hlavě cenu 500 mil, což je také moc.

Hazard nikdo z radnice nedovede zakázat, ani jej neomezí. Jenom jej schová před veřejností. Protože se na hazard často váže kriminální činnost, bude mnohem obtížnější zaručit bezpečnost. V této podobě bych byl proti regulaci.

U sociálních služeb hodně záleží na jejich podobě. Pokud by se jednalo o služby, které se poskytují potřebným doma, byl by to správný krok a s tím bych souhlasil, pokud by se mělo jednat o budování institucí, tak ne.

Privatizace bytů je možná jen za tržní ceny a obec by měla jako za první republiky prostředky za prodej bytů opět investovat do dobrých nemovitostí. Takže bych souhlasil pouze tehdy, pokud by se jednalo o smysluplnou restrukturalizaci investic v nemovitostech. Samotná privatizace je samoúčelná a velmi často vede ke korupci.

Pro výstavbu parkovacích domů nebo raději podzemních parkovišť by měla obec vytvořit podmínky, ale investovat a provozovat by je měli soukromí investoři. Pro vytvoření podmínek k parkování bych hlasoval, pro radniční podnikání nikoli.

Kandidujete za Prahu 10, ale bydlíte v Praze 2. Necítíte to jako handicap?

Třináct let jsem na Praze 10 bydlel, nyní bydlím přímo na hranici Prahy 10, tak to se snad dá akceptovat.

Co můžete nabídnout občanům této městské části? Víte, co je trápí?

Jako senátor mohu zastupovat vůli a zájmy občanů při schvalování zákonů. Samospráva je zákonem chráněná proti zásahům a intervencím zákonodárců. Ale mnohé zákony se občanů přímo dotýkají. Například zákon o emisních známkách na auta je podle mne nespravedlivý a nesmyslný. Polovina občanů se najednou nedostane domů autem, mnozí živnostníci také ne. Museli by si koupit nové auto, ale v době, kdy se schyluje k zavádění elektromobilů. Nějaký výrobce si prosadil normu, která mu zajistí prodej mnoha tisíc aut těsně před tím, než o ně přestane být zájem.

 

Více informací o Jiřím Paynovi najdete zde

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Jiří Payne

Jiří Payne

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31