VÝSMEK: Spotřební daň z vína?

VÝSMEK: Spotřební daň z vína?

Úkolem pravicové vlády by mělo být snižování státních nákladů doprovázené snižováním daní. My však sledujeme pouze velmi mírné snižování nákladů a místo snižování daní vznikají nové a ty staré rostou. Přitom rozpočet je stále schodkový.

Jednou z nových daní má být spotřební daň z vína, kterou Kalousek navrhuje zavést už od roku 2013.

Kalousek navrhuje zdanit víno 10 korunami za litr. Tento krok by poškodil všechny levné značky vína. Například víno, co stojí 50 korun by muselo zdražit o 20% a prodejce ani výrobce by z tohoto zdražení neměli ani korunu do své kapsy.

Ačkoliv o tom media nepíší jedna spotřební daň z vína již existuje. Tato daň je ve výši 50 haléřů z litru vína a 350 korun z hektaru vinic. Avšak tyto vybrané peníze nesměřují do státního rozpočtu, ale do vinařského fondu. Stát tak přichází o 85 milionů korun ročně.

Aby nedošlo k narušení trhu (výrazné zdražení levných vín), a aby spotřebitel zbytečně nedoplácel na dražším víně, navrhuji přestat dotovat vinařský fond a tyto vybrané peníze směřovat do státní pokladny.

Dalším vedlejším důsledkem by mohl být nárůst černého trhu v této oblasti. Lidé by přestali nakupovat zdaněné víno v obchodech a dostávali by se k němu jinými způsoby. To by opět poškodilo legální výrobce a prodejce vína.

Ladislav Výsmek je členem Svobodných

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31