10 otázek pro Svobodné zastupitele: Jiří Vodička

10 otázek pro Svobodné zastupitele: Jiří Vodička

1. Co vás při práci v zastupitelstvu překvapilo, ať už příjemně, nebo nepříjemně?

Příjemně: Hodně lidí se dá chytrými akcemi motivovat k tomu, aby přiložili ruku k dílu. Nepříjemně: Jen mizivá část zastupitelů je v komunální politice z jiného než zištného, osobního důvodu.

2. Někdo říká, že vzhledem k politické filozofii Svobodných je komunální politika nevhodná pro náš program, protože kvůli velkému přerozdělování nelze prosazovat čistý svobodný program. Co si o tom myslíte?

Principiálně souhlasím – zdroj problému je v tom, že nemáme v Ústavě brzdu proti zadlužování a optimálně také maximální část HDP, kterou smí stát v jakékoliv formě občanům odejmout a přerozdělit. Ale s trochou invence se něco najít dá: připravil jsem koncept „svobodného voucheru“, tedy vydávání obecních peněz na sport a kulturu nejen přímo spolkům, ale přes vouchery, které obec proplácí. Občané sami rozhodují, které kroužky a spolky chtějí podpořit a které ne.

3. Jak se dají přesvědčit voliči, že není třeba utrácet veřejné peníze za něco, co si ovšem obyvatelé té které obce vlastně přejí (obecní koupaliště, galerii, kavárny…apod.)?

Věcnou argumentací, negativními příklady ze sousedství, těch je všude dost. V případě, že je ale potřeba občanů objektivní, měli by zastupitelé podumat, jak motivovat privátní podnikatele, aby to převzali.

 

4. Dá se na práci v zastupitelstvu nějak připravit? Čemu by se měl kandidát ještě před kampaní věnovat?

My, co jsme „náplavy“, se určitě seznámit s místopisem, minulostí a přečíst si zápisy ze zasedání zastupitelstva pár roků nazpět. Co určitě neuškodí, projít si zákon o obcích.

5. Jaký by podle vás měl být ideální kandidát do komunálních voleb? Jaké vlastnosti, znalosti, schopnosti by měl mít?

Musí být populista v pozitivním významu toho slova. Lidé se totiž o komunální politiku zajímají tak 30 minut měsíčně. Nechápou proto souvislosti, chtějí jednoduchou odpověď na aktuální problém, který je trápí. Když nechce být člověk jen slibotechna a ztratit tak během pár roků veškerý kredit, je velice těžké dát lidem pocit důvěry, že je věc ve správných rukou.

6. Co fungovalo ve vaší komunální kampani, co se vám osvědčilo?

Jsme malý městys – 1.100 politicky zcela pasivních lidí, kteří místní samosprávě po letech naprosté stagnace nevěří ani pozdrav – a tak nejvíc hlasů přineslo naší kandidátce, že nám na ni kývl mladý a oblíbený velitel hasičů a šéf fotbalistů.

7. A co naopak ve volební kampani nezabralo nebo nemělo očekáváný efekt?

Co se vůbec neosvědčilo, byly besedy s lidmi a plachty na ploty. Lidé to brali jako nadutou kampaň „Pražáků“.

8. Existují témata, která bezpečně v komunální kampani zabírají, a naopak témata, kterým je třeba se vyhnout, protože prostě občany ve vztahu k obci nezajímají?

Lidé na malé obci  jsou 100% konkrétní. Takže veškeré záměry by měly být stejně 100% konkrétní (zlevníme poplatek za popelnici o 50,- Kč za rok, vyspravíme chodník kolem konzumu…). Co lidi naprosto nezajímá (a to i na vyšší úrovni) jsou ideály: více svobody, individuální volba jednotlivce.

9. Většinu času až do ledna 2018 jste byl v opozici. Jak může zastupitel, který není ve vládnoucí koalici, něco prosadit, ovlivnit?

Závisí to vyloženě na konstelaci, jakou si dokážete vytvořit. My obsadili v roce 2014 většinově kontrolní výbor, přinesli během prvních dvou roků do zastupitelstva více jak 100 rozumných návrhů na rozhodnutí a současně jsme psali do novin, na web a všechna zasedání nahrávali a dávali na YouTube. Plno našich návrhů tak byla pětka zastupitelů, kteří byli u moci, nucena aspoň naoko odsouhlasit a když to pak starosta nesplnil, objevilo se to periodicky v zápisech kontrolního výboru a my o tom psali.

10. A podařilo se něco prosadit vám?

I přes totální blokádu se pár věcí podařilo nejen v zastupitelstvu odsouhlasit, ale i prakticky zrealizovat. Například. aukce na elektřinu a plyn pro městys úspořila 500 000 korun, sesadili jsme 2x starostu.

(ler)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31