BEDNÁŘ: Nečas místo Topolánka: mission impossible

BEDNÁŘ: Nečas místo Topolánka: mission impossible

Někteří vidí ve změně vedení ODS, tedy v Petru Nečasovi, naději na obrodu ODS v mravnou a zásadovou politickou stranu. Bylo by to zajisté krásné. Nejen státy, ale i strany se udržují těmi ideály, z nichž se zrodily. Je ale ODS schopna se k nim za Nečasova času vrátit?

Rád bych se mýlil, ale mám za to, že ne. Důvod je jednoduchý. Nečas je sice jednou z mála tváří ODS, jež se nezapletla do stranických korupčních praktik. Může se ale takový duch nad kalnými vodami stát jejich účinnou a úspěšnou čističkou ? Zřejmě ne. Musel by totiž odstranit většinu členů. To je smutný fakt převahy. ODS se během posledních asi tak deseti let stala z někdejší směsi programu liberálně konzervativního typu a korupčních sklonů dlouhodobým pobytem v sídlech komunální i státní moci stranou převážně korupčního rázu. Včetně dotyku s organizovaným zločinem. Může Nečas něco tak obludného zvládnout ? A uvědomuje si vůbec realitu jaké je ? O tom pochybuji. Velký rozdíl mezi Nečasem a Topolánkem je zde málo pravděpodobný.

V čistě politické a ideově programové rovině se ukazuje obdobný problém. Postavil se snad Petr Nečas proti ODS schválenému, silně nevyrovnanému státnímu rozpočtu ? Postavil se snad podobně zásadově jako prezident republiky, tedy zakladatel ODS, proti Lisabonské smlouvě, jež odstranila naši státní suverenitu ? V žádném případě. Nečas je pokračováním Topolánkova rozplizlého programového rozkročení, faktického opuštění původních hlavních principů ODS, podobně jako Topolánek. Obávám se, že Petr Nečas nebude silný charakter, aby obstál na vrcholu, kde hodně fouká a střílí se…

Brzy uvidíme, jaká je skutečnost.

Miloslav Bednář je místopředsedou Svobodných

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31