BEDNÁŘ: Podivná česko-německá komora

BEDNÁŘ: Podivná česko-německá komora

Česko-německá průmyslová a obchodní komora se svou činností od obdobných komor v České republice nápadně odlišuje. Ve vztahu k hostitelskému státu tato organizace německých firem programově vystupuje s politickými požadavky.

V oficiálním dokumentu nazvaném „Hospodářsko-politická stanoviska“ má tato komora na prvním místě bod „Zavedení eura České republice.“ Vzhledem k tomu, že její členové v ČR investovali v době, kdy žádné euro neexistovalo, lze usuzovat, že Česko-německá průmyslová a obchodní komora vyvíjí činnost na politickou objednávku. Tedy dostat českou vládu pod tlak, a získat pro sebe bez ohledu na Českou republiku výhodu z odstranění směnného kursu. Jiné obdobné komory (i z eurostátů) s takto ofenzivními požadavky nevystupují.

Za pozornost rovněž stojí oficiální komuniké německé komory ze setkání s předsedou vlády Petrem Nečasem. Komuniké ve vyhroceně polemickém tónu napadá českou veřejnou diskusi kolem případného zavedení eura. Problémy jednotlivých eurozemí podle komuniké nelze, jak se v české debatě děje, svalovat na měnovou unii jako takovou, nýbrž jen na špatné finanční řízení několika málo zemí. Ty se nyní v české debatě údajně zneužívají jako argument proti zavedení eura, jak za komoru v komuniké tvrdí její  nový prezident Radomír Šimek.  

Tento oficiální protiargument německé komory je demagogický a věcně neudržitelný. Vlastně jen opakuje neméně oficiální a značně pokrytecké obviňování např. Řeků dnešními evropskými vůdci coby vyvrhelů. Navzdory doložitelné skutečnosti, že euro bylo Řecku Evropskou unií prakticky vnuceno, a to z politických, tedy euro-federalistických důvodů.

Česko-německá průmyslová a obchodní komora by ve svém působení v České republice měla přesvědčivě odmítnout prosazování politických požadavků. Měla by se totiž chovat jako každá jiná slušná instituce daného typu.

Vyšlo v Lidových novinách

Miloslav Bednář,  politický filosof,  místopředseda Strany svobodných občanů

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31