TZ: Vláda i Praha zbytečně utrácejí

TZ: Vláda i Praha zbytečně utrácejí

ROZHAZUJÍ DESÍTKY MILIONŮ

Je třeba zastavit nesmyslné utrácení. Česká vláda i pražský Magistrát tento týden doslova vyhodily oknem celkem 160 mil. Kč z kapes nás všech.

Státní rozpočet se propadá do hlubokého deficitu, přesto úřednická vláda neomezuje zbytečné utrácení. Tento týden např. posvětila obnovení pochybného programu dotování školního mléka. Jde o sumu 80 milionů Kč. Dotace se bude vyplácet ze Státního zemědělského intervenčního fondu (= instituce s ročními provozními náklady 1,7 miliardy, zaměstnávající tisíc úředníků. Instituci ČR musela zavést kvůli vstupu do EU).

Oficiální zdůvodnění vlády zní „prevence osteoporózy“ a „pomoc chudým dětem“, ale jde spíše o ustoupení tlaku lobby výrobců mléka. „Děti si beztak budou – když už – kupovat mléko slazené, čokoládové atd., takže údajný vliv pití mléka na zdraví dětí je rentám,“ zlobí se předseda Svobodných Petr Mach.

Podobně rozhazuje i Hlavní město Praha. Tento týden se pražští zastupitelé rozhodli věnovat 80 milionů Kč na reklamní kampaň na CNN a Facebooku. Již loni přitom magistrát utratil miliony za podobnou kampaň s názvem „Prague speaking“. Billboardy na ruzyňském letišti lákaly do Prahy turisty, kteří k nám právě přiletěli…

„Magistrát by se měl starat spíš o to, aby byl na ulici pořádek, aby silnice a chodníky nebyly děravé a aby občany neobtěžovali feťáci a žebráci. Úkolem pražských politiků by nemělo být zařizovat, aby do Prahy přijíždělo více turistů,“ říká Petr Mach.

„Protože Praha utrácí takto lehce miliony, je otázkou, zda Praha nemá příliš velký příjem z daní na úkor menších obcí. A dále: když politici utrácejí peníze daňových poplatníků za reklamní kampaně – jestli si tím nekupují u agentur dopředu vlastní politickou kampaň? Politici s úžasnou lehkostí rozhodují o hromadách peněz. Premiér Fischer i primátor Bém by se jistě rozmýšleli jinak, kdyby měli utratit své peníze místo peněz cizích,“ upozorňuje Mach.

„Tomuto bezuzdnému utrácení je potřeba učinit přítrž. Politici všech velkých stran jsou v tomto stejní. Proto se chystají Svobodní předstoupit před voliče v říjnu s naprosto odlišným programem. S vizí státu, který lidem nechá jejich peníze k jejich svobodné volbě. Nikdo jiný to v ČR bohužel nenabízí,“ dodává Mach.

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31