Vláda hazarduje, pokud jde o 12 miliard ve Švýcarsku

Vláda hazarduje, pokud jde o 12 miliard ve Švýcarsku

Vláda České republiky se chce připojit k žalobě švýcarského státu, který zmrazil vklady v objemu 600 milionů franků (12 miliard korun), pocházející údajně z tržby za prodej akcií Mostecké uhelné společnosti, případně z trestné činnosti.

Svobodní vyzývají vládu, aby se ke švýcarské žalobě připojila jen tehdy, pokud Švýcarsko předloží české vládě přesvědčivé důkazy o tom, že částka pochází z trestné činnosti a že poškozeným byl právě český stát. Žaloba totiž může skončit prohrou a Česká republika by pak nesla náklady blokace peněz.

Vláda i sociálně demokratická opozice jakoby hodnotily pouze případné výnosy onoho kroku, nikoliv jeho náklady. V tuto chvíli ČR nemá žádný důkaz, že oněch 12 miliard pochází z trestné činnosti a že byla právě o oněch 12 miliard ČR poškozena. Pokud se to neprokáže, přihlásí se stát k penězům, které mu nenáleží a bude tak spoluodpovědný za způsobenou škodu,“ uvedl místopředseda Svobodných Radim Smetka.

Prostě varujeme před tím, že na populistické rozhodnutí této vlády bude doplácet vláda příští,“ uvedl předseda Svobodných Petr Mach. „Zatímco média si mohou dovolit vynášet povrchní soudy, jen když slyší slova „miliardy“ a „švýcarská konta“, protože nenesou náklady, vláda nesmí takto hazardovat s penězi daňových poplatníků. Vláda spíš zvažovala aktuální politické náklady připojení-nepřipojení se než reálné náklady řízení.

www.svobodni.cz
18.11.2011

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31