tyden.cz: Svobodní obsadí berňáky. Na daních se prý prodělává

tyden.cz: Svobodní obsadí berňáky. Na daních se prý prodělává

Strana svobodných občanů v čele s Petrem Machem vyhlásila na úterý, tedy poslední den, kdy je možné odevzdat daňové přiznání, akci, při níž svými straníky a příznivci hodlá „obsadit“ stovku finančních úřadů, které daně vybírají, a vybízet k podpisu petice proti několika typům daní. Stát na jejich výběru prodělává, řekl on-line deníku TÝDEN.CZ šéf strany Petr Mach.

Trnem v oku je euroskeptickým svobodným hlavně daň z převodu nemovitosti, daně darovací a dědická a pak relativní novinka nařízená z Bruselu: spotřební daň z elektřiny, plynu a uhlí.

Vaše strana hodlá obsadit stovku finančních úřadů. Co si od toho slibujete?

Je to asi jen polovina finančních úřadů. Na některých jsme byli už předtím. Naše idea byla oslovit takové lidi, pro které by to, co naše strana nabízí, mohlo být zajímavé. Jsou to hlavně živnostníci. Pokud se nám podaří nasbírat nějaký signifikantní počet podpisů, věříme, že se tím vláda bude zabývat a navrhne parlamentu zrušení těchto daní. Kdyby se o tom vedla debata, tak většina zákonodárců řekne, že je to hloupost mít daně, za které dáme více, než kolik vlastně stojí.

Tvrdíte, že stát na výběru zmíněných daní prodělává? Máte to nějak podloženo?

Psal jsem na to několik analýz už dříve. Tak například daň z elektřiny, uhlí a plynu. To jsou maličkaté daně, na kterých stát vybere řádově dvě tři miliardy korun. A když si vezmete, že na každém finančním úřadě musí být člověk, který se tou daní zabývá, jsou to obrovské náklady ze strany státu. A pak jsou tu náklady na straně daňových poplatníků.

Týká se prodražení všech těchto daní?

Trochu z toho vyčnívá daň z převodu nemovitosti, jejíž sazbu nedávno vláda zvýšila ze tří na čtyři procenta. Náklady na výběr sice nepřevyšují výnos, ale tvoří tak obrovské procento, že to je obrovsky neefektivní daň, která je navíc hodně zatěžující pro člověka. Je to vlastně opakované zdanění majetku. Kromě toho činí trh s bydlením nepružným a komplikuje lidem život. Kdyby měnili práci, nemohou jen tak změnit bydliště, pokud by najednou museli státu zaplatit 100 tisíc korun z prodaného bytu.

Daň z převodu nemovitosti je ale podle jiných pojistkou proti nelegálnímu kšeftování s nemovitostmi…

Ale lidé přeci prodávají nemovitost, protože už ji třeba nepotřebují nebo chtějí koupit něco jiného. A jestli v ní lidé bydlí nebo ji pronajímají, tak do toho by státu nemělo nic být. A argument, že tím stát brání ilegálním obchodům, tak tady daň samozřejmě není třeba, protože stát každý obchod s nemovitostí se registruje na katastru nemovitostí. Pokud by někdo tímto způsobem pral špinavé peníze, dá se to zjistit jinou cestou a není k tomu potřeba daň. Pak to šíleně dopadá na 99,9 procenta lidí, kteří svůj byt nebo dům počestně nabyli a teď ho chtějí počestně prodat a stát je nutí platit daň opakovaně z toho, co už jednou zaplatili.

Z vašeho letáku k akci před finančními úřady vyplývá, že se stavíte proti dani z elektřiny. Směřuje váš protest také proti podpoře obnovitelných zdrojů energie, která převyšuje procento vynaložené na samotnou daň z elektřiny?

Samozřejmě chceme ukončit tyto povinné odkupy, ale s tím naše akce před finančními úřady nesouvisí. Nejvíc nás trápí ta zbytečná byrokracie, která je nesmyslná. Tvrdí se tady, že je nějaké globální oteplování, ale ono přitom není.

Je tedy důvodem protestu dodaná spotřební daň?

Donedávna jsme měli spotřební daň jen z alkoholu, piva, cigaret a benzinu. V roce 2010 k tomu na základě směrnic EU přibyly ještě spotřební daně z elektřiny, ale ty byly přijaty na minimální výši, kterou požadovala Evropská unie. Jsou vlastně tak malé, že ten náklad na výběr skutečně převyšuje samotný výběr. 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31