Svobodní vítají snižování daní z nemovitostí ve třech městech

Svobodní vítají snižování daní z nemovitostí ve třech městech

Tři města, Mladá Boleslav, Jeseník a Frýdek-Místek, snížila pro rok 2018 koeficienty násobící základní sazby daně z nemovitých věcí. V případě Frýdku-Místku to například znamená, že občanům zůstane v kapsách o 28 miliónů korun více. A to je v souladu se základním principem politiky Svobodných. (https://www.podnikatel.cz/…/zjistili-jsme-ktera-tri-okresn…/)

Všimněte si komentáře starostky Jeseníku, paní Zdeňky Blišťanové: „Tehdy město zvedlo daň z nemovitosti vysoko nad průměr srovnatelných měst, protože potřebovalo peníze na vybudování wellness centra, které se nakonec stejně nestavělo. Bohužel v dalších letech nebylo jak daň snížit, aniž by to negativně nezasáhlo do rozpočtu. Teď ta možnost byla, tak jsme jí využili.“ (https://olomouc.idnes.cz/jesenik-snize…/olomouc-zpravy.aspx…)

Přestože tedy nedošlo k plánované investici, kvůli které byla zvýšena daňová zátěž občanů, nebyl koeficient snížen okamžitě. Veřejné rozpočty rády bobtnají na úkor občanů a jejich krocení dá prostě práci. Svobodní jsou připravení na obecních a městských úřadech tuto práci udělat.

Zásady obecní politiky Svobodných

1. Obce hospodaří zpravidla s vyrovnaným rozpočtem a dluhy tvoří jen v mimořádných situacích za souhlasu kvalifikované většiny zastupitelů. Svobodní toto pravidlo hospodaření obcí prosazují jako analogii návrhu ústavního zákona o vyrovnaném rozpočtu na úrovni státu.
2. Obce vynakládají prostředky na prvním místě na veřejné statky, tj. na obecní silnice, chodníky a zajištění pořádku a čistoty v obcích.
3. Obce zásadně nepodnikají. Obce svými aktivitami nesmí deformovat tržní prostředí.
4. Obce ukládají přebytky běžného hospodaření zásadně konzervativně, tj. do aktiv s minimálním rizikem.
5. V případě obecních zakázek se obce nesmějí odvolávat na obchodní tajemství a uzavřené smlouvy jsou veřejné.
6. Svobodní podporují změny daňových zákonů tak, aby maximum peněz zůstalo v kapsách lidí, aby se omezilo přerozdělování jak na úrovni státu, tak na úrovni obcí. Přerozdělování výnosu daní občanů České republiky na úrovni Evropské unie je třeba odstranit.


KONTAKT:
Martin Rumler
tiskový mluvčí Strany svobodných občanů
mluvci@svobodni.cz
773 697 985

 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31