Václav Jakl nechce parlament jako fabriku na zákazy

Václav Jakl nechce parlament jako fabriku na zákazy

Ing. Václav Jakl kandiduje do Senátu za Svobodné v Chebu.

S jakým programem kandidujete do Senátu? Co je vaším hlavním cílem, na co se chcete zaměřit?

Strana svobodných občanů je jedinou stranou u nás, která hájí názor, že občan ví nejlíp, jak naložit se svými penězi, jak naložit se svým životem. Pro Svobodné je nejvyšší hodnotou – svoboda. Od toho se odvíjí politický program Svobodných. Hlavními body programu do letošních senátních voleb jsou:

  • Štíhlý stát = bohatý občan 
  • Evropská Unie má alternativu
  • Omezíme pravomoci politiků
  • Stop uzákoněným loupežím

Politici zvolení za Svobodné budou v Senátu bojovat proti všem nesmyslným nařízením, zákazům, regulacím, proti přebujelé byrokracii. Všechny zákazy, kterými chtějí politici občany vychovávat, vedou postupně ke ztrátě svobody. Proto jsem si na svůj volební senátní leták vybral heslo: „Nechci parlament jako fabriku na zákazy“.

Jaký je největší problém ve vašem senátním obvodu?

Senátní obvod č. 3 – Cheb, který zahrnuje Tachovsko a část Chebska patří k místům s nejvyšší nezaměstnaností a nejnižší průměrnou mzdou v Česku. Mladí lidé, kteří odejdou studovat do Prahy nebo třeba do Plzně, zjistí, že nemají důvod se sem do pohraničí vracet.

A jak ho chcete řešit z pozice senátora?

Z pozice senátora se dá tento problém řešit podporou zákonů, které prospívají podnikání, chrání soukromí a majetek občanů. Přitom je třeba respektovat základní evropské hodnoty. Za nejdůležitější evropské hodnoty Svobodní považuji pluralitu, nikoli unifikaci, svobodu, nikoli regulaci, spolupráci, nikoli nadvládu. Přitom musíme stále chodit mezi lidi a naslouchat jim. Nikdy se nesmí stát, aby politici prosazovali zájmy jedněch na úkor druhých.

Byl byste pro zavedení povinných kvót na volebních kandidátkách podle pohlaví?

Nevím, kdo kvóty na volební kandidátky podle pohlaví vymyslel. Docela by mě to zajímalo. Jsem jednoznačně proti zavádění kvót podle pohlaví. A to nejen na volební kandidátky. Nechal bych na každém, jestli chce kandidovat, jestli chce působit v politice, a to bez ohledu na to, jestli je to žena nebo muž. Ať volič rozhodne o tom, kdo bude hájit jeho zájmy v zastupitelstvu nebo v parlamentu.

Pokud budete zvolen, budete se věnovat pouze práci senátora, nebo si zachováte některé pracovní, podnikatelské aj. aktivity?

Kdo mě zná, ví, že se své práci věnuji s plným nasazením. Nejinak tomu bylo, když jsem byl v Chebu starostou a místostarostou. Pro mě bylo nepochopitelné, jak může někdo být senátorem a starostou současně. Něco musí nutně ošidit. Umím si ale představit, že senátor může být současně zastupitelem. Pokud tyto funkce nekolidují časově, může být jejich souběh dokonce prospěšný. Budu-li zvolen senátorem, budu se své senátorské práci věnovat naplno, jak jsem zvyklý.

Více o Ing. Václavu Jaklovi zde

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31