Svobodní v médiích: tisková konference, dění v EU, rakouské volby, další aktuální témata a zprávy z obcí

Svobodní v médiích: tisková konference, dění v EU, rakouské volby, další aktuální témata a zprávy z obcí

Monitoring za období 18.–25. května 2016

O naší tiskové konferenci jako první informovala agentura ČTK Volební tématy Svobodných budou svoboda, bezpečnost a prosperita (18. 5. v 13:25 hod.):
Hlavními tématy Strany svobodných občanů ve volbách do Sněmovny příští rok mají být svoboda, bezpečnost a prosperita. Voliče chce oslovit návrhem sjednocení DPH na maximálně 15 procentech nebo důrazem na zachováním osobních svobod. Zástupci vedení strany to dnes řekli na tiskové konferenci…

Zprávu ČTK převzal např. Deník Volební témata Svobodných budou svoboda, bezpečnost a prosperita.

Svobodný monitor a článek Svobodní chtějí sjednotit DPH na maximálně 15 %. Příjmy státu by se prý nesnížily:
Svobodní chtějí prosazovat sjednocení sazby daně z přidané hodnoty na úrovni nejvýše 15 procent. Pokud by stát zavedl jednotnou sazbu DPH, snížily by se podle Svobodných příjmy státu ročně jen o 7 miliard korun. Svobodní spočítali, že sjednocením DPH na 15 nebo 14 procent by se státní příjmy snížily jen poměrně nevýznamně…

Parlamentní listy a článek Svobodní zahájili první fázi kampaně do sněmovny:
Svobodní dnes novinářům představili nový způsob komunikace pro kampaň a také programové vize  do sněmovních voleb v r. 2017. V logu přibyl nápis "Začněte počítat s námi" a jednotlivé body svého programu budou Svobodní komunikovat pomocí početních znamének PLUS, MÍNUS a ROVNÁ SE…

DĚNÍ V EU

V Evropské unii začne platit nařízení, že musí být na krabičkách cigaret drastické obrázky. K tomu se vyjádřil Petr Mach, který byl hostem pořadu Den podle… na ČRo Plus (19. 5. v 17:10), kde mj. zmínil, že si „nemyslí, že zrovna tohle někoho odradí od kouření a nelíbí se mu, že to někdo jednotně nařizuje a považuje to za nepřiměřené. Drtivá většina z ceny krabičky jde do státního rozpočtu v podobě spotřební daně a DPH. To kdyby tam bylo napsané, tak by to možná lidi odradilo mnohem víc.“
Záznam si pusťte zde.

Týdeník E15 se v článku Zápisník Jana Pavce (24. 5., str. 2) věnoval vyjádření P. Macha, kterým reagoval na plánovaný zákaz EU na topinkovače s vysokým příkonem:
Europoslanec Petr Mach se minulý týden na Twitteru rozhořčoval nad tím, že „Evropská unie zakáže topinkovače s vysokým příkonem“. Pokračuje tak v podobné rétorice jako přede dvěma lety, kdy bojoval proti omezování příkonu vysavačů prostřednictvím unijní regulace. Už tehdy ovšem opomíjel skutečnost, že omezení spotřeby nemusí nutně znamenat pokles výsledného výkonu. Ten se podle unijní regulace v případě vysavačů musel naopak zvýšit. Petr Mach tak vlastně bojuje proti vyšší účinnosti spotřebičů, která jeho voličům může ušetřit peníze za elektřinu. Jednoduchá rétorika proti Evropské unii i v souvislosti s migrační krizí ovšem zabírá ještě lépe než kdy dříve, a preference Svobodných tak v posledních měsících rostou…

Vyšlo i v internetové podobě zde.

Parlamentní listy vydaly anketu, co si myslí čeští politici o Jeanu-Claudu Junckerovi Ožralý pablb a prďola. Žvásty, výhrůžky, sprosté vydírání, arogance, drzost:
Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker pro Le Monde řekl, že pokud Velká Británie opustí EU, „nebude s ní zacházeno laskavě“ a že dezertéři nebudou vítáni s otevřenou náručí. ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o slovech šéfa “bruselské vlády“ Junckera myslí. Drtivá většina politiků slova Junckera odsoudila a označila je za výhrůžku. Kriticky se ohradili i zastánci Evropské unie. “Je to drzost. Evropská komise nemá oprávnění trestat nezávislé státy. Vždy budu pro uchování volného obchodu a cestování mezi Českou republikou a Velkou Británií a doufám, že tak bude konat i naše vláda,“ řekl předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

Článek P. Macha na Neviditelném psu Brusel podvedl nás, podvede i Brity:
Před nadcházejícím referendem o vystoupení Velké Británie z Evropské unie vyjednal britský premiér David Cameron pro Británii lepší podmínky členství za podmínky, že země zůstane v EU. Splní ale EU, co slíbila? Příklad slíbené a nesplněné výjimky pro Českou republiku ukazuje, že sliby EU nemají žádnou váhu.

PREZIDENTSKÉ VOLBY V RAKOUSKU

Echo24 a článek Hofer nakonec prohrál, prezidentem se stal levičák Van der Bellen:
Zatímco čeští politici Jiří Dienstbier (ČSSD) či Martin Stropnický (ANO) si pospíšili s gratulací a mluví o důležitém vítězství nad populismem, europoslanec Petr Mach zase vyjádřil na Facebooku své rozčarování. „Pevně doufám, že multi-kulti rakouská vláda, nad kterou visí Damoklův meč v podobě možného vítězství rakouských Svobodných v parlamentních volbách, bude hlasovat spolu s Českou republikou proti dalším migrantským kvótám Bruselu. Jestli ne, dají vládní politici rakouským Svobodným do klína vítězství v příštích parlamentních volbách,“ komentoval výsledky voleb předseda Svobodných Mach.

Novinky a článek Vyhrála slušnost nad populismem. Česká vláda si pochvaluje vítězství Van der Bellena:
Chválou už šetřil předseda Strany svobodných občanů Petr Mach. „Pevně doufám, že multi-kulti rakouská vláda, nad kterou visí Damoklův meč v podobě možného vítězství rakouských Svobodných v parlamentních volbách, bude hlasovat spolu s Českou republikou proti dalším migrantským kvótám Bruselu. Jestli ne, dají vládní politici rakouským Svobodným do klína vítězství v příštích parlamentních volbách,“ uvedl.

Svobodný monitor a článek Revoluce v Rakousku zažehnána. Pravicový radikál Hofer prohrál o desetinu procenta:
Podle předsedy českých Svobodných Petra Macha je nad očekávání dobrý výsledek Norberta Hofera varováním současné vládě, aby zvážila svůj dosavadní postoj k imigraci. „Pevně doufám, že multi-kulti rakouská vláda, nad kterou visí Damoklův meč v podobě možného vítězství rakouských Svobodných v parlamentních volbách, bude hlasovat spolu s Českou republikou proti dalším migrantským kvótám Bruselu. Jestli ne, dají vládní politici rakouským Svobodným do klína vítězství v příštích parlamentních volbách,“ komentoval dění v Rakousku předseda českých Svobodných Petr Mach.

Stanovisko P. Macha k rakouským volbám přinesly Parlamentní listy tady, místopředsedy K. Zváry tady a F. Matějky zde.

Parlamentní listy a další článek s reakcemi Propaganda, idioti. Čeká vás ukrutný výprask, eurohujeři. Toto létá sítí po rakouských „korespondenčních“ volbách:
Předseda českých Svobodných Petr Mach komentoval těsnou prohru rakouského Svobodného lakonickým “škoda“. “Pevně ale doufám, že multikulti rakouská vláda, nad kterou visí Damoklův meč v podobě možného vítězství rakouských Svobodných v parlamentních volbách, bude hlasovat spolu s Českou republikou proti dalším migrantským kvótám Bruselu. Jestli ne, dají vládní politici rakouským Svobodným do klína vítězství v příštích parlamentních volbách,“ dodal.

Parlamentní listy a další článek Rakousko: Kolují řeči o zmanipulování voleb:
Europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach doufá, že rakouská vláda bude hlasovat spolu s Českou republikou proti dalším migrantským kvótám Bruselu. “Jestli ne, dají vládní politici rakouským Svobodným do klína vítězství v příštích parlamentních volbách,“ domnívá se Mach…

AKTUÁLNÍ DĚNÍ

Přelepení znaku EU na registrační značce se věnovalo Echo24 v článku Svobodní europoslance Macha vybízejí k porušování zákona:
Europoslanec Petr Mach a jeho Svobodní nabádají k porušování zákonů. Mach přelepením modrého proužku na SPZ svého vozu samolepkou s přeškrtnutými hvězdami EU vybízí k přestupku proti Zákonu o provozu na pozemních komunikacích. Svobodní tyto samolepky bez jakéhokoliv varování prodávají na svém webu…

Varování P. Macha před socialismem se věnovaly Parlamentní listy v článku Není toaletní papír, továrny stojí. Je zle:
Europoslanec Petr Mach varoval na sociální síti Facebook před důsledky levicové politiky. Ten, kdo tleská socialismu, by se měl podle předsedy Svobodných podívat do Venezuely. Vypíná se elektřina, továrny stojí, lidé stojí fronty na toaletní papír a nemají si v krámech co koupit. “Ve Venezuele se stojí fronty na toaletní papír, elektřina je na příděl a úspory požírá hyperinflace. Lidé si tam demokraticky zvolili socialismus a já jim přeji, aby ho teď setřásli. A hlavně ať taky u nás krůček po krůčku nezavedeme socialismus znovu,“ varoval Mach.

K návštěvě Petra Macha v Trutnově se vrátily Parlamentní listy v reportáži Vše začalo kvótami na chov skotu. Pak přišly kvóty na mléko a cukr. A teď už dochází na kvóty na lidi:
Petr Mach diskutoval v Trutnově a Hradci Králové o dění v EU i v domácí politice.
Europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach navštívil v úterý 17. května Královéhradecký kraj. Nejprve spolu s naším kandidátem do krajských voleb (č. 2 na společné kandidátce se Soukromníky)  Janem Šebelíkem zavítal mezi členy Klubu seniorů. Besedu si nenechalo ujít přes 50 lidí a organizoval a moderoval ji velice vitální 90letý předseda klubu Miroslav Šafařík, který svými vtipnými poznámkami bavil doslova celý sál…

K debatě mezi naší členkou T. Sladkovskou a M. Stropnickým se vrátilo Echo24 v článku Matěj Stropnický a Syriza vysokoškoláky nespasí. Naopak:
Nedávno český internet obletěla výměna názorů mezi studentkou Terezou Sladkovskou ze Svobodných a zmíněným krajně levicovým předsedou.
Tereza říká, ať politici neberou studentům šanci pracovat o víkendech…

KAUZA EVY MICHALÁKOVÉ

Blesk se věnoval kauze v tomto  článku, kde připomněl:
Český právník Pavel Hasenkopf a poslankyně Jitka Chalánková doprovází Evu Michalákovou na jednání s Barnevernem. Po schůzce avizují snahu úředníků docílit adopce mladšího syna a potvrzují, že úředníci činili nemístný tlak na vydání cestovních pasů dětí. O případ se už přímo na místě zajímají také evropští poslanci Tomáš Zdechovský a Petr Mach, který osobně hovoří s policejní komisařkou, která měla případ na starosti.

Server Tiskovky.info a článek Už pět let jsou Denis a David Michalákovi nuceni vyrůstat odděleně ve dvou norských pěstounských rodinách:
Rodině v Česku pomáhá Petiční výbor na podporu rodiny Michalákových, který na podzim 2014 založila skupina přátel rodiny a která se postupně rozrostla o právníky, politiky (Jitku Chalánkovou, evropské poslance Tomáše Zdechovského či Petra Macha) i známé osobnosti (v únoru 2015 začal rodině pomáhat hokejista Dominik Hašek)…

KRAJSKÉ VOLBY

Týdeník E15 a článek O hlasy voličů usiluje stále více stran (24. 5. str. 2):
O slovo se hlásí i zelení, Piráti či Svobodní, kteří se spojili se Stranou soukromníků podporovanou miliardářem Ivem Valentou.

V internetové podobě vyšlo zde.

STŘEDOČESKÝ KRAJ

Parlamentní listy a článek o koalici ve Středočeském kraji Konec byrokracie a buzerace. Propustit patnáct procent úředníků. Svobodní a Soukromníci chystají útok na kraje:
Koalice Svobodní a Soukromníci ve Středočeském kraji dnes v Praze představila klíčové kandidáty do krajských voleb. V největším kraji České republiky podle posledního průzkumu agentury SANEP zmíněná koalice dosahuje pětiprocentní obliby. Hranici nutnou pro vstup do krajských zastupitelstev Svobodní a Soukromníci překračují v tuto chvíli především ve Zlínském kraji. Tam atakují dokonce desetiprocentní hranici. V Pardubickém kraji je to více než pět procent. Společnou kandidátku chtějí mít obě strany v osmi krajích ČR…

ZPRÁVY Z OBCÍ

CHRUDIM

Chrudimské noviny a článek Téměř čtyři miliony korun na opravu střechy kostela Nanebevzetí Panny Marie:
Záporně se s komunisty k dotaci vyjádřili i městští zastupitelé Petr Lichtenberg a Josef Káles (oba Svobodní) a rovněž tradiční kritik investic do chrámu Páně František Pilný (ANO 2011). Stalo se tak i přesto, že milion korun slíbil do opravy kostela vložit i Pardubický kraj a milion osm set tisíc poskytne také ministerstvo…

Chrudimský deník a článek Chrudim se hlásí k pořadatelství (25. 5. na titulní straně):
Město Chrudim se bude ucházet ve výběrovém řízení o spolupořadatelství národního zahájení Dnů evropského dědictví v roce 2017. (…) Opoziční zastupitel Josef Káles (Svobodní) hlasoval proti. „Myslím, že občanům to nic nepřinese, půjde jen o další zbytečné výdaje,“ poznamenal. „Na to lze říci, že většina kulturních akcí občanům nic nepřináší,“ reagoval starosta, který ještě připomněl, že v úvahu přichází i možnost získání dotace.

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ

Krajské listy přinesly článek ANO si chce postavit pomník:
Kvůli sportovní hale za 50 milionů nebudou peníze na důležitější investice, říká Svobodný. A další miliony bude stát provoz… Valmez chystá megalomanský projekt.
Valašské Meziříčí má něco málo přes dvacet dva tisíc obyvatel. I přesto se chystá zařadit k městům s velkou sportovní halou za padesát milionů korun. Místopředseda Strany svobodných občanů a občan Valašského Meziříčí František Veverka varuje, že nejen výstavba, ale i následné provozní náklady zmrazí investice města na několik let…

Vyšlo i na Zlínských novinkách v článku Veverka (Svobodní): Valmez chystá megalomanský projekt:
Valašské Meziříčí má něco málo přes dvacet dva tisíc obyvatel. I přesto se chystá zařadit k městům s velkou sportovní halou za padesát milionů korun. Místopředseda Strany svobodných občanů a občan Valašského Meziříčí František Veverka varuje, že nejen výstavba, ale i následné provozní náklady zmrazí investice města na několik let. Veverkovi se nelíbí ani to, že město chce halu postavit, i když nemá vyřešenu revitalizaci některých sídlišť. „Bohužel, radnice promeškala všechny dotační tituly. Mezitím vyšel nový zákon o přidělování dotací na revitalizace a týká se toho, že dotovaná sídliště nesmí ležet v zátopových zónách. Dvě valašskomeziříčská sídliště v takových zónách ale jsou, takže se na ně nedostane. Odhadovaná cena pro revitalizaci jednoho sídliště je 15 milionů. Místo stavby haly se tak mohly opravit téměř dvě celá sídliště,“ myslí si místopředseda Svobodných.

Napsaly o tom i Parlamentní listy Veverka (Svobodní): Kvůli sportovní hale nebudou peníze na důležitější investice:
Valašské Meziříčí má něco málo přes dvacet dva tisíc obyvatel. I přesto se chystá zařadit k městům s velkou sportovní halou za padesát milionů korun. Místopředseda Strany svobodných občanů a občan Valašského Meziříčí František Veverka varuje, že nejen výstavba, ale i následné provozní náklady zmrazí investice města na několik let..

PÍSEK

Jihočeská televize tentokráte oslovila i iniciátory kauzy kolem písecké mateřské školy v Zeyerově ulici – za Svobodné promluvil místopředseda jihočeského krajského předsednictva Karel Kropš. Reportáž a rozhovor je zde v rozmezí 6:08-7:45 min.

 

25. května 2016

Kateřina Kašparová
tisková mluvčí Svobodných

e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31