Svobodní v médiích: zbavení imunity Le Penové, dotované mléko, daně či biopaliva

Svobodní v médiích: zbavení imunity Le Penové, dotované mléko, daně či biopaliva

Články, zmínky či citace 2. února – 8. března 2017

Byznys noviny zveřejnily 2. 3. článek Francie chce dostat Le Penovou do vězení za její boj proti islamistům: Francie chce dostat za mříže šéfku Národní fronty a kandidátku na prezidentku Marine Le Penovou. Tamní vláda požádala europarlament o zbavení její imunity. Europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach hlasoval proti návrhu zrušení imunity šéfky Národní fronty. „Poslanecká imunita mi dává smysl právě jako ochrana před stíháním ze strany státu za názory a výroky. Většina EP ale před stíháním za tuto nevinnou věc Le Penovou ochránit nechce. Hlasovali pro zbavení imunity, a tak může trestní stíhání Le Penové ve Francii pokračovat. Nelíbí se mi, když se vede politický boj kriminalizací soupeřů,“ uvedl Mach.

2. 3. server Prvnízprávy.cz zveřejnil text Nelíbí se mi, když se vede politický boj kriminalizací soupeřů: Francouzská vláda Le Penovou stíhá za to, že na twitteru sdílela fotky dokumentující násilí Islámského státu – a za to jí hrozí ve Francii tři roky vězení. Europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach hlasoval PROTI a říká k tomu: „Poslanecká imunita mi dává smysl právě jako ochrana před stíháním ze strany státu za názory a výroky. Většina EP ale před stíháním za tuto nevinnou věc Le Penovou ochránit nechce, hlasovali pro zbavení imunity, a tak může trestní stíhání Le Penové ve Francii pokračovat. Nelíbí se mi, když se vede politický boj kriminalizací soupeřů“.

4. 3. zveřejnil server Bezpolitickékorektnosti.cz článek Záhadné praktiky kolem hlasování o zbavení imunity Marine Le Pen: Ještě tu máme jednoho poslance, a to Petra Macha, jehož postoj je ze sociálních sítí také znám a vzhledem k příslušnosti očekáván. Hlasoval jako jeden z mála proti zbavení imunity Le Pen.

Dotované mléko

Server Echo24 zveřejnil 7. 3. článek Mléko ve školách zdarma, stát zaplatí 670 mil.: Návrh min. zemědělství ještě musí schválit kabinet, projedná to ve středu. Od příštího škol. roku by děti dle návrhu dostaly zdarma i neochucené mléčné výrobky , na ochucené rodiče připlatí. V tomto škol. roce stát přispěl 47 mil. Kč. Zvýšit se má i podpora na školní dotované ovoce a zeleninu (příští rok až 260 mil. Kč, letos 75 mil.). ( Facebook ) „Nechte peníze lidem v kapsách místo dotací, páni ministři. A nechte na rodičích, co budou jíst jejich děti k svačině,“ napsal na soc. síť šéf Strany svobodných občanů a europoslanec Petr Mach.

Omezování internetu

Místopředseda Radim Smetka byl 4. 3. hostem pořadu České televize Politické spektrum na téma Nástrahy internetu.

O volbách

Radim Smetka byl 4. 3. i hostem pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty. V pořadu se diskutovalo o daňovém balíčku, který přichystala ČSSD a který je založen především na vyšším, to jest progresivním zdanění osob s příjmem nad 50 tisíc korun.

iDNES.cz zveřejnil 6. 3. komentář Miroslava Koreckého Kdo ukočíruje Babiše: „Dejte nám hodně hlasů a půjdeme do vlády s Babišem, slibuje ODS. Dejte dost hlasů Svobodným a Babiš nebude vládnout, dodávám za Svobodné já,“ vyzýval šéf strany Petr Mach. Zrovna Svobodné nějaké příští vládnutí trápit nemusí. Také topka je asi dilematu zbavena, vzhledem k tomu, jak si z Babiše udělala své jediné politické téma.
Vyšlo i v tištěné podobě Mladé fronty DNES na str. 6

O daních

3. 3. zveřejnil server Peníze.cz článek Sobotkovy „spravedlivé daně“ jsou jen zfušovaný facelift: Negativní daň mají ve svém programu Svobodní, o danění externalit mluví Zelení. Všude jinde ticho. Půl roku před volbami to tedy vypadá, že v nové sněmovně usednou jen strany, které se vzmůžou maximálně na zfušovaný facelift v mnoha ohledech nespravedlivého systému. Nic jiného totiž daňová reforma Bohuslava Sobotky není.

Biopaliva

Server Ostrava-online.cz zveřejnil 2. 3. článek Terézie Iškové  Omezení biopaliv aneb když EU objeví Ameriku: Evropská unie nás léta nutila používat biopaliva, prý v zájmu životního prostředí. Evropská komise zjistila, po deseti letech povinného přimíchávání biopaliv v ČR, že takto obohacené pohonné hmoty životnímu prostředí škodí, zejména kvůli změnám využití krajiny. I Česká republika se stala monokulturní krajinou řepky. Komise navíc přesně neví, odkud pochází biopaliva, které jsou na evropský trh dovážena. Nad takovými biopalivy tak visí otazník, za jakých podmínek jsou vyráběna.
Proti snížení podílu biopaliv samozřejmě nejvíc křičí jejich výrobci a mezi největší dodavatele biopaliv v Česku patří firmy ministra financí Andreje Babiše.
Svobodní dlouhodobě prosazují konec povinných biopaliv. Biopaliva přírodě jen škodí. Jejich masivní povinné používání je výsledkem lobbingu dodavatelů, který draze platíme my všichni.

Různé

ČTK informovala 3. 3. o schůzce europoslanců s předsedou vlády v článku Sobotka se počtvrté sejde s českými europoslanci: Brexit bude hlavním tématem čtvrtého setkání premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) s českými poslanci Evropského parlamentu. V Evropském parlamentu mají zástupce všechny parlamentní strany kromě Úsvitu – Národní koalice a hnutí Svoboda a přímá demokracie. Jednoho europoslance má mimoparlamentní Strana svobodných občanů.
Vyšlo i na online serveru ČTK českénoviny.cz.

O nás, bez nás

Respekt zveřejnil 4. 3. článek Klaus 2.0: Loni v Jindřichově Hradci po jedné ze svých debat o školství zůstal Klaus v sále se členy ODS a rozpovídal se o stranických záležitostech, o nichž obvykle nemluví. Při tom se svěřil, že uvažoval o vstupu ke Svobodným, malé radikální straně, s níž sdílí víc názorů, pak si ale uvědomil, že v rámci ODS dosáhne svých cílů nejsnáze. „ODS má silnou základnu a mladé aktivní lidi,“ prohlásil. Rozhodl se tedy opět zažádat o členství, byť raději v Praze 6, kde míval jeho otec silnou podporu.

4. 3. zveřejnily Lidové noviny na str. 14 článek Zrada jako vztah k EU: I jestřábi chtějí mít někoho, komu mohou důvěřovat. Tuto potřebu minimalizují a jednu skupinu lidí či jen jednoho člověka – obvykle politika či náboženského vůdce. Ukázkovým příkladem je česká euroskeptická Strana svobodných občanů.
Její předseda Petr Mach není dostatečně charismatický, aby uspokojil potřebu k někomu vzhlížet. Členové strany si proto napřed vybrali Václava Klause. Po roztržce s ním začal být na sociálních sítích a v textech Svobodných vychvalován americký konzervativec Ron Paul. Po jeho ústupu ze slávy funkci idolu převzal hlavní muž brexitu Nigel Farage.

Průzkum

6. 3. zveřejnil Týden průzkum Babišovo ANO a ODS jdou nahoru, ČSSD padá k naprostému dnu: Mimo dolní komoru zřejmě podle výsledků posledního průzkumu zůstanou i Svobodní (2,1 %), Zelení (2,2 %) a noví Realisté politologa Petra Robejška, i když se za měsíc z nuly dostali na 0,7 procenta.
Vyšlo i v tištěné podobě Týdnu na str. 11

Dění v regionech

Hodonín

Hodonínský deník 8. 3. na titulní stránce zveřejnil článek Petice. Lidé odmítají halu u domů: Navíc proti změně plochy smíšené obytné na smíšenou výrobní vystoupili i opoziční Svobodní. Ti již dříve radnici kritizovali, že před více než rokem neprodala pozemky, na nichž má vyrůst výrobní a skladovací hala, tomu, kdo nabízel nejvíce peněz. Také se jim nelíbilo, že vítězný záměr nebyl ve shodě s územním plánem. „Není přece možné, aby byly hodonínské průmyslové zóny poloprázdné a výroba se přesunula do zóny obytné. Takovýto nekoncepční přístup odmítáme,“ uvedla opoziční zastupitelka Terézia Mlýnková Išková.

Praha – Letňany

Letňanské listy zveřejnily 6. 3. v rubrice Diskuzní fórum vyjádření našeho zastupitele Martina Halamy: Přímé přenosy z jednání ZMČ Praha 18 byly zavedeny poměrně nedávno. Nákupem audio a video techniky městská část umožnila sledovat schůze ZMČ i těm občanům, kterým třeba pracovní (či jiné) důvody neumožňují osobní účast. To je hlavní přínos přenosů. Je to další služba občanům: sledovat přímý přenos na internetu nebo shlédnout uložený záznam.
Mylným je názor, že přenosy mají za úkol zapojit občany do politického života MČ, či dokonce zvýšit úroveň politické kultury. Každý občan Letňan, který chce aktivně vystupovat se svými názory a chce se podílet na správě naší MČ, tuto možnost má. Ovšem ta je podmíněna právě investicí v podobě času.
Pohříchu však technika není využívána všude, kde by mohla. Např. při pořizování záznamů z pořádaných prezentací (parkování, lesopark, atp.). Video se nepoužilo ani v případě mimořádně svolané schůze ZMČ. Protože ji nechala svolat opoziční sedmička zastupitelů? Jak je vidět, politickou kulturu přenosy opravdu nezvyšují.
Závěrem chci vyslovit rázný nesouhlas s výběrem letošních termínů plesu a masopustu! Kulturní akce musí být pořádány pro letňanské obyvatele, jejich konání během jarních prázdnin je krajně nevhodné! Návštěvnost tomu, bohužel, odpovídala!

Praha 3

V březnových Novinách Prahy 3 vyšly dva články zastupitele Mojmíra Mikuláše. Anketa o farmářských trzích a text o odpovědích na podněty občanů.

Moravskoslezský kraj

Server Ostrava-online.cz zveřejnil 3. 3. článek Jiřího Zapletala Téma: jsme nejbohatší kraj v širém okolí: Samozřejmě, kritizovat umí každý. Ale mají Svobodní řešení? Máme. Je prosté. Představte si, že máte v obci hospodu (přežila třeba Babišovi zákazy). Když bude obecní, tak je vlastně všech a nikoho. Hospodskému je jedno, jestli mu tam chodí lidi. On dostává svůj plat, občas si přivydělá bokem a je veselý chlapík. Jenomže pokud bude hospoda ztrátová, tuto ztrátu zaplatí všichni obyvatelé obce z daní. Místo nových chodníků platí provoz hospody. Jak tento problém vyřešit? Hospodu prodáte do soukromých rukou. Najednou se hospodský bude snažit, protože co nevydělá sám, zadarmo nedostane. Všichni jsou spokojeni – hospoda funguje, chodníky jsou opravené. Když to lze udělat s hospodou, proč by to nešlo s letištěm?

Milevsko

Mladá fronta DNES zveřejnila 8. 3. na str. 14 článek Novým radním je František Koutník: František Koutník doplnil městskou radu na plný počet po rezignaci Miroslava Doubka (Strana svobodných občanů), který vystoupil současně také z koalice. Hlavním důvodem byl podle Doubka nesouhlas se zásadním porušováním koaliční dohody.

(dap, ler)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31