Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Další realitky čelí provokacím a pokutám. Petr Mach jim nabízí pomoc.

Další realitky čelí provokacím a pokutám. Petr Mach jim nabízí pomoc.

Další realitní kanceláře jsou popotahované za to, že odmítly zprostředkovat nájem Romům, a to přes fakt, že šlo o fingovaný = předstíraný zájem. A protože zbyly peníze ze sbírky, kterou europoslanec Petr Mach pořádal loni na podobný případ (makléřka Nosková vs. provokatérka Balogová, najatá úřadem ombudsmanky), znovu vyzývá tyto realitky, aby se mu ozvaly. Chce jim s tím pomoci.

V dubnu se týmu P. Macha povedlo „vypátrat“ jednu z takto poškozených realitních kanceláří. Petr Mach se sešel s jejím majitelem, který už byl donucen zaplatit 20 tisíc pokutu, kterou mu udělila Česká obchodní inspekce. Pan majitel ochotně povyprávěl P. Machovi svůj příběh, ale zásadně si nepřál zveřejnit své jméno ani fotografii a současně s díky odmítl nabízené peníze s tím, ať je P. Mach využije pro někoho jiného, stejně poškozeného. „Beru to tak, že jsem si koupil za 20 tisíc klid. Jsem rád, že je celá ta peripetie už za mnou,“ vysvětloval.

Jeho případ se odehrál v roce 2014, kdy ho kontaktoval zájemce o nájem bytu a představil se jako pan Horváth. Po několika dotazech a následném „přiznání“, že volající je Rom, mu pan makléř po pravdě a s omluvou sdělil, že si majitel bytu výslovně nepřeje nájemníky z řad Romů. Makléř se omluvil, že jemu osobně to je jedno, prohlídkou jen ztratí čas všichni zúčastnění. Rom s úsměvem ukončil hovor slovy: „Tak přeju krásný den. Díky Nashle“.

Druhý den volala makléři „žena od rodiny“ – byla to pracovnice ČOI, což pan makléř v té době ještě nevěděl. Domluvili se spolu na prohlídce, na kterou přišlo hned několik lidí (zaměstnanců ČOI) i majitel pronajímaného bytu. O této prohlídce následně ČOI sepsala protokol, v němž výslovně uvedla: „Makléř nijak nediskriminoval.“ To se stalo v říjnu 2014.

O rok později, v říjnu 2015, případ znovu otevřela ombudsmanka a ČOI zahájila řízení – a to kvůli onomu telefonátu s „panem Horváthem“, který byl kdesi na začátku celého příběhu.

„Strávil jsem dny a týdny přemýšlením, placením právníka, běháním po úřadech… Sledoval jsem bedlivě i případ paní Noskové a snažil se sehnat co nejvíc informací a rad, co mám dělat,“ vzpomíná na tu dobu, hodně nerad, pan makléř. Na konci příběhu pak byla už zmíněná pokuta 20 tisíc korun.

A jak takové situace řeší dnes? „Prostě už nedělám pronájmy,“ shrnul lakonicky svůj případ.

„Realitní byznys je smířený s tím, že se dělají zbytečné prohlídky – jen na oko, aby realitka nemusela odmítat předem zájemce z řad těch, které si majitelé nemovitostí výslovně nepřejí. Všichni tím jen tráví zbytečně čas,“ shrnul Petr Mach, který schůzku s makléřem následně komentoval takto:

„Tenhle pán nic neprovedl, je to čestný člověk, a náš stát z něj neprávem dělá zločince. To se mi hrubě nelíbí, a proto chci podobně postiženým pomoci!“

Petr Mach proto znovu vyzývá, aby se mu podobně poškození ozvali, že jim rád pomůže se zaplacením pokuty, nebo aspoň s obranou před úřady-provokatéry.

 

Text a foto: Kateřina Kašparová
tisková mluvčí P. Macha

e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31