Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Svobodní v médiích: výročí srpna 68, aktuální dění, průzkumy a krajské a senátní volby

Svobodní v médiích: výročí srpna 68, aktuální dění, průzkumy a krajské a senátní volby

Monitoring za období 17.–24. srpna 2016

Parlamentní listy zveřejnily rozhovor s Petrem Machem:
O tom, co se mu vybaví, když se řekne srpen 1968, o tom, zda se máme bát případné okupace, i o tom, jak dnes vnímá Rusko, promluvil pro ParlamentníListy.cz poslanec Evropského parlamentu Petr Mach…

Parlamentní listy zveřejnilo stanovisko Petr Macha k výročí srpna 1968 Svobodu a samostatnost musíme trvale chránit (21. 8.):
Dnes je smutné výročí začátku sovětské okupace Československa a potlačení nadějí na život ve svobodě. Je to připomínka toho, že si svobodu a samostatnost musíme trvale chránit.

AKTUÁLNÍ TÉMATA

Magazín Dotyk.cz zveřejnil Prodat, nebo neprodat? aneb Bude se v Česku zase znárodňovat? (18. 8.):
ČSSD má sociální stát ideologicky v popisu práce. Babišovo ANO se navíc podle kritiků zhlédlo v korporativismu, v nebezpečném propojení státu a firem. „Vlastnictví firem je formálně soukromé, ale regulace z nich dělají podřízenou složku státního aparátu… Zkrátka pan Babiš chce řídit stát jako firmu, což je opak liberálního kapitalismu a svobodného trhu," vyčetl před časem europoslanec Svobodných Petr Mach vicepremiérovi a majiteli kolosu Agrofert. Paradox je ovšem v tom, že Babiš je v žebříčku českých politiků zatím zdánlivě neochvějně na prvním místě…

Článek Petra Macha z minulého týdne, zveřejnil v tomto týdnu server Neviditelný pes tady a Parlamentní listy Méně je někdy více (22. 8.):
Server idnes.cz vydal začátkem srpna článek, v němž hodnotí, jak moc nebo málo čeští europoslanci pracují. Ukážu, za čím se někteří čeští poslanci honí, jen aby byli hodnoceni jako nejpracovitější. Upřímně, méně někdy bývá více…

Článek zveřejnil i Finmag tady.

Echo24 zveřejnilo článek k zavádění dalších parkovacích zón v Praze 5 a 6. Náš člen, právník Ondřej Pecák chystá město žalovat. Parkovací zóny? Zlodějna, míní právník a žene Prahu k soudu (24. 8.).

MÍSTOPŘEDSEDOVÉ

František Matějka na Parlamentních listech Návrat do časů, kdy jenom estébáci nemuseli stát fronty. Bolševici na Hradě… Sociální sítě cupují bezpečnostní opatření (18. 8.), Nesouhlasím s policejními kontrolami u Pražského hradu (20. 8.), Tragické dokumenty své doby – Mnichovská dohoda, Zvací dopis, Lisabonská smlouva (22. 8.).

Karel Zvára na Parlamentních listech Kdybych žil v USA, volil bych Johnsona (22. 8.).

PRŮZKUM

Průzkum SANEP zveřejnily např. První zprávy.cz Volební preference (srpen 2016) (23. 8.):
Těsně pod pětiprocentní hranicí by v srpnu skončila se ziskem 4,7% hlasů strana Tomio Okamury SPD, stejně jako strana Svobodných. Zatímco SPD oslovuje spíše levicově orientované voliče, kteří se ztotožňují zejména s proti uprchlickou a euroskeptickou rétorikou Tomia Okamury, Svobodní se stejnou rétorikou oslovují pravicové voliče, kteří se snaží najít pevný bod na pravicovém spektru.

Napsaly o tom i Parlamentní listy (23. 8.).

Článek na Plzeň.cz:
Těsně pod pětiprocentní hranicí by v srpnu skončila se ziskem 4,7% hlasů strana Tomio Okamury SPD, stejně jako strana Svobodných. Zatímco SPD oslovuje spíše levicově orientované voliče, kteří se ztotožňují zejména s proti uprchlickou a euroskeptickou rétorikou Tomia Okamury, Svobodní se stejnou rétorikou oslovují pravicové voliče, kteří se snaží najít pevný bod na pravicovém spektru.

KRAJSKÉ VOLBY

Parlamentní listy a článek Krajské volební preference červenec 2016, volební potenciál (17. 8.):
Krajské volby budou i o určitém reparátu pravice, ale vlastně i obecně pravicového politického spektra. Zde stojí za zmínku jak postupný vzestup důvěry v případě ODS, pokles důvěry u TOP 09, tak i koaliční partnerství Svobodných se Soukromníky, které apeluje právě na pravicově smýšlející voliče.

ČTK zveřejnila hned několik zpráv. V první zprávě 19. 8. zveřejnila přehled kandidujících politických uskupení v jednotlivých krajích. Ve zprávě 23. 8. pak informovala o vylosovaných číslech pro krajské volby:
Z nejmenších parlamentních stran dostaly Česká pirátská strana společně se Stranou zelených pro své dvoučlenné koalice čísla 21 a 77, Severočeši.cz mají číslo 18, koalice Strany soukromníků ČR a Strany svobodných občanů 52.

Tuto zprávu převzalo několik médií, například zpravodajský portál ČT24 Strany obdržely čísla pro krajské volby (23. 8.):
Z nejmenších parlamentních stran dostaly Česká pirátská strana společně se Stranou zelených pro své dvoučlenné koalice čísla 21 a 77, Severočeši.cz mají číslo 18, koalice Strany soukromníků ČR a Strany svobodných občanů 52.

iHNed.cz a článek Komise vybrala čísla pro krajské volby (23. 8.):
Z nejmenších parlamentních stran dostaly Česká pirátská strana společně se Stranou zelených pro své dvoučlenné koalice čísla 21 či 77, Severočeši.cz mají číslo 18, koalice Strany soukromníků ČR a Strany svobodných občanů 52. Soukromníci jdou samostatně do voleb s číslem 39, Svobodní s číslem 62.

Blesk také napsal o volebních číslech a ještě vydal přehled kandidujících stran.

Server Roklen24.cz – Zde jsou čísla stran do krajských voleb.

Zprávu ČTK následující den zveřejnilo Právo v článku Do voleb 89 subjektů, už mají čísla (24. 8. na str. 2).

Vyšlo i na Novinkách tady.

Parlamentní listy zveřejnily Kraje si už dlouhou dobu hrají na malé Evropské unie (20. 8.):
Hra krajů na malé Evropské unie se nelíbí stále více lidem.
“Kraje si už dlouhou dobu hrají na malé Evropské unie. Na problémy lidí v regionech neumí najít řešení, a jen netransparentně a od stolu přerozdělují peníze. Mnohdy tak dochází k paradoxu, kdy kraje spíše překážejí, než aby pomáhaly,“ podotýká předseda Strany svobodných občanů a europoslanec Petr Mach. Pro každý kraj je připraven podrobný program, který reaguje na konkrétní problémy.

Další článek na Parlamentních listech se věnoval našemu volebnímu číslu 52 – šance na lepší kraje. Takové je volební číslo Svobodných a Soukromníků (23. 8.):
Koalice Svobodní a Soukromníci budou mít na volebních lístcích číslo 52. To platí ve všech deseti krajích, v kterých obě strany společně kandidují.

Zlínský kraj

V pondělí 22. 8. odvysílala TV Nova v Televizních novinách reportáž ze Zlínského kraje, jejíž součástí byl zveřejněný průzkum, ve kterém koalice Svobodných a Soukromníků dosáhla 10,5 %.
Celou reportáž si pusťte zde (v čase od 7:52 do 11:20).

Mladá fronta DNES a článek Strany v regionu útočí na voliče přes billboardy (18. 8. na str. 17):
Necelé dva měsíce před krajskými volbami se mezi stranami rozpoutala billboardová válka. Zejména ve Zlíně se předhánějí v jejich velikostech i počtech. Billboardová válka ukazuje, že letošní krajské volby budou dramatičtější než všechny předcházející. Šanci uspět má až osm stran, mezi nimi i koalice Soukromníků a Svobodných díky lídrovi kandidátky, hazardnímu magnátovi a senátorovi Ivo Valentovi. Po kraji je řada billboardů i nadstandardních velikostí, na nichž je zejména on. Nechybí také na jeho budovách, třeba na Tržnici ve Zlíně. „Billboardová kampaň je jen součástí standardního marketingového mixu,“ reagoval Valenta. Kolik to vše bude stát, odmítl říci s tím, že náklady budou vyčíslené až po kampani.

ČTK vydala V krajských volbách ve Zlínském kraji se utká 20 stran a hnutí (18. 8.):
Lidovci v roce 2008 měli na kandidátce zástupce Strany soukromníků, která jde nyní do voleb se Stranou svobodných občanů. Lídrem je majitel loterijní společnosti Synot a senátor Ivo Valenta.

Parlamentní listy a článek Senátor Valenta představil recept na „bolesti“ Zlínského kraje. A Babišovi vzkázal: EET je ptákovina (18. 8.).

Dobrý den s kurýrem zveřejnil Preference vzrostly na 12,9 procent (22. 8. na str. 2):
Koalice Svobodní a Soukromníci v čele se senátorem Ivo Valentou se stávají reálnou alternativou pro Zlínský kraj. I tak se dají interpretovat aktuálně zveřejněné výsledky průzkumu agentury SANEP. Podle něj koalice, která vznikla v lednu letošního roku, opět posílila – pokud by se volby do krajského zastupitelstva konaly v červenci, mohli by Svobodní a Soukromníci získat už 12,9 procenta…

Liberecký kraj

ČTK zveřejnila přehled politických stran, hnutí a koalic v krajských volbách ve Libereckém kraji (19. 8.).

Vyšlo to i na Genusplus.cz Do krajských voleb míří 19 stran a hnutí (20. 8.).

Královéhradecký kraj

ČTK a zpráva V hradeckém kraji bylo pro volby zaregistrováno všech 17 subjektů (19. 8.):
Do voleb jdou také kandidáti koalice Piráti a Strana zelených + Změna pro Královéhradecký kraj, koalice Úsvit s Blokem proti islamizaci, Koalice Republikánů Miroslava Sládka, Patriotů České republiky a HOZK, koalice Svobodní a Soukromníci, hnutí Nezávislí a Koalice Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD) a Strana práv občanů a SNK.

Hradecký deník a článek Jsou známy kandidátky do krajských voleb (20. 8. na str. 5).

Vyšlo i v online verzi Hradeckého a dalších regionálních deníků.

Mladá fronta DNES a článek Do voleb půjde 17 zaregistrovaných subjektů (24. 8. na str. 14).

Karlovarský kraj

Mladá fronta DNES a článek Do voleb jdou hasiči, sportovci i kantoři (18. 8. na str. 17).

Na Idnes vyšlo O křesla na kraji budou v říjnu bojovat hasiči, sportovci i kantoři:
…kandiduje Ne ilegální migraci – peníze raději pro naše lidi Starostové a nezávislí s podporou KOA, KDU-ČSL a TOP 09 Svobodní a Soukromníci Dělnická strana sociální spravedlnosti – NE imigrantům, STOP nepřizpůsobivým a diktátu EU Česká strana…

A také informovalo rádio Impuls tady.

Moravskoslezský kraj

Zpráva ČTK s přehledem kandidujících stran (19. 8.) vyšla např. v online verzi Patriot magazínu Krajských voleb se v Moravskoslezském kraji zúčastní 25 stran, koalic a hnutí (23. 8.).

Region Opavsko a článek Kandidáti z Opavska v pozadí (23. 8. na str. 4):
Nečekaně velké preference má zatím uskupení Svobodní a Soukromníci s lídrem v podobě generálního ředitele tiskáren Radomírem Kleinem, který momentálně žije v Odrách, ale většinu života prožil v Hradci nad Moravicí a v Opavě.

Jihomoravský kraj

ČTK a zpráva Na jižní Moravě půjde do krajských voleb 21 stran, hnutí a koalic (19. 8.):
Číslem jedna hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura v koalici se Stranou Práv Občanů je pedagog Jan Hrnčíř a u Svobodných a Soukromníků je to Petr Pořízek.

Jihočeský kraj

Parlamentní listy zveřejnily Svobodní v Jihočeském kraji: Chraňme náš region před nelegální migrací (17. 8.):
Jihočeští Svobodní představili svůj program pro nadcházející krajské volby. Zmiňují v něm například nesmyslné rozdělování dotací, stavbu dálniční sítě, rovný přístup ke všem středním školám bez ohledu na zřizovatele a mnoho dalšího. Kandidátkou na hejtmana a lídrem Svobodných na jihu Čech je pro krajské volby Irena Steinhauserová.

Plzeňský kraj

ČTK a zpráva Plzeňský kraj registroval všech 17 kandidátek pro krajské volby (18. 8.):
Starostové se pro letošek spojili s Občany patrioty, Stranou svobodných občanů a Stranou soukromníků.

SENÁTNÍ VOLBY

ČTK zveřejnila Přehled zaregistrovaných kandidátů pro letošní volby do Senátu (19. 8.):
Volební obvod č. 28 – Mělník
Petr Zavadil (Strana svobodných občanů)
Volební obvod č. 40 – Kutná Hora
Milan Vodička (Svobodní s podporou ODS a Strany soukromníků ČR) – člen Republikového výboru Strany svobodných občanů

Kutnohorsko

ČTK a zpráva Na Kutnohorsku bude o křeslo senátora bojovat šest kandidátů (19. 8.):
Senátorskou funkci bude obhajovat čáslavský starosta Jaromír Strnad. ODS se Soukromníky podpoří Milana Vodičku ze Strany svobodných občanů.

Mělnicko

ČTK a zpráva Na Mělnicku se o křeslo senátora utká deset kandidátů (19. 8.):
Dalšími kandidáty jsou také Jiří Kobza za hnutí Svoboda a přímá demokracie, Pavel Matějka za Republikánskou stranu Československa Miroslava Sládka, Petr Zavadil za Stranu svobodných občanů, bývalý krajský předseda strany, a Svatopluk Černý za Dělnickou stranu sociální spravedlnosti.

Mělnický deník a článek Region má deset kandidátů do senátu (23. 8.):
V podzimních senátních volbách bude o křeslo senátora za Mělnicko bojovat deset kandidátů. Potvrdila to mluvčí mělnické radnice Helena Vavřinová. Svou pozici bude obhajovat stávající senátorka Veronika Vrecionová (ODS), dalšími kandidáty jsou Stanislav Huml (ČSSD), kralupský starosta Petr Holeček ( STAN s podporou TOP 09), Zdeněk Štefek (KSČM), Igor Karen (ANO), mšenský starosta Martin Mach (Zelení s podporou lidovců), Jiří Kobza (SPD), Pavel Matějka (SPR-RSČ), Petr Zavadil (Svobodní) a Svatopluk Černý (DSSS).

Praha 6

Právo napsalo Hušák míří do Senátu: Kulomet do každé rodiny (18. 8. na str. 4):
V Praze 6 chtějí dosavadního senátora Petra Bratského (ODS) vystřídat i filozof Václav Bělohradský (ČSSD/zelení), tanečník a herec Vlastimil Harapes (ANO), ředitel gymnázia Jiří Růžička (TOP 09/KDU-ČSL) či disident František „Čuňas“ Stárek (ODS/Svobodní).

Liberecko

ČTK a zpráva Voliči na Liberecku budou vybírat z devíti kandidátů do Senátu (19. 8.):
Svého zástupce měli mít v senátních volbách na Liberecku také Svobodní, kandidaturu živnostníka a golfového rozhodčího Davida Forbelského však nepodali.

Zveřejnil i genusplus.cz Voliči budou vybírat z devíti kandidátů do Senátu (20. 8.).

Hodonínsko

Deník a článek Hodonínsko: Volby se blíží. Senát má sedm zájemců (18. 8.):
Řada politických stran ale senátní volby na Hodonínsku vynechá, například Svobodní, zelení, piráti, TOP 09 či Strana práv občanů.

Vyšlo i v tištěné formě Hodonínském deníku Hodonínsko: senát má 7 zájemců (18. 8. na titulní straně).

A v tištěné verzi Slovácko-regionálního týdeníku Do senátu chce 7 kandidátů (23. 8. na str. 3).

 

24. srpna 2016

Kateřina Kašparová
tisková mluvčí Svobodných

e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384
 

 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Nejnovější video

Lidé mi říkají, že chtějí z EU vystoupit, říká Libor Vondráček, předseda Svobodných. Od občanů prý na ulicích českých měst slýchá především stížnosti na Green Deal a na rostoucí životní náklady. Proč je Libor Vondráček proti přijetí Ukrajiny nebo Turecka do EU? Co mu vadí na Petru Fialovi a způsobu, jakým český premiér hájí národní zájmy v Bruselu? Jak si nyní EU může sáhnout na peníze přímo z kapes jednotlivých lidí? A na jaké nebezpečí se v EU po migrační krizi z roku 2015 zapomnělo? Podívejte se na celou epizodu.

Oblíbené štítky

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31