Svobodní v médiích: stávka živnostníků, dotace nebo hazard v Hodoníně

Svobodní v médiích: stávka živnostníků, dotace nebo hazard v Hodoníně

Články, zmínky či citace 22. února – 1. března 2017

Naše mediální akce Stávka živnostníků se dostala do mnoha médií, včetně těch slovenských. Celkově jsme za 10 dní od tiskové konference po samotnou stávku zaznamenali 35 zmínek v médiích. Ty nejčerstvější jsou tyto:

Rychnovský deník 25. 2. na str. 3 zveřejnil Výzva ke třem protestním minutám: K protestům proti EET se přidala Strana svobodných občanů, která vyzývá živnostníky, aby 1. března v poledne na tři minuty symbolicky zavřeli své provozovny na protest proti spuštění její druhé fáze elektronické evidence tržeb. Kampaň tento týden v Praze představil předseda strany Petr Mach. Symbolická stávka by se podle něj mohla opakovat i v dalších měsících.

K naší stávce na podporu živnostníků bylo zveřejněno 1. 3. hned několik článků. Brněnský deník zveřejnil na titulní straně článek Prodejny zavřou. Kvůli EET: Brno – Někteří živnostníci dnes v poledne zavřou na tři minuty prodejny na protest proti elektronické evidenci. Vyzvala je k tomu strana Svobodných. Od prvního března totiž musí evidovat také majitelé malých prodejen.

Aktuálně.cz vydalo text Účtenka za každý rohlík. Do EET se dnes zapojují všechny obchody:  Tak jako každou první středu v měsíci se i dnes v poledne rozezní sirény. Pravidelnou zkoušku tentokrát využijí Svobodní při protestu proti EET. Symbolická stávka živnostníků má trvat tři minuty.

Impuls zveřejnil článek, včetně zvukového záznamu z rozhovoru s tiskovým mluvčím Dnes v pravé poledne se bude stávkovat proti EET: Druhá vlna elektronické evidence tržeb startuje s dnešním ránem pro velko- i maloobchod. S nápadem zorganizovat symbolický nesouhlas s EET přišla politická strana Svobodní.
Její mluvčí Martin Rumler tvrdí, že tím nesleduje žádné politické cíle. Neví ani přesně, kolik živnostníků v poledne na protest alespoň na chvíli zavře obchod. „My nesbíráme informace, nemusejí nám to hlásit. Takže víme o nějakých desítkách, stovkách těch, kteří nás nějakým způsobem aktivně sami oslovili,“ upřesňuje Rumler.

Další byl server Info.cz s článkem Druhá vlna EET zabíjí vesnické obchody. Vrátí se pojízdné prodejny?: K symbolické stávce vyzývá Strana svobodných občanů. Dnes v poledne by měli na tři minuty zavřít někteří prodejci, kteří se k protestu přidají. Události se účastní podle Facebooku přes 250 lidí.

Byznys noviny vydaly text Polední výstražné stávky živnostníků proti EET se v Česku zúčastnily stovky podnikatelů: Výstražná stávka živnostníků proti Babišově elektronické evidenci tržeb (EET) proběhla za zvuku sirén ve středu 1. března v pravé poledne, tedy v den, kdy na velkou skupinu podnikatelů dopadla druhá vlna EET. Stávka, v jejímž průběhu podnikatelé zavřeli své prodejny, trvala symbolické 3 minuty. Podle mluvčího Svobodných, kteří stávku iniciovali, se akce zúčastnily stovky podnikatelů.
Předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach navštívil stávkujícího majitele antikvariátu Jiřího Diviše a mimo jiné u něj zakoupil i knihu, která popisuje lovce Andreje, který chce střelit vše, co potká.
„Ruský Andrej chce zastřelit jen zvěř, ten česko-slovenský Andrej  hlavně živnostníky,“ prohlásil Mach.
„Je to symbolický protest proti tomu, jak se u nás EET zavádí, že do ní nesmyslně spadnou různí stánkaři, drobní prodejci. Od 1. března jich nově bude čtvrt milionu,“ prohlásil předseda Svobodných Petr Mach.
„Od 1. března musí používat elektronickou evidenci tržeb vedle stravovacích zařízení i malí prodejci, e-shopy a velkoobchody. EET je další zbytečnou regulací, která ztěžuje vstup do podnikání a podnikání samotné. Jak ukázaly zkušenosti například z Chorvatska, zvýšení příjmů státního rozpočtu to nepřinese,“ vysvětlil místopředseda Svobodných Josef Káles.

Televize Prima hovořila s živnostníky, kteří se ke stávce Svobodných přidali. „Na protest proti zavedení EET dnes po celé ČR stávkovaly stovky obchodníků. Někteří zavřeli na symbolické tři minuty, jiní na půl hodiny.“ Reportáž najdete ve zprávách hned na prvním místě.

Slovenská veřejnoprávní televize STV1 se rovněž vydala mezi stávkující živnostníky. Příspěvek najdete v čase 43:44.

Zpravodajská televize TA3 přinesla reportáž Česi nabehli na elektronickú evidenciu tržieb, mnohí nie sú pripravení a dala prostor i Petru Machovi.

Dotace

Server Plzeň.cz zveřejnil 26. 2. článek Chceš dotaci? Musíš být neplatičem! Svobodní píší o jednom nesmyslu v zemědělství Zemědělče, chceš dotaci? Staň se neplatičem! Krajská předsedkyně Svobodných v Plzeňském kraji Lenka Brčková si všímá nelogičnosti při posuzování dotací v zemědělství. „I když nejsou státní dotace dobrým nástrojem pro podporu soukromého sektoru, bohužel existují. Normální člověk se selským rozumem by předpokládal, že když už stát tyto „dárečky“ rozdává, rozdává je především těm, kdo mají dobrou platební morálku a nejsou neplatiči,“ píše Lenka Brčková na webu svobodneplzensko.cz. A pak dále rozebírá problém, jakousi nelogičnost v resortu zemědělství
„Prokazování tzv. „bezdlužnosti“ vůči státním institucím bývá většinou jako povinná příloha téměř každé žádosti o dotaci. Ovšem resort zemědělství, to je jiná! Tam se nejprve musíte stát neplatičem, aby vám podpora byla poskytnuta. Že to nemá logiku? No, nemá…,“ zamýšlí se krajská předsedkyně Svobodných.
„Půl hodiny sem, půl hodiny tam… Kolik takových půlhodin pro nelogické a nesmyslné předpisy, které státní moc plodí, v ČR existuje? A ví vůbec někdo, kolik ty půlhodiny stojí peněz? A to nemluvím o tom, že se mi vůbec nelíbí, že je dotyčný zemědělec, ač dosud poctivý člověk, veden u pojišťovny jako neplatič, který je v prodlení s platbou,“ komentuje problém krajská předsedkyně Svobodných v Plzeňském kraji.

Pamlsková vyhláška

Server Bleskově 28. 2. zveřejnil vyjádření Josefa Kálese k pamlskové vyhlášce Výsledek pamlskové vyhlášky? Párky vařené v rychlovarné konvici!: Studenti gymnázia v Uherském Hradišti se rozhodli protestovat proti nesmyslné pamlskové vyhlášce zakazující prodej většiny potravin na školách tak, že si v šatnách o přestávce otevřeli alternativní bufet. Místopředseda Svobodných Josef Káles jim fandí. Podle něj si studenti zaslouží velkou pochvalu!
Místopředseda Svobodných poukázal i na výsledky prohibice alkoholu v USA. „Zjistíte, že je to podobně kontraproduktivní směrnice. Během americké prohibice se alkoholem otrávila spousta lidí, protože se začal alkohol pálit či míchat nelegálně za horších podmínek než předtím,“ podotkl Káles. Jeho spotřeba se přitom nesnížila. Takže gin míchaný doma ve vaně stál za nejedním úmrtím. Proti nekvalitnímu alkoholu se nešlo nijak bránit, zákazník byl totiž účastníkem černého trhu a porušoval zákon. Ceny alkoholu byly vysoké, výrobek však nemusel být tolik kvalitní. „To je výsledek regulací. Ačkoliv se v historii objevují smutné příběhy toho, jak jsou mnohé zákazy škodlivé a nesmyslné, politici se z nich nemíní nijak poučit. Neříká se nadarmo, že cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly,“ dodal Káles.

O pravici

Blesk zveřejnil 22. 2. článek Kalousek bude sedět v koutě? Na pravici bují spojenectví, TOP 09 je mimo: Spojenectví ODS se Soukromníky fungovalo už v minulosti. Od roku 2010 zhruba tři roky. Soukromníci například v rámci dohody měli náměstka na ministerstvu průmyslu a obchodu. Později ale spolupráce ochladla, a tak se Soukromníci pro loňské krajské volby spojili například se Svobodnými Petra Macha.

Server Tiscali přinesl rozhovor s Dominikem Ferim Dominik Feri: Znám problémy obyčejných lidí, nejsem jen vtipný kluk s afrem: Záměrně utíkám od toho pravicového a levicového, protože to je lineární pojetí a pro člena Strany svobodných občanů jsme největší levičáci, pro něj je levicová i ODS. Rád bych z tohoto pojetí decentně vystoupil.

Digitální vysílání

Byznys noviny zveřejnily 2 články, 27. 2. Stát možná bude lidem dotovat výměnu televizí kvůli přechodu na vysílání DVB-T2: Europoslanec Mach označil finanční „kompenzace“ soukromým subjektům hrazené z veřejných zdrojů za zbytečné. Podle něho se jim dalo vyhnout, kdyby stát počkal, až provozovatelům sítí vyprší příslušné licence. Zdůraznil také, že by stát neměl dotovat či jinak zvýhodňovat žádný z existujících typů televizního vysílání.

1. 3. pak text Začala další digitalizace televizního vysílání. Domácnosti to bude stát 5 miliard korun: Europoslanec Mach (Svobodní) označil finanční „kompenzace“ soukromým subjektům hrazené z veřejných zdrojů za zbytečné. Podle něho se jim dalo vyhnout, kdyby stát počkal, až provozovatelům sítí vyprší příslušné licence. Zdůraznil také, že by stát neměl dotovat či jinak zvýhodňovat žádný z existujících typů televizního vysílání.

Dění v regionech

Hodonín

Blesk 24. 2. zveřejnil článek Hodonín nechce omezovat hazard: Možná zruší vyhlášku, jako první v republice!: Zákaz heren schválil Hodonín 6. prosince 2016. Nijak se přitom ale nedotknul kasin, která fungují dál. Svobodní v tom vidí zvýhodňování některých podnikatelů na úkor jiných.
Vyhláška byla navíc přijata jen díky hlasu Františka Novotného (64, Změna). „Jako majitel nemovitosti, v níž je provozováno kasino, měl podle zákona nahlásit střet zájmů. Koalice tak prosadila svou likvidační vyhlášku díky hlasu člověka, který vůbec hlasovat neměl ,“ upozorňují zastupitelé za Svobodné Petr Buráň (30) a Terézia Mlýnková Išková (27).
„Vyhláška je diskriminační a zabraňuje volné hospodářské soutěži. Nese s sebou likvidaci části podnikatelů a příjmů pro pronajímatele nemovitostí, kde jsou herny provozovány. Kvůli zákazu heren přijde v Hodoníně víc než 150 lidí o práci a městská kasa výhledově zchudne o 40 milionů korun ,“ zdůraznila Išková.
Další zastupitelé se k návrhu Svobodných zatím nechtějí moc vyjadřovat.

Hodonínský deník zveřejnil 26. 2. článek Svobodní se postavili za herny. Vyhlášku proti hazardu v Hodoníně chtějí zrušit: Loni v prosinci sice hodonínští zastupitelé rozhodli o tom, že postupně z katastru vytlačí herny a ve městě zůstanou jen kasina. Proto schválili novou obecně závaznou vyhlášku. Ta je ale podle opozičních Svobodných diskriminační a na úterním zasedání chtějí jednat o jejím zrušení.
„Vyhláška zabraňuje volné hospodářské soutěži. Bude mít negativní vliv nejen na rozpočet města, ale nese s sebou i rušení pracovních míst, likvidaci části podnikatelů a příjmů pro pronajímatele nemovitostí, kde jsou herny provozovány,“ uvedla navrhovatelka Terézia Mlýnková Išková.

A znovu Hodonínský deník. Tentokrát 1. 3. zveřejnil článek Vyhláška o konci heren v Hodoníně? Ke zrušení chybělo jen pět hlasů: Loni v prosinci hodonínští zastupitelé rozhodli o tom, že postupně z města vytlačí herny a zůstanou tam jen kasina. Proto schválili novou obecně závaznou vyhlášku. Ta je ale podle opozičních Svobodných diskriminační a v úterý navrhli její zrušení.

Milevsko

Server Jižní Čechy Teď zveřejnil 23. 2. článek Novým radním v Milevsku je František Koutník. Návrh na odvolání místostarosty Martina Třeštíka neprošel: Hned na začátku dvacátého jednání milevského zastupitelstva ve středu 22. února navrhl Zdeněk Hobzek (ODS) zařadit mimořádný bod, ve kterém by zastupitelé rozhodli o odvolání místostarosty Martina Třeštíka (ČSSD) z rady města. „Důvod je ten, že vznikla koalice, která byla pětičlenná, ale pak postupně odpadly dvě strany. Nejdříve ANO a teď skončil také Miroslav Doubek (Svobodní). Důvody, proč odstupuje, vysvětlil už na minulém zastupitelstvu. Někteří členové zastupitelstva to nazvali teatrálním vystoupením.

Písecký deník se tématu věnoval v několika článcích.
23. 2. V Milevsku včera zvolili nového radního: V sedmičlenné radě nahradil Miroslava Doubka (Svobodní), který z funkce odstoupil k 20. únoru. Ten jako důvod svého rozhodnutí uvedl: „Člověk může ustupovat ze svých zásad do jisté meze, ale když nemůžu jako radní splnit, co jsem před volbami sliboval, raději odcházím.“
Vyšlo i v tištěné podobě Píseckého deníku na str. 1

24. 2. Návrh na odvolání místostarosty neprošel: Navrhl jako první nový bod programu odvolání místostarosty Martina Třeštíka (ČSSD). Poukázal na to, že z pětičlenné koalice odstoupilo nejprve ANO a k 20. únoru i Svobodní.
Dalším důležitým bodem bylo zvolení nového radního. Tím se stal František Koutník (ČSSD). V tajné volbě hlasovalo všech 21 zastupitelů. František Koutník získal čtrnáct hlasů, sedm volebních lístků zůstalo prázdných. V sedmičlenné radě nahradil Miroslava Doubka (Svobodní), který z funkce odstoupil k 20. únoru. Ten jako důvod svého rozhodnutí uvedl, že nemohl jako radní splnit, co před volbami sliboval, protože se v názorech s ostatními radními rozcházeli.
Vyšlo i v tištěné podobě Píseckého deníku na str. 1 a 3

(dap, ler)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31