ZAVADIL: Chcete ve vaší obci omezit hazard?

ZAVADIL: Chcete ve vaší obci omezit hazard?

Nezájem, poslanci a úředníci na ministerstvu financí vědí lépe co je pro vás dobré!
V těchto dnech se v Poslanecké sněmovně nachází před 3., posledním čtením novela loterijního zákona, který měl mimo jiné upravovat povolování videoloterijních terminálů (VLT) v obcích.Ano, měl, ale jak to tak vypadá, úprava bude, jak už to bývá v této zemi zvykem, opravdu svérázná.
  O co jde?Novela zákona měla umožnit zastupitelům obcí aby se zapojili do povolovacího řízení VLT a mohli tak dát najevo zda si přejí či nepřejí jejich provozování v obci.VLT nejsou totiž jen tak nějaké automaty.Umožňují hrát ne o pár drobných, ale rovnou o tisíce korun!Poté co ale návrh prošel rozpočtovým výborem Poslanecké sněmovny, stalo se něco úžasného.Poslanci tohoto výboru do něj zapracovali změnu která doslova říká:“obec, na jejímž místě má být loterie nebo hra provozována, není účastníkem řízení o vydání povolení“.O VLT tedy má nadále rozhodovat ministerstvo financí a nikoliv obce!Těm zůstane jen možnost regulovat mechanické automaty.
  Svobodní požadují aby rozhodování o tom zda budou či nebudou v obci provozovány jakékoliv hazardní hry, i o tom v jaké formě, náleželo výhradně do pravomoci volených zástupců občanů přímo v místě, tedy zastupitelů či radních.Oni vědí nejlépe co je pro obec, kterou jsou pověřeni spravovat, nejlepší.Vědí kde je možno nějaké automaty povolit, kde ne, v jakém množství a druhu.A jsou pod přímou, každodenní kontrolou voličů, svých spoluobčanů.
  Víte, že je několik daní, které se nejmenují daně a které končí bůhvíkde? Existuje totiž zdanění hazardu ve výši 6-20%, které provozovatelé automatů a loterií odvádějí povinně na „veřejně prospěšné účely“ – většinou svým vlastním „nadačním fondům“. Není to skvěle vymyšleno?Jednodušší legální cestu ke korupci si lze jen těžko představit!Že by tudy vedla cesta k „zázračné“ změně v původní novele zákona?Kdo ví.
  Svobodní proto navrhují: přejmenujme tyto odvody na daně a stanovme, že půjdou přímo do státního rozpočtu.Získáme tak výnos, který nezatíží poplatníky navíc a přitom vynese státu několik miliard korun ročně.O utnutí jedné z možností korupce nemluvě.

Petr Zavadil
lídr kandidátky Svobodných do PS PČR ve Středočeském kraji

Článek byl otištěn 15.4. v novinách Náš region č.8

http://pdf.nasregion.cz/jihovychod/10_08_Nas_Region_JV.pdf

 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31