Tajemník prezidenta Jakl podpořil Svobodné

Tajemník prezidenta Jakl podpořil Svobodné

SVOBODNÍ ČETLI VEŘEJNĚ LISABONSKOU SMLOUVU

Strana svobodných občanů (Svobodní) chce ukázat všem senátorům i běžným občanům, že Lisabonská smlouva (LS) je jednoznačně nevýhodná a nesrozumitelná. Proto pořádala pod názvem „Čteme Lisabonskou smlouvu za Vás“ veřejné čtení tohoto dokumentu v centru Prahy na náměstí Republiky (v neděli 19. dubna).

Fotografie jsou ZDE

Mezi prvními se do čtení zapojil také známý hudebník Ondřej Hejma a krátce před polednem i nejbližší spolupracovník prezidenta V. Klause Ladislav Jakl.
Je mi velkou ctí zúčastnit se tohoto vzdělávání národa , protože až když si to všechno přečteme, zjistíme, jak to s námi v Bruselu myslí dobře,“ prohlásil před svým vstupem Jakl. Poté, co přečetl několik stran tlustospisu, ještě na adresu LS dodal:
„Zadání v Laekenské deklaraci bylo:  přesně a jednoduše vymezit hranice, za kterou integrace už dále nemůže jít nějakým plíživým nenápadným způsobem, bez jakéhokoliv mandátu. Konvent toto zadání nesplnil a udělal přesný opak. Pak je zde možná i úmysl – protože v takto nepřehledném dokumentu se nejvíc daří skupinovým a lobbyistickým zájmům. Je nepochybné, že kromě politických cílů má tato nová kvalita budoucí evropské integrace ještě jeden důvod. Je totiž v rukou významných evropských lobbyistických zájmových skupin, které právě jedině tímto způsobem – utuženou centralizovanou Evropskou unií – jsou schopny dosahovat svých zájmů! Zatímco pokud by EU zůstala mezinárodní organizací, sdružující samostatné suverénní státy, museli by v každém státě své lobbyistické zájmy vybojovávat zvlášť. Což by bylo komplikovanější a dražší, pochopitelně. Z Bruselu to mají jednodušší, tam už mají svůj mechanismus, svůj dobře fungující stroj, který má Lisabonská smlouva ještě víc promazat.

Pozn. CO JE Laekenská deklarace:
Evropská rada přijala na zasedání v Laekenu 15. prosince 2001 „Deklaraci o budoucnosti Evropy“, zvanou též „Laekenská deklarace“, podle níž se Evropská unie zavazuje, že se stane demokratičtější, průhlednější a efektivnější.

„Přišel jsem podpořit předsedu Petra Macha, který dělá dlouhodobě záslužnou činnost v CEPu,“ řekl Ondřej Hejma, než se pustil do čtení. Svěřil se, že při čtení české ústavy došel ke straně 150 a vzdal to. „Proto jsem si přišel na vlastní kůži vyzkoušet, jaká je ta Lisabonská smlouva,“ dodal Hejma, který následně také přečetl několik stran krkolomného textu. Poté strávil, podobně jako Jakl, asi hodinu v družné debatě s občany a zástupci Svobodných.

Ze známých osobností dále dnešní akci vyjádřili svou osobní podporu, ale nemohli se dostavit osobně, např.: herečka Hana Maciuchová (kvůli zkoušce v divadle), kreslíř Adolf Born (z pracovních důvodů), houslista Václav Hudeček s manželkou Evou, kytarista Lubomír Brabec (jsou v zahraničí).

Místopředseda Svobodných a leader eurokandidátky Jiří Payne průběžně mezi čtením ukazoval několikastránkovou(!) Severoatlantickou smlouvu a pro srovnání 508-stránkovou LS.

Během dnešní akce se vystřídalo v cca 140 vstupech přes 30 řečníků (kandidáti do EP a členové vedení strany se střídají vícekrát). Přesto se nepodařilo LS přečíst ani z poloviny, a tak budou veřejná čtení LS pokračovat v krajích po celé ČR.

Zároveň byla podepisována Petice NE LISABONU (viz http://www.nelisabonu.cz ). Archy podepsalo 180 lidí. Celkový počet (petice již trvá 3 týdny) není znám, protože organizátoři odesílají podpisy ihned na Pražský Hrad k rukám prezidenta V. Klause.

Kateřina Bouda Kašparová
mediální zástupce Strany svobodných občanů

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31